Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • 1 Temmuz 2025 Salı TV Yayın Akışı: ATV, Kanal D, Show TV ve Diğer Kanallarda Bugün Neler Var?
    • Kuşadası’nda Kabotaj Bayramı İçin Özel Sahil Güvenlik Botu Ziyarete Açılacak
    • 2025’in En Başarılı Üniversiteler Listesi Yayımlandı: Türkiye’den Sadece İki Üniversite İlk 500’de
    • David Fincher İmzalı “Squid Game: America” Los Angeles’ta Çekilecek
    • AFAD’dan Yangın Bölgesine Yardım: Hane Başına 162 Bin TL Ödeme Planı
    • Fenerbahçe Medicana Kadın Voleybol Takımı’na Mefa Group Sponsor Oldu
    • TOKİ 250 Bin Sosyal Konut Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?
    • 12 İlde Dolandırıcılık Operasyonu: 230 Gözaltı
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Edirne’de çiftçiler lisanslı depolarda kapasitenin artmasını istiyor haberi

    Edirne’de çiftçiler lisanslı depolarda kapasitenin artmasını istiyor haberi

    Anadolu AjansıŞubat 20, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    CİHAN DEMİRCİ – Türkiye'nin önemli tarımsal üretim merkezlerinden Edirne'de çiftçiler lisanslı depolarda kapasitenin artırılmasını istiyor.

    Bereketli topraklara sahip Edirne'de buğday ve ayçiçeği en fazla üretilen ürünler arasında yer alıyor.

    Çiftçiler ürünlerin depolama ve piyasaya sürme sorununu lisanslı depoculukla çözüyor.

    Edirne Ticaret Borsası (ETB) kampüsünde 2017'de kurulan 62 bin 500 ton kapasiteye sahip silolar bugüne kadar 274 bin 952 ton buğday, 2 bin 377 ton ayçiçeği aldı.

    Lisanslı depoculuk sisteminin Ziraat Bankası aracılığıyla faizsiz kredi kullanma fırsatı sunması sayesinde çiftçiler, acil nakit ihtiyaçlarını karşılamak için zararına satış yapmak zorunda kalmıyor ve ekonomik olarak da rahat bir nefes alıyor.

    Kentte ETB'nin depoları dışında İpsala, Uzunköprü, Havsa, Keşan gibi ilçelerdeki 5 tesiste 245 bin ton kapasiteli lisanslı depo bulunuyor.

    – “Ana amacı üreticiyi desteklemek”

    ETB Yönetim Kurulu Başkanı ve Lisanslı Depo Şirketleri Derneği Edirne Temsilcisi Özay Öztürk, AA muhabirine, Edirne çiftçisinin her yıl üretimini artırmak için çaba sarf ettiğini belirtti.

    Lisanslı depoculuğun üreticiye tarım ürünlerinin ticareti açısından destek olduğunu ifade eden Öztürk, Edirne'nin 62 bin 500 ton lisanslı depo kapasitesine sahip olduğu bilgisini verdi.

    Harman döneminde yüzde 100 doluluğa ulaştıklarını, şimdi doluluğun silolarda yüzde 77 olduğunu anlatan Öztürk, şunları kaydetti:

    “Lisanslı depoculuğun ana amacı üreticiyi desteklemektir. Harman döneminde mallarını satmayıp lisanslı depolara bırakan üretici alacakları elektronik senetle bankadan devletin de desteklediği çok cazip şartlarda krediler kullanabiliyor. Bu sayede malını satmak zorunda kalmıyor ve o gün için ihtiyacını çözüyor, ilerleyen günlerde malı prim yaptığında bankadan aldığı krediyi kapatıyor ve malını daha değerli sattığı için bir kazanım sağlamış oluyor.”

    Öztürk, lisanslı depoculuğun Türkiye'de her geçen gün geliştiğini dile getirdi.

    Türkiye'de lisanslı depoculukta kapasitenin 12 milyon tona ulaştığını ve hedefin 20 milyon ton kapasite olduğunu ifade eden Öztürk, kısa sürede ciddi rakama ulaşıldığını vurguladı.

    – “Nakliye desteği ve teşviklerden memnunuz”

    Lalapaşa ilçesine bağlı Suakacağı köyünden Sebahattin Mert de lisanslı depoculuk sistemini kullandığını ve memnun olduğunu söyledi.

    Sezon zamanı yoğunluk yaşandığını ancak kısa sürede bu yoğunluğun çözüldüğünü ifade eden Mert, “Tarladan hasat ettiğimiz ürünümüzü lisanslı depoya getiriyoruz. Yıl içerisinde istediğimiz zaman satabiliyoruz. Nakliye desteği ve teşviklerden memnunuz ancak kapasitenin artırılmasını talep ediyoruz.” dedi.

    Üreticilerden Hakan Özkan, lisanslı depoculuk kullandığını ancak Edirne'de lisanslı depoların üretim fazlası nedeniyle yetersiz kaldığını dile getirdi.

    Çiftçilerin lisanslı depolara rağbet gösterdiğini anlatan Özkan, “Bir üretici olarak depo yapmaya kalksam maliyeti yüksek bir fiyata çıkar. Lisanslı depoculuk sistemiyle maliyetlerden kurtuluyoruz. Lisanslı depoculuğun kapasitesinin artmasını istiyoruz.” diye konuştu.

    Üretici Yakup Kılıç ise lisanslı depoculuk sayesinde ürününü güvenli şekilde satışa sunduğunu anlattı.

    Lisanslı depoculuk sistemini kullanan üreticilere bankaların kredi desteği sağladığına değinen Kılıç, depolarda kapasite artırımı yapılmasını istediklerini kaydetti.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    19 Mayıs Stadyumu’nun Yerine Ankara’da 45 Bin Kişilik Yeni Stadyum Yapılıyor

    Haziran 23, 2025

    Valilik Kararıyla Taksim ve Şişhane Metro İstasyonları Kapatıldı

    Haziran 22, 2025

    Osmangazi Kent Lokantası’nda Ferdi Zeyrek Anısına Vatandaşlara Ücretsiz Yemek Verildi

    Haziran 16, 2025

    Siirt’te 250 Çocuk İçin Emniyet Destekli Sünnet Şöleni Gerçekleştirildi

    Haziran 3, 2025

    Meteoroloji Uyardı: Doğu Karadeniz’de Kuvvetli Yağış

    Haziran 3, 2025

    Bingöl Deprem İle Sarsıldı: AFAD Verileri Paylaştı

    Haziran 1, 2025
    En Yeni Haberler

    1 Temmuz 2025 Salı TV Yayın Akışı: ATV, Kanal D, Show TV ve Diğer Kanallarda Bugün Neler Var?

    Kuşadası’nda Kabotaj Bayramı İçin Özel Sahil Güvenlik Botu Ziyarete Açılacak

    2025’in En Başarılı Üniversiteler Listesi Yayımlandı: Türkiye’den Sadece İki Üniversite İlk 500’de

    David Fincher İmzalı “Squid Game: America” Los Angeles’ta Çekilecek

    AFAD’dan Yangın Bölgesine Yardım: Hane Başına 162 Bin TL Ödeme Planı

    Fenerbahçe Medicana Kadın Voleybol Takımı’na Mefa Group Sponsor Oldu

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.