Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • BDDK’dan Bankalara Kredi Kartı Limiti Uyarısı
    • 29 Ağustos Cuma Günü Tatil mi, Yarım gün mü? İşte Resmi Açıklama
    • Gram Altın Tüm Zamanların Zirvesinde
    • Yunanistan 4 Günlük Çalışma Düzenine Geçiyor
    • Stellantis, Seviye 3 Otonom Sürüş Programını Askıya Aldı
    • 1-5 Eylül Arasında Yapılacak Uyum Haftasına Katılım Zorunlu mu?
    • GreenX Kozmetik Firması Konkordato Başvurusunda Bulundu
    • BYD, Avrupa’ya Ek Vergi Olmadan Araç Göndermenin Formülünü Buldu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » TCMB Deprem Bölgesine Kullandırılan Kredilerin Menkul Kıymet Tesis Muafiyetini Uzattı

    TCMB Deprem Bölgesine Kullandırılan Kredilerin Menkul Kıymet Tesis Muafiyetini Uzattı

    HaberX EditörAralık 21, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin olumsuz etkilerinin azaltılması amacıyla deprem bölgesine kullandırılan kredilerin menkul kıymet tesis uygulamasından muafiyetine yönelik hususların Haziran 2024’e kadar devam edeceğini bildirdi.

    Bankadan yapılan açıklamada, TCMB’nin mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirdiği belirtildi.

    Bu kapsamda yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranının yüzde 4’e indirileceği, ayrıca 29 Aralık 2023 tarihinde sonlanacak olan kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulamanın 6 ay süreyle uzatılacağı ifade edildi.

    Türk lirası mevduatın önceliklendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında da Türk lirası mevduatı destekleyici adımlar atılmaya devam edileceği belirtildi.

    MERKEZ BANKASI SADELEŞME ADIMLARI ATMAYA DEVAM EDİYOR

    Bankadan gönderilen bilgi notunda da TCMB’nin makroihtiyati tedbirlerin sadeleşmesi kapsamında önemli adımlar attığına işaret edildi.

    Bu çerçevede, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmak, makro finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla yabancı para mevduata yönelik menkul kıymet tesis oranının yüzde 5’ten yüzde 4’e çekildiği bildirildi.

    Parasal sıkılaştırma sürecini destekleyen seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları kapsamındaki aylık TL kredi büyüme sınırlarının 2024 yılı Haziran ayına kadar aynı şekilde uygulanmaya devam edileceği, mevcut durumda TL kredi aylık büyüme sınırlarının taşıt, ticari ve ihtiyaç kredilerinde sırasıyla yüzde 2, yüzde 2,5 ve yüzde 3 olarak uygulandığı belirtildi.

    deprem-bolgesine-verilen-kredilerin-suresi-uzatildi-2.jpg

    TCMB’nin daha önceki kararlarında, sıkılaşma sürecini destekleyen adımları tamamlayıcı olarak, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi kapsamında yüzde 3 olan TL ticari krediler için aylık büyüme sınırının yüzde 2,5 olarak belirlenmesine karar verdiği anımsatılarak, ihracat, yatırım, tarım, esnaf ve deprem bölgesine sağlanan kredilerin bu sınırlamalardan muaf tutulduğu kaydedildi.

    Bankanın deprem bölgesindeki toparlanma sürecini desteklemek amacıyla, deprem bölgesine yönelik kullandırılan kredilere tanınan menkul kıymet tesis muafiyetini 6 ay süreyle Haziran 2024’e kadar uzattığı ifade edildi.

    Yabancı para mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklar üzerinden alınan komisyon uygulaması kapsamında yüzde 75 oranındaki yenileme hedefinin sonlandırıldığı, parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik adımlar kapsamında aylık TL payı artış hedefinin Türk lirası mevduat payına göre farklılaştırılmak üzere revize edildiği belirtildi.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    BDDK’dan Bankalara Kredi Kartı Limiti Uyarısı

    Ağustos 28, 2025

    Gram Altın Tüm Zamanların Zirvesinde

    Ağustos 28, 2025

    GreenX Kozmetik Firması Konkordato Başvurusunda Bulundu

    Ağustos 28, 2025

    Petrol Fiyatları Düştü! Akaryakıt Rakamları Değişecek mi?

    Ağustos 28, 2025

    Benzine Zam Geldi: İşte Güncel Akaryakıt Fiyatları

    Ağustos 27, 2025

    ABD Vize Ücretlerine Büyük Zam: Başvuru Maliyeti Yüzde 135 Arttı

    Ağustos 27, 2025
    En Yeni Haberler

    BDDK’dan Bankalara Kredi Kartı Limiti Uyarısı

    29 Ağustos Cuma Günü Tatil mi, Yarım gün mü? İşte Resmi Açıklama

    Gram Altın Tüm Zamanların Zirvesinde

    Yunanistan 4 Günlük Çalışma Düzenine Geçiyor

    Stellantis, Seviye 3 Otonom Sürüş Programını Askıya Aldı

    1-5 Eylül Arasında Yapılacak Uyum Haftasına Katılım Zorunlu mu?

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.