E-ticaret ve çevrim içi yemek platformlarında “esnaf kurye” modeliyle faaliyet gösteren on binlerce kurye için yeni yılın ilk gününde ücret artışı yürürlüğe girdi. Yapılan düzenlemeyle paket başı, saatlik ve kilometre bazlı ödemelerde yüzde 47’ye varan artışlar uygulamaya alındı.
Yeni tarifeye göre kuryelere ödenen saatlik açılış ücretleri yükseltilirken, özellikle kış aylarında artan çalışma zorlukları dikkate alınarak 6 kilometrenin üzerindeki tekli siparişler için ek destek ödemesi getirildi. Bu kapsamda uzun mesafeli siparişlerde ilave 30 lira ödeme yapılması kararlaştırıldı.
Kilometre Başı Ücretler Güncellendi
Yapılan güncellemeyle kilometre başına ödenen ücretler de yeniden belirlendi. Buna göre 0–3 kilometre arası teslimatlarda kilometre başı ücret 6,5 liraya, 3–5 kilometre aralığında 6,7 liraya, 5–6 kilometrede 7,1 liraya, 6 kilometre ve üzerindeki teslimatlarda ise 7,8 liraya çıkarıldı.
Platformlar tarafından uygulanan kampanya sistemi kapsamında, gün içinde tamamlanan sipariş sayısına göre ek ödemeler yapılmaya devam ediyor. Günlük 20 siparişi tamamlayan kuryelere 620 lira ek ödeme sağlanırken, sipariş sayısının artmasıyla bu tutar kademeli olarak yükseliyor. Günlük 82 siparişe ulaşılması halinde kampanya ödemesi 4 bin 400 liraya kadar çıkabiliyor.

Sektörde dile getirilen verilere göre aylık brüt kazançların 118 bin liraya kadar ulaşabildiği ifade ediliyor. Ancak bu tutar, kuryelerin net geliri olarak değerlendirilmiyor. Yakıt, bakım, yedek parça, sigorta ve yemek gibi tüm işletme giderleri bu tutarın içinde yer alıyor. Giderler düşüldükten sonra kalan kazanç üzerinden vergi ve Bağ-Kur prim yükümlülükleri doğuyor.
Vergi ve Sosyal Güvence Sorunları Gündemde
Esnaf statüsünde çalışan birçok kurye, yüksek ciroya rağmen vergi ve Bağ-Kur primlerini düzenli şekilde ödemekte zorlandığını belirtiyor. Sektörde, kayıt dışı fatura temini gibi yasa dışı uygulamaların yaygınlaştığına yönelik iddialar da gündeme geliyor. Bu durumun hem kamu maliyesi açısından kayıplara yol açtığı hem de kuryeleri ciddi hukuki yaptırımlarla karşı karşıya bıraktığı ifade ediliyor.