Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Avrupa’da Ortalama Çalışma Süresi Açıklandı: Türkiye’nin Durumu Nasıl?
    • Beşiktaş’ın Vazgeçtiği Kyle Walker-Peters West Ham United’a Transfer Oldu
    • Lay’s Cipslerin İçeriği Değiştiriliyor
    • Bahar Süer “Bereketli Topraklar” Dizisinin Kadrosuna Katıldı
    • Beşiktaş, Kerem Aktürkoğlu İçin Benfica ile Görüşüyor
    • Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Başvuruları Başladı
    • Tesla, LG M53 Hücreli Yeni Bataryasıyla Menzil Rekoruna Hazırlanıyor
    • Türkiye VNL Çeyrek Finalinde Japonya ile Mücadele Edecek
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » Çanakkale’de 700 Hektar Ormanlık Alan Yandı

    Çanakkale’de 700 Hektar Ormanlık Alan Yandı

    HaberX EditörKasım 5, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Çanakkale’nin Gelibolu ilçesine bağlı Ilgardere köyü sınırlarında yaklaşık 700 hektar ormanlık alanı tehdit eden yangın, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’in verdiği bilgilere göre, gece boyunca süren ekiplerin çabaları ve günün ilk ışıklarıyla birlikte hava araçlarının tekrar müdahalesi sayesinde saat 14.00 itibarıyla kontrol altına alındı.

    Karacabey, Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ile dün Ilgardere köyü sınırlarındaki ormanlık alanda meydana gelen yangın sahasını helikopterle havadan inceledikten sonra Dandanos Yangın Yönetim Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

    Dün saat 14.21’de Ilgardere köyü sınırlarında orman yangınının başladığı an itibarıyla rüzgarın saatteki hızının 80-120 kilometreye ulaştığını, bunun meteorolojik verilere göre fırtına anlamına geldiğini vurgulayan Karacabey, “Nemin yüzde 41, sıcaklığın da 29 derece civarında olması, yangın açısından en olumsuz şartların oluşması anlamına maalesef geliyordu. Şiddetli rüzgarın etkisiyle yangın Pazarlı köyü istikametine hızla ilerledi ve zaman zaman 1 kilometrenin üzerinde ‘spot’ diye ifade ettiğimiz atlamalar yapmak üzere, Pazarlı köyünü içine alacak şekilde devam etti.” dedi.

    “700 HEKTAR ORMANLIK ALAN ETKİLENDİ”

    Saat 14.32 itibarıyla yangın mahallinde olan ekiplerin öncelikle yerleşim yerleri açısından oluşan tehditleri ortadan kaldırmak amacıyla Pazarlı köyü içinde tedbir aldıklarını, bir taraftan da yangının daha fazla genişlememesi için çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Karacabey, sözlerine şöyle devam etti:

    “Yangın dün akşam 21.30 sıralarında büyük ölçüde kontrol altına alınmıştı. Yangın sırasında 22 ilk müdahale aracımız, 81 arazöz, 16 iş makinesi, 9 hava aracı, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait 40 iş makinesi ve araçla birlikte toplam 510 personelimiz bu yangının söndürülmesi sırasında görev aldı. Yaklaşık 700 hektarlık bir ormanlık alanı etkileyen yangın ekiplerimizin gece devam eden çalışmaları ve gün doğumuyla birlikte hava araçlarının tekrar göreve başlamasıyla saat 14.00 itibarıyla kontrol altına alınmış oldu.”

    “ÇANAKKALE’DE BU YILKİ YANGINLARDAN 4 BİN 966 HEKTAR ALAN ETKİLENDİ”

    Dün Çanakkale’de 3’ü orman, 4’ü orman dışı yangın olmak üzere 7 yangın meydana geldiğini belirten Karacabey, şu bilgileri paylaştı:

    “Türkiye genelinde ise 18 orman yangını ve 12 kırsal alan yangını olmak üzere toplam 30 adet yangın meydana geldi. Yılı değerlendirdiğimiz zaman yıllık toplamda Çanakkale’de 144 orman yangını ve bunun neredeyse 4 katından fazla 655 adet kırsal alan yangını olmak üzere toplam 800 adet yangın meydana geldi ve bu yangınlardan maalesef 4 bin 966 hektar orman alanımız etkilendi. Türkiye genelinde bugün itibarıyla 2 bin 484 adet orman yangınında 15 bin 111 hektar orman alanımız etkilendi. Yangın başına düşen orman alanına baktığımızda 6 hektarlık bir alanın orman yangınlarından etkilendiğini görüyoruz ki bu rakam son 4 yılın ortalamasına baktığımızda aynı günün değerleri açısından en az etkilenen orman alanı olduğunu bize gösteriyor.”

    canakkale-orman-yangini-2.jpg

    “CUMHURİYET ORMANI TESİSİ RADAR TEPE MEVKİSİNDE GERÇEKLEŞECEK”

    Karacabey, Çanakkale’de 16 Temmuz’da meydana gelen Kızılkeçili yangınında bin 240 hektar, 22 Ağustos’taki Damyeri yangınında da 2 bin 650 hektar olmak üzere toplam 3 bin 890 hektarlık orman alanının etkilendiğini hatırlattı.

    Orman Bölge Müdürlüğü personelinin yoğun çalışmalarıyla bu sahalarda yanan ağaçların temizlenme işleminin büyük ölçüde tamamlandığını aktaran Karacabey, şunları kaydetti:

    “Bu çalışmalar devam etmekle birlikte 500 hektarlık bir alan tamamen temizlendi, bunun 250 hektarlık kısmı da şu an için tekrar ormanlaştırılmak üzere hazır hale getirildi. 11 Kasım’da saat 11.00’da tüm Türkiye genelinde gerçekleştireceğimiz Milli Ağaçlandırma Günü kutlamaları çerçevesinde, Cumhuriyet Ormanı Tesisimiz Radar Tepe mevkisinde gerçekleşecek. Bu vesileyle bütün vatandaşlarımızı Radar Tepesi’ndeki etkinliğimize davet etmek istiyorum.”

    Ilgardere yangınının, yangının mevsimi olmadığı gerçeğini bir kere daha gösterdiğini dile getiren Karacabey, yangının şartları oluştuğunda her mevsim orman yangını yaşanabildiğini kaydetti.

    Karacabey, yangının çıkış sebebiyle ilgili kolluk kuvvetlerinin çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Denizli’de Sulama Suyunu Kirleten Belediyeye Ceza

    Temmuz 17, 2025

    19 Mayıs Stadyumu’nun Yerine Ankara’da 45 Bin Kişilik Yeni Stadyum Yapılıyor

    Haziran 23, 2025

    Valilik Kararıyla Taksim ve Şişhane Metro İstasyonları Kapatıldı

    Haziran 22, 2025

    Osmangazi Kent Lokantası’nda Ferdi Zeyrek Anısına Vatandaşlara Ücretsiz Yemek Verildi

    Haziran 16, 2025

    Siirt’te 250 Çocuk İçin Emniyet Destekli Sünnet Şöleni Gerçekleştirildi

    Haziran 3, 2025

    Meteoroloji Uyardı: Doğu Karadeniz’de Kuvvetli Yağış

    Haziran 3, 2025
    En Yeni Haberler

    Avrupa’da Ortalama Çalışma Süresi Açıklandı: Türkiye’nin Durumu Nasıl?

    Beşiktaş’ın Vazgeçtiği Kyle Walker-Peters West Ham United’a Transfer Oldu

    Lay’s Cipslerin İçeriği Değiştiriliyor

    Bahar Süer “Bereketli Topraklar” Dizisinin Kadrosuna Katıldı

    Beşiktaş, Kerem Aktürkoğlu İçin Benfica ile Görüşüyor

    Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Başvuruları Başladı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.