Ticaret Bakanlığı, Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nde (GÜBİS) yayımladığı son bildirimlerle üç farklı ürün grubunu daha güvenlik gerekçesiyle piyasadan toplatma kararı aldı. Tespit edilen riskler nedeniyle bu ürünlerin hem satışı yasaklandı hem de piyasada bulunanların toplatılması istendi.
20 ve 21 Mayıs 2025 tarihlerinde yayımlanan bildirimlerde, kullanıcı güvenliğini tehlikeye atabilecek unsurlar taşıyan bir oyuncak, katlanabilir masa ve çocuk taburesi yer aldı.
Mobilya grubunda yer alan “Rumex” markasına ait katlanabilir masa, yapılan teknik incelemeler sonucunda güvenlik standartlarını karşılamadığı gerekçesiyle piyasadan çekildi. Ürünün alt kısmında keskin kenarların bulunması ve açık uçlu boru yapılarının güvenli kullanım açısından risk oluşturduğu belirlendi. Söz konusu boruların çapı 7 ila 12 mm arasında, derinliği ise 10 mm’den fazla olarak ölçüldü.
Aynı tarihte yayımlanan bir diğer bildirime göre, “Aslan” markalı ve “Minik Basamaklar” adıyla satılan tabure de riskli bulundu. Ürünün basamak ve platform bölümleri, düşey statik yük testinde kırılarak standartlara uygun olmadığını gösterdi.
21 Mayıs 2025 tarihinde yayımlanan son bildirime göre ise oyuncak kategorisinde yer alan ve markası belirtilmeyen “Squishy Jelly Balls” adlı ürün, ciddi güvenlik riskleri taşıdığı gerekçesiyle hem yasaklandı hem de piyasadan çekilmesine karar verildi. Ürünün üzerinde yer alan çıkıntılı parçanın, 22.9 N kuvvet uygulandığında koparak küçük parça silindiri testini geçemediği tespit edildi. Ayrıca ambalaj kalınlığının 0.038 mm’nin altında olması nedeniyle ürün, çocuklar açısından boğulma riski taşıyor.