Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • İstanbul’da Deprem! AFAD Büyüklüğünü 4.0 Olarak Açıkladı
    • Arda Turan Shakhtar Donetsk ile Anlaştı: Yıllık Maaşı Netleşti
    • Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Maçları Ne Zaman? Maç Tarihleri ve Muhtemel Rakipler
    • 30 İlçeye Vali Ataması Hakkında İçişleri Bakanlığı Açıklamada Bulundu
    • Nazan Öncel’in Hastalığı Ne? Ünlü İsim Açıkladı
    • Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, PKK Anmasına İzin Verilmesi Sonrası İstifa Etti
    • Öğrenciye Şiddet Uygulayan Öğretmen Hakkında İnceleme Başlatıldı
    • Vestel Verimlilik Artışı İçin 2 Bin Çalışanını İşten Çıkaracak
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Rami Kütüphanesi’nde ahşap restorasyonu konuşuldu haberi

    Rami Kütüphanesi’nde ahşap restorasyonu konuşuldu haberi

    Anadolu AjansıNisan 8, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Murat Cura, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı (TYEKB) tarafından Rami Kütüphanesi'nde düzenlenen söyleşiye konuk oldu.

    Etkinlik, TYEKB envanterindeki el yazması ve nadir matbu eserlerin onarımlarının yapıldığı Rami Kütüphanesi'ndeki Şifahane'de ahşap hat levhaların konservasyonuna başlanması dolayısıyla düzenlendi.

    Yaklaşık 30 yıl İtalya'da taş, mozaik, fresk ve ahşap konusunda eğitim gören ve akademisyenlik yapan, daha sonra Türkiye'ye dönerek mesleğini sürdüren Cura, “Ahşap Hat Levhaların Korunması ve Boyalı Ahşaplarda Estetik Tamamlamalar” başlıklı söyleşide ahşap restorasyonunu anlattı.

    Cura, Avrupa'da 19. yüzyılda canlanan koruma ilkelerinin temelinin Roma'ya uzandığını, Romalıların korumacılıkla ilgili yasalar çıkarttığını aktararak, “Osmanlı'da hatta Selçuklu'da da korumacılıkla ilgili belirli yasalar çıkarıldığını biliyoruz.” dedi.

    Savaşların kültür varlıklarına çok büyük zararlar verdiğinin altını çizen Cura, “Avrupa'nın atlattığı büyük savaşlardan sonra, kültür varlıklarını koruma üzerine bir şeyler yapmak istenmiş ve Avrupa toplulukları bir araya gelmiş. Tabii Türkiye de hemen bunlara katılmış ve bazı anlaşmalara biz de imza atmışız. Edinilen tecrübelerden sonra tüzükler grubu oluşturuluyor ve bu tüzüklere biz de katılıyoruz.” diye konuştu.

    Murat Cura, bu tüzüklere ilişkin eğitimler gerçekleştirildiğini, kendisinin de Roma'daki bazı kurslara katıldığını belirterek, “Nasıl bir restoratör olmak için belirli eğitimlerden geçiyorsak, yasaları tanıyabilmek veya uygulayabilmek için de bu kurslara katılıyoruz.” ifadesini kullandı.

    – Şifahane'de yapılan işlem ve uygulamalar ele alındı

    Ahşap restorasyonu ve konservasyonunun önemini vurgulayan Cura, her şart altında ve mekanda ahşap restorasyonlarının yapılabildiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

    “Kültür varlıklarını koruyacağız, bu kültür varlıklarının içinde mesela bir Osmanlı padişahının tahtı veya Selçuklu'dan kalma bir sanduka olabilir. Bunları Ankara Etnografya Müzesinde yeni restore ettik. Bizim bunları korumamız lazım. Kültür varlıkları su altından, su üstünden, dağdan veya toprağın altından gelebilir hiç önemli değil, bizim kültür varlıklarını korumamız lazım. Korumak için de uzmanlaşmamız lazım.”

    Cura, bu konuda eğitim alan öğrencileri branşlaştırmaya çalıştıklarını, kendi öğrencilerini de çeşitli alanlarda uzmanlaşmaları için yönlendirdiğini dile getirdi.

    Program kapsamında ayrıca, ahşap materyale sahip erken dönem İslam yazmaları ve ahşap kullanılmış Süryani kitaplarının da bulunduğu Şifahane'de yapılan işlemler ve uygulamalar ele alındı.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Öğrenciye Şiddet Uygulayan Öğretmen Hakkında İnceleme Başlatıldı

    Mayıs 20, 2025

    Sivas Valiliği’nden Kene Uyarısı: Vatandaşlar Dikkatli Olmalı

    Mayıs 20, 2025

    Mozart’ın Türk Marşı Artık Yolda: Ankara’da Melodili Yol Dönemi Başladı

    Mayıs 19, 2025

    İmrahor Millet Bahçesi Başkentte Hizmete Girdi

    Mayıs 18, 2025

    Türkiye Kültür Yolu Festivali Manisa Durağı Başlıyor: İşte Etkinlik Takvimi

    Mayıs 17, 2025

    Ortahisar Belediyesi’nden İhtiyaç Sahiplerine Mobil Market Desteği

    Mayıs 14, 2025
    En Yeni Haberler

    İstanbul’da Deprem! AFAD Büyüklüğünü 4.0 Olarak Açıkladı

    Arda Turan Shakhtar Donetsk ile Anlaştı: Yıllık Maaşı Netleşti

    Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi Ön Eleme Maçları Ne Zaman? Maç Tarihleri ve Muhtemel Rakipler

    30 İlçeye Vali Ataması Hakkında İçişleri Bakanlığı Açıklamada Bulundu

    Nazan Öncel’in Hastalığı Ne? Ünlü İsim Açıkladı

    Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, PKK Anmasına İzin Verilmesi Sonrası İstifa Etti

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.