Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Kerem Bürsin’e “Çarpıntı” Dizisinden Teklif
    • Zeynep Sönmez Wimbledon’da Üçüncü Turda Turnuvaya Veda Etti
    • Elon Musk Amerika Partisi’nin Kurulduğunu Açıkladı
    • Real Madrid Borussia Dortmund’u Yenerek Yarı Finale Yükseldi
    • 6 Temmuz 2025 TV Yayın Akışı: Bugün Hangi Kanalda Ne Var?
    • Beşiktaş, Jens Cajuste Transferinde Napoli ile Anlaşmaya Vardı
    • PSG, FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda Yarı Finale Yükseldi
    • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Hakkında Tutuklama Talebi
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Sakarya Darbe Davasında Albaylar Yeniden Yargılanıyor

    Sakarya Darbe Davasında Albaylar Yeniden Yargılanıyor

    HaberX EditörEylül 14, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Sakarya’da FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili davada verilen mahkumiyet ve beraatlere ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından dosyası ayrılan eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun ve Albay Ahmet Üzer’in yeniden yargılanma süreci başladı.

    Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmaya, başka suçlardan hükümlü olan iki sanık, cezaevinden Ses ve Bilişim Görüntü Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Yeniden yargılamanın başlamasıyla birlikte davanın seyrini ve sonucunu belirleyecek olan sürecin ilk adımları atılmış oldu.

    Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin ilamının okunmasının ardından söz verilen sanık Coşkun, Yargıtay’ın, yerel mahkemece “silahlı terör örgütü yöneticiliği” suçuna ilişkin kararı bozmasına yönelik diyeceğinin olmadığını söyledi.

    Sanık Üzer de örgüt üyesi olmadığını savundu.

    Haklarındaki suçlamaları kabul etmeyen 2 sanık tahliye talebinde bulundu.

    Üzer’in avukatı ise aleyhte hususları kabul etmediklerini belirterek müvekkilinin tahliyesini istedi.

    Duruşma savcısı ise bozma ilamına uyulmasını talep etti.

    Mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun olan Yargıtay 3. Ceza Dairesinin bozma ilamına uyulmasına oy birliğiyle karar vererek ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.

    – Süreç

    İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi’nin, Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesince 222 sanıklı davanın 15 Ağustos 2018’de verilen kararları onamasının ardından sanık avukatları ile bazı müşteki vekilleri dosyayı temyize götürmüştü.

    Yerel mahkemenin verdiği hükme ilişkin temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay 3. Ceza Dairesi, “Anayasa’yı ihlal” suçundan eski 1. Motorlu Piyade Tugay Komutan Vekili Piyade Kurmay Albay Uğur Coşkun ve Albay Ahmet Üzer’e verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezalarını onamıştı.

    Sanıklar Fatih Gümüş, Hakan Güler ve Emrah Boyalı’ya verilen “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme” suçundan 12 yıl altışar ay hapis cezasını da onayan yüksek mahkeme, sanık İsmail Şenyüz’ün “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan çarptırıldığı 6 yıl 3 ay cezayı uygun bulmuştu.

    3. Ceza Dairesi, “Anayasayı ihlal” suçundan Şenyüz’ün de aralarında bulunduğu 71 sanık hakkında verilen beraat kararını da onamıştı.

    Yüksek mahkeme, 94 sanık hakkındaki “Anayasa’yı ihlal” suçundan beraat kararları ile 52 sanığa “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçundan verilen mahkumiyet kararlarını ise bozmuştu.

    3. Ceza Dairesi, Uğur Coşkun’a “silahlı terör örgütü yöneticiliği” ve Ahmet Üzer’e “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan verilen cezaları, “anayasayı ihlal” suçunun tüm unsurlarıyla gerçekleştiği somut olayda sanıkların ayrıca bu suçlardan cezalandırılma imkanı bulunmadığı için ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiğinden bozmuştu.

    2. Ağır Ceza Mahkemesi, “Anayasa’yı ihlal” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları onanan Uğur Coşkun ile ve Ahmet Üzer’in “silahlı terör örgütü yöneticiliği/üyeliği” suçundan dosyalarını ayırmıştı.

    Öte yandan yerel mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin onama ve bozma ilamının ardından oluşturduğu tensip zaptında, vefat eden bir tutuksuz sanığın dosyasının ayrılması yönünde hüküm kurmuştu.

    Yargıtayın onama ve bozma kararının ardından 70’i tutuklu, 75’si tutuksuz 145 sanığın “Anayasa’yı ihlal” suçundan tekrar yargılanmasına ise 9 Ekim’de Ferizli ilçesinde bulunan cezaevi kampüsündeki duruşma salonunda başlanacak.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Hakkında Tutuklama Talebi

    Temmuz 5, 2025

    DSÖ Tütün, Alkol ve Şekerli İçecekler İçin Vergi Artışı Önerisinde Bulundu

    Temmuz 5, 2025

    Türkiye FAO Konsey Üyeliğine Seçildi

    Temmuz 5, 2025

    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak

    Temmuz 5, 2025

    Adana, Adıyaman ve Antalya Belediye Başkanlarına Yönelik Rüşvet Soruşturmasının Detayları Açıklandı

    Temmuz 5, 2025

    Adli Tatilde Boşanma Davaları Devam Edecek mi?

    Temmuz 3, 2025
    En Yeni Haberler

    Kerem Bürsin’e “Çarpıntı” Dizisinden Teklif

    Zeynep Sönmez Wimbledon’da Üçüncü Turda Turnuvaya Veda Etti

    Elon Musk Amerika Partisi’nin Kurulduğunu Açıkladı

    Real Madrid Borussia Dortmund’u Yenerek Yarı Finale Yükseldi

    6 Temmuz 2025 TV Yayın Akışı: Bugün Hangi Kanalda Ne Var?

    Beşiktaş, Jens Cajuste Transferinde Napoli ile Anlaşmaya Vardı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.