Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Az Önce Nerede Deprem Oldu? Malatya Deprem Şiddeti Kaç?
    • Sivasspor Küme Düştü mü?
    • O Ses Türkiye Oy Nasıl Verilir? O Ses Türkiye Oy Kullan!
    • Antalya’da Polis Memurları Vatandaşı Darp Etti: 2 Polis Görevden Uzaklaştırıldı
    • Sinem Ünsal’ın Beslenme Düzeni: 8 Yaşından Beri Et Tüketmiyor
    • Pediatri Uzmanlığı Alarm Veriyor: Tercihler Azaldı, Fakülteler Boş Kalıyor
    • Eurovision 2025 Takvimi Açıklandı: Büyük Final Hangi Gün, Saat Kaçta?
    • Alec Baldwin’in “Rust” Filmi, Beklentilerin Altında Kaldı
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Çanakkale Boğazı’nda batan “Dumlupınar” ve “Atılay” denizaltılarında şehit olan denizciler anıldı haberi

    Çanakkale Boğazı’nda batan “Dumlupınar” ve “Atılay” denizaltılarında şehit olan denizciler anıldı haberi

    Anadolu AjansıNisan 4, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Çanakkale Boğazı'nda 4 Nisan 1953'te Nara Burnu önlerinde İsveç bayraklı gemiyle çarpıştıktan sonra batan “TCG Dumlupınar” denizaltısında şehit olan 81 denizci ile 14 Temmuz 1942'de Çanakkale Morto Koyu'nda batan “TCG Atılay” denizaltısında şehit olan 39 denizci için anma törenleri yapıldı.

    İlk törende, Çanakkale Valisi Ömer Toraman, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız, Denizaltı Filosu Komutanı Tuğamiral Timur Yılmaz ve ilk kadın amiral Tuğamiral Gökçen Yılmaz tarafından “TCG Pirireis” denizaltısından “Dumlupınar”ın battığı noktaya çelenk bırakıldı.

    Şehitler anısına gemiden sirenler çalındı. Davetliler, töreni “TCG Karabiga” gemisiyle denize açılarak izledi.

    Nara Barbaros Şehitliği'ndeki törende ise saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

    Deniz Üsteğmen Selman Çetin'in günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından İl Müftüsü Mustafa Bilgiç dua etti.

    Vali Toraman, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Mustafa Kaya, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Tümgeneral Rasim Yaldız, Amfibi Kolordu Komutanı Tümamiral Serhat Sözbir, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir ile protokol üyeleri, gaziler ve şehit yakınları, şehitliği ziyaret edip karanfil bıraktı.

    Buradaki törenin ardından Çanakkale Boğazı'nın derinliklerindeki Dumlupınar ve Atılay denizaltıları şehitlerini anmak üzere Pirireis, Hızırreis, 1. İnönü, Burak Reis, Çanakkale, Gür, Anafartalar, Sakarya, Preveze, Dolunay, Doğanay ve Yıldıray denizaltılarının katılımıyla Çanakkale Boğazı geçişi icra edildi. Boğazdan 12 denizaltının katılımıyla yapılan anma geçişini vatandaşlar, Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı bahçesinden ve Kordon Boyu'ndan izledi.

    Türk Deniz Kuvvetlerine ait “Dumlupınar” denizaltısı 4 Nisan 1953'te NATO manevralarından dönerken Çanakkale Boğazı'nda “Naboland” adlı İsveç gemisiyle çarpışarak batmış, 81 Türk denizcisi şehit olmuştu. Bu facianın ardından 4 Nisan tarihi “Deniz Şehitlerini Anma Günü” ilan edilmişti.

    Morto Koyu'nda 17 Temmuz 1942'de test faaliyetleri esnasında mayına çarparak batan “Atılay” denizaltısında ise 39 denizci şehit olmuştu.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Bursa’da Emekliye Kurban Bayramı Destek Çeki Başvuruları Başladı

    Nisan 29, 2025

    Türkiye-Şili İş Forumu haberi

    Nisan 10, 2025

    Yeni Malatyaspor-Teksüt Bandırmaspor maçının ardından haberi

    Nisan 10, 2025

    Bilecik’te İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları kınandı haberi

    Nisan 10, 2025

    Gelibolu’da Polis Haftası kutlandı haberi

    Nisan 10, 2025

    Bursa’da lise öğrencileri asılsız ihbarla çağırdıkları polis memurlarını davulla karşıladı haberi

    Nisan 10, 2025
    En Yeni Haberler

    Az Önce Nerede Deprem Oldu? Malatya Deprem Şiddeti Kaç?

    Sivasspor Küme Düştü mü?

    O Ses Türkiye Oy Nasıl Verilir? O Ses Türkiye Oy Kullan!

    Antalya’da Polis Memurları Vatandaşı Darp Etti: 2 Polis Görevden Uzaklaştırıldı

    Sinem Ünsal’ın Beslenme Düzeni: 8 Yaşından Beri Et Tüketmiyor

    Pediatri Uzmanlığı Alarm Veriyor: Tercihler Azaldı, Fakülteler Boş Kalıyor

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.