Zilhicce ayı İslam dininde önemli bir yere sahip olup, özellikle ilk on günü büyük faziletlerle anılmaktadır. Bu ay, hac ibadetlerinin yerine getirildiği ve Kurban Bayramı’nın idrak edildiği kutsal zaman dilimidir. İslam alimleri, Zilhicce’nin ilk on gününde yapılan ibadetlerin Allah katında çok değerli olduğunu belirtmektedir.
Hicri takvimin sonuncu ve 12. ayı olan Zilhicce, 28 Mayıs Çarşamba günü başlayacak. Böylece Zilkade ayı da sona ermiş olacak.
Peygamber Efendimiz, Zilhicce ayının ilk on gününde işlenen salih amellerin, diğer günlerde yapılanlardan üstün olduğunu ifade etmiştir. Sahabiler, bu amellerin cihattan dahi daha kıymetli olup olmadığını sorduklarında, Resûlullah (s.a.s.) bu konuda özel bir ayrım yapmıştır. Cihat edenlerin durumu farklı olmakla birlikte, genel olarak Zilhicce’nin ilk on günündeki ibadetler üstün tutulmaktadır.
Zilhicce Ayında Oruç
Zilhicce’nin 9. günü, yani Arefe günü oruç tutmanın fazileti de birçok hadisle desteklenmektedir. Bu gün tutulan orucun, bir yıl öncesi ve sonrası günahları örteceği rivayet edilmiştir. Ancak hacda olanların Arefe günü oruç tutmaması tavsiye edilir; zira bu durum onların ibadetlerini zorlaştırabilir.
Bu ayda oruç tutmak, özellikle Kurban Bayramı öncesi dokuz gün boyunca devam ettirilmesi müstehap kabul edilmektedir. Peygamberimizin de bu dönemde oruç tuttuğu bilinmektedir. Bununla birlikte, zorlanma durumunda orucun bırakılması önerilmektedir.
Zİlhicce Ayında Nasıl Zikir Yapılır?
Zilhicce ayı süresince yapılan zikirler de önem taşır. Hadislerde, bu ayın ilk on gününde Allah’ın isimlerinin çokça anılması ve tesbih, tahmid, tehlil ve tekbirlerin sıkça tekrar edilmesi tavsiye edilmiştir. Müfessirler, Kur’an’daki “bilinen günlerde Allah’ın ismini zikredin” ifadesinin, bu mübarek günleri kapsadığını belirtir.
Kurban kesmeye niyet eden kimselerin, Zilhicce ayı başladıktan sonra kurbanlarını kesinceye kadar saç ve tırnaklarını kesmemeleri de bazı fıkıh mezhepleri tarafından mekruh sayılmaktadır.