Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Ceyhan Nehri ve çevresindeki su kirliliği ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde 11 tesise toplamda 10 milyon 30 bin TL idari para cezası kesildi. Cezai işlem uygulanan tesislerden 5’inin Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait olduğu bildirildi.
Ceyhan ve Seyhan havzalarında yürütülen kapsamlı kontrollerde, 2 mobil laboratuvar ve çevre yetkili laboratuvarlarından oluşan 6 ekip görev aldı. Ekipler, Adana Organize Sanayi Bölgesi ve belediyelere ait atık su arıtma tesislerini kapsayan 91 tesisi yerinde inceledi.
Denetimlerde 31 atık su çıkışı olan tesisten 33 farklı numune alınarak analiz yapıldı. Ceyhan Nehri’nin kaynak noktası olan Elbistan’dan başlayarak İskenderun Körfezi’ne kadar uzanan güzergâhta 21 ayrı noktadan yüzeysel su örnekleri toplandı.
Adana Büyükşehir Belediyesi’ne Ait 4 Tesisin İzin Belgesi Yok
Yapılan incelemelerde, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait Seyhan, Kozan, Yüreğir ve Karataş’taki atık su arıtma tesislerinin gerekli çevre izinlerine sahip olmadığı belirlendi. Ayrıca, bu tesislerden alınan su örneklerinin çevresel limit değerlere uygun olmadığı, bazı durumlarda ise atık suyun doğrudan arıtılmadan deşarj edildiği tespit edildi.
Seyhan Arıtma Tesisi’nde arıtılmamış suyun doğrudan nehre verildiği belirlenirken Kozan, Ceyhan ve Yüreğir tesislerinden alınan numunelerin de su kalite standartlarını karşılamadığı ortaya çıktı.
5 Belediye Tesisi ve 6 Sanayi Kuruluşuna Ceza
İhlallerin ardından Adana Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 5 tesis için toplam 4 milyon 346 bin TL para cezası uygulanırken, 6 özel sanayi kuruluşuna ise toplam 5 milyon 684 bin TL ceza kesildi. Böylece Ceyhan Nehri’ne yönelik çevre kirliliğine neden olan 11 tesise toplamda 10 milyon 30 bin TL idari ceza verildi.
Bakanlık, nehirdeki kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla denetimlerin süreceğini açıkladı.