Sovyetler Birliği’nin 1972 yılında fırlattığı Kosmos-482 uzay aracı, 53 yılın ardından dünyaya düşmesi bekleniyor. Venüs’e ulaşmayı hedefleyen ancak başarılı olamayan uzay sondası, uzun yıllar boyunca dünya etrafında eliptik bir yörüngede mahsur kaldı. Uzmanlar, bu uzay çöpünün 10 Mayıs tarihinde atmosfere girmesinin olasılıkla gerçekleşeceğini belirtiyor.
Kosmos-482, Sovyetler Birliği’nin Venüs programı kapsamında tasarlanan ve Venera 8’in bir kopyası olan bir sondadır. Fırlatıldıktan kısa bir süre sonra Soyuz roketindeki teknik bir arıza nedeniyle, hedefi olan Venüs’e ulaşamadı ve yörüngede mahsur kaldı. Bu durum aracı yıllarca dünya etrafında dönen bir uzay çöpüne dönüştü. 1981 yılında araçtaki bazı parçalar dünya atmosferine girmeyi başarmışken 495 kilogram ağırlığındaki ana parçası hala uzayda bulunuyordu. Uzmanlar, bu uzay çöpünün atmosfere girmesiyle birlikte büyük bir meteor gibi gökyüzünde hızla ilerleyeceğini tahmin ediyor.
Kosmos-482’nin yörüngesi dikkate alındığında, atmosferin giriş noktası 52 derece kuzey ile 52 derece güney enlemleri arasındaki geniş bir alanda olabilir. Bu bölge, Türkiye dahil olmak üzere Avrupa’nın büyük kısmını, Asya’nın güneyini, Orta ve Güney Amerika’yı, Afrika’nın tamamını ve Avustralya’yı kapsamakta. Ancak uzay aracının yerleşim alanlarına düşme olasılığı düşük olup, okyanusa düşmesi bekleniyor.
Avrupa Uzay Ajansı’na göre, Kosmos-482 sadece 1 cm’den büyük milyonlarca uzay çöpünden biri olarak kayıtlarda yer alıyor. Ancak, bu aracın yaklaşık yarım tonluk kütlesi ve dayanıklı yapısı nedeniyle, düşüşü daha fazla dikkatle izleniyor. Kosmos-482’nin atmosfere girmesiyle birlikte hızının saatte yaklaşık 240 kilometreye kadar çıkması bekleniyor.