Finans analisti İslam Memiş, son haftalarda dalgalı bir seyir izleyen piyasaların kırılma noktasına yaklaştığını açıkladı. Memiş, özellikle cuma günü gerçekleşecek Trump-Putin görüşmesinin piyasalarda belirleyici olacağını belirtti.
Memiş’e göre görüşmeden barış haberi çıkması durumunda altın ve gümüş fiyatlarında düşüş, borsalar ve kripto paralarda ise yükseliş yaşanacak. Aksi takdirde, savaşın devamı yönünde bir gelişme, değerli metallerin yükselmesine ve borsalarda düşüşe yol açacak. Memiş, piyasanın şu an bu belirsizliği beklediğini, bu nedenle fiyatlarda ciddi yön kırılımının yaşanmadığını vurguladı.
Borsa İstanbul 100 endeksinde 11.000 puan altında günlük kapanışlar devam ederken, Memiş borsaya temkinli yaklaşmayı önerdi. Endeksin yıl sonuna kadar 11.800–12.000 puan aralığını test edebileceğini ifade eden Memiş, yatırımcıların bu süreçte dikkatli olmasını tavsiye etti.
Döviz Kurunda Maliyet Hesapları Önemli
Dolar kuru 40,76 TL seviyesinde bulunurken, Euro/Dolar paritesinde 1,1711 seviyesi izlendi. Memiş, yatırımcıların maliyet hesaplarına göre pozisyon alabileceğini ifade etti.
Altın tarafında uluslararası piyasalarda ons fiyatı 3.360 dolar civarında işlem görüyor. Memiş, 3.368 dolar direncinin geçilmesi halinde fiyatların 3.400–3.412 dolar aralığına çıkabileceğini, destek seviyesinin ise 3.342 dolar olduğunu belirtti.
Gram altın ise 4.400–4.450 TL aralığında hareket ediyor. Gram gümüşün ise 48–51 TL aralığında dalgalandığı gözlemleniyor. Altın/gümüş oranında ise 72 seviyesinin takip edilmesi gerektiği ifade edildi.
Kripto paralarda ise Bitcoin 121.440 dolar, Ethereum 4.715 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Memiş, altcoinlerin Eylül ayına kadar yavaş bir yükseliş trendine girebileceğini, yatırımcıların acele etmemesi ve birikimlerini koruması gerektiğini kaydetti.
Memiş, genel olarak piyasalarda cuma gününe kilitlenildiğini ve yatırımcıların yüzde 50 pozisyonla beklemelerinin stratejik açıdan uygun olduğunu söyledi. Ayrıca dijital bankacılık alanında da önemli uyarılar yapılacağını belirtti.