HaberX
Anasayfa/Gündem/Cemil Tugay CHP’den neden istifa etti? CHP İzmir’i Kaybetti

Cemil Tugay CHP’den neden istifa etti? CHP İzmir’i Kaybetti

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, mutlak butlan kararı sonrası yaşanan ihraçlar ve İzmir İl Başkanı'nın görevden alınması üzerine CHP'den istifa etti. İşte açıklaması…

Oluşturan
Eklenme 18.06.2026 - 21:42
Haberi PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi bünyesinde mahkemenin verdiği “mutlak butlan” kararı ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkanlık koltuğuna oturmasıyla başlayan kaos, yerel yönetimlerde kırılmalara yol açtı.

2024 yerel seçimlerinden bu yana İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Cemil Tugay, zehir zemberek açıklama yayımladı. Gündemde geniş yer bulan “Cemil Tugay CHP’den neden istifa etti? sorusunun yanıtı  yapılan uzun açıklama ile cevabı buldu.

Cemil Tugay CHP’den neden istifa etti? Sebebi ne?

Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın parti üyeliğinden ayrılmasına giden süreç, genel merkezin teşkilatlar üzerindeki sert yaptırımlarıyla hız kazandı. Olağanüstü kurultay toplanması için daha önce imza vererek niyetini belli ettiğini ifade eden Tugay, iyi niyetli çabalarının karşılık bulmadığını dile getirdi.

Haber Devam Ediyor

Tugay paylaşımında şöyle dedi:

“Değerli İzmirli Hemşerilerim ve Kamuoyumuzun Bilgilerine

Cumhuriyet Halk Partimiz’in maruz kaldığı “Mutlak Butlan” kararı ve takip eden süreçte yaşananlar herkesin malumudur. Bu sürecin Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulmuş ve Cumhuriyetimizi kurmuş olan partimizde büyük zararlara yol açtığını görüyor ve anlıyorum. Özellikle son günlerde üst üste alınan ihraç kararları çok endişe vericidir. Dün, bir grup il başkanı ile birlikte İzmir İl başkanımızın görevden alınması İzmir’in siyasi iradesine yapılmış büyük bir haksızlık ve kabul edilemez bir yanlıştır.

Partimizin üyelerinden ve seçmeninden gelen siyasi iradenin hoyratça gözardı edilmesi, gelecek günlerde alınacak benzer kararların habercisi niteliğindedir. Ardı ardına alınan bu kararların olağan görülmesi ve kabul edilmesi mümkün değildir. Bu şartlar altında çıplak gerçeklerle yüzleşmemizin artık kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum. Partimizin normal demokratik yönetim ortamına en kısa zamanda kavuşması için hepimizin üzerine düşen sorumluluklar elbette vardır. Bugüne kadar ki tavrımla, söylemlerimle ve olağanüstü kurultay için imzamı vererek bu sürece elimden geldiğince katkı vermeye çalıştım.

Ancak anlıyor ve görüyorum ki iyiniyetli çabalarımız beklediğimiz süre içerisinde sonuç vermeyecek, bunun yanında pek çok parti üyemiz haksız ve hukuksuz bir şekilde hedef yapılmaya devam edilecektir. Ülkemizin her türlü kurgu, vesayet ve manipülasyondan uzak, halkımızın hakları ve refahı için çalışan bir Cumhuriyet Halk Partisine ihtiyacı olduğuna yürekten inanıyorum. Yaşamım boyunca bu mücadelenin bir parçası olmaya devam edeceğim. Ancak “ Mutlak Butlan CHP’si” bu mücadelenin çatısı değildir.

Bu kanaat ve düşüncelerle, büyük bir üzüntüyle ve bir gün geri dönebilme umuduyla Cumhuriyet Halk Partisi üyeliğimden istifa ediyorum. Bundan sonraki süreçte bağımsız olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevimi sürdürecek, şehrimize ve halkımıza tüm gücümle hizmet etmeye devam edeceğim