Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Lay’s Cipslerin İçeriği Değiştiriliyor
    • Bahar Süer “Bereketli Topraklar” Dizisinin Kadrosuna Katıldı
    • Beşiktaş, Kerem Aktürkoğlu İçin Benfica ile Görüşüyor
    • Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Başvuruları Başladı
    • Tesla, LG M53 Hücreli Yeni Bataryasıyla Menzil Rekoruna Hazırlanıyor
    • Türkiye VNL Çeyrek Finalinde Japonya ile Mücadele Edecek
    • Trabzonspor’da Onuachu Şoku: Sakatlığı Nedeniyle 3-4 Hafta Yok
    • Umutcan Ütebay, “Sevdiğim Sensin” Dizisinde Rol Alacak
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » Memurlara Çocuk İçin Yarı Zamanlı Çalışma Hakkı: Özel Sektöre de Uygulanacak mı?

    Memurlara Çocuk İçin Yarı Zamanlı Çalışma Hakkı: Özel Sektöre de Uygulanacak mı?

    Devlet memurlarına, çocukları ilkokula başlayana kadar yarı zamanlı çalışma hakkı tanıyan yeni düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
    Özge TekeliTemmuz 19, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Devlet memurlarına yönelik yarı zamanlı çalışma düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni uygulama; çocuk sahibi olan memurlara ilkokul çağına kadar yarı zamanlı çalışma imkanı sunuyor. Ekonomist Muhammet Bayram, düzenlemenin kapsamına, etkilerine ve özel sektöre yansıma ihtimaline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

    Düzenlemeye göre yalnızca anneler değil, babalar da çocukları ilkokula başlayana dek haftanın belirli günlerinde yarı zamanlı çalışabilecek. Böylece ebeveynler dönüşümlü olarak çocuk bakımını üstlenebilecek. Özellikle her iki ebeveynin de memur olduğu ailelerde sabah ve öğleden sonra nöbetleşe çalışma olanağı doğacak.

    Uygulamada dikkat çeken bir diğer unsur ise maaş düzenlemesi. Yarı zamanlı çalışan memurlar, tam maaşlarının yarısını alacak. Örneğin aylık 50 bin TL maaşı olan bir memur, yarı zamanlı çalıştığında 25 bin TL ödeme alacak.

    Yalnızca yeni doğanlar değil halen ilkokul çağından küçük çocukları bulunan memurlar da bu haktan yararlanabilecek. Evlat edinen çalışanlar da aynı şekilde uygulamaya dahil edildi.

    Ancak uygulamanın kapsamı tüm kamu personelini kapsamıyor. Şube müdürleri, benzer kadro unvanındaki yöneticiler ve kolluk kuvvetleri yarı zamanlı çalışma hakkından yararlanamayacak. Muhammet Bayram sahada görev yapan polis ve jandarma personelinin de çocuk bakımında benzer haklara ihtiyaç duyduğunu ifade etti.

    Bu düzenlemenin, ülkede giderek düşen doğurganlık oranlarını artırıcı etki yaratması hedefleniyor. Çocuk bakımına dair endişelerin azalmasıyla ailelerin daha kolay çocuk sahibi olabileceği öngörüldü.

    Özel Sektör Çalışanlarını Kapsamıyor

    Söz konusu uygulama şu an için yalnızca kamu çalışanlarını kapsıyor.

    Ekonomist Muhammet Bayram, özel sektörde de benzer taleplerin giderek arttığını ve ilerleyen dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından özel sektör çalışanları için de benzer bir düzenleme getirilebileceğini dile getirdi. Özellikle pandemi döneminde yaygınlaşan esnek çalışma modelleri, özel sektörün de benzer reformlara adapte olabileceğine işaret ediyor.

    Yeni yönetmelik, tam zamanlı ve yarı zamanlı çalışma arasında geçiş hakkı da tanıyor. Böylece memurlar, ihtiyaçları doğrultusunda tam veya yarı zamanlı çalışma modelleri arasında rahatlıkla geçiş yapabilecek.

    Uzmanlar; yarı zamanlı çalışma düzenlemesinin yanı sıra kreş desteği, çocuk yardımı ve bakıcı desteklerinin de artırılması gerektiğine dikkat çekti. Avrupa’daki örneklerde olduğu gibi Türkiye’de de ailelere yönelik sosyal desteklerin yaygınlaştırılması, bu tip düzenlemelerin etkinliğini güçlendirecek adımlar arasında gösterildi.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    MS 2. Yüzyıl Marcus Aurelius Heykeli 65 Yıl Sonra Yurda İade Edildi

    Temmuz 19, 2025

    28 İlde DEAŞ Operasyonu: 153 Şüpheli Yakalandı

    Temmuz 19, 2025

    E-Devlet’te Emekli Maaşı Hesaplama Uygulaması Güncellendi

    Temmuz 17, 2025

    Fatih Altaylı’ya Cumhurbaşkanı’nı Tehdit Suçlamasıyla 5 Yıl Hapis İstemi

    Temmuz 17, 2025

    Eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş Havalimanında Gözaltına Alındı

    Temmuz 17, 2025

    Kırmızı Et Tüketiminde Büyük Düşüş: Fiyatlar Gerilerken Talep Yarıya İndi

    Temmuz 17, 2025
    En Yeni Haberler

    Lay’s Cipslerin İçeriği Değiştiriliyor

    Bahar Süer “Bereketli Topraklar” Dizisinin Kadrosuna Katıldı

    Beşiktaş, Kerem Aktürkoğlu İçin Benfica ile Görüşüyor

    Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Başvuruları Başladı

    Tesla, LG M53 Hücreli Yeni Bataryasıyla Menzil Rekoruna Hazırlanıyor

    Türkiye VNL Çeyrek Finalinde Japonya ile Mücadele Edecek

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.