Ticaret Bakanlığına bağlı Gümrükler Muhafaza ekipleri, 2026 yılının başından itibaren uyuşturucu kaçakçılığına yönelik yürüttüğü operasyonlarda yüksek miktarda yasadışı madde ele geçirdi. Farklı illerde ve kritik geçiş noktalarında gerçekleştirilen çalışmalarda, toplam piyasa değeri yaklaşık 1 milyar 697 milyon TL olan uyuşturucu maddelere el konuldu.
Operasyonlar; Gürbulak, Edirne, Kapıköy, Hamzabeyli ve İpsala gümrük kapıları ile Mersin Limanı, İstanbul ve Antalya havalimanlarında yapıldı. Bu noktalarda gerçekleştirilen kontroller sonucunda 378,9 kilogram esrar, 117,4 kilogram sentetik hap, 225,5 kilogram metamfetamin, 280 bin adet metadon hap, 7,6 kilogram afyon sakızı ve 3,1 kilogram kokain ele geçirildi.

Yetkililer, söz konusu maddelerin imha edildiğini, olaylarla bağlantılı kişi ve delillerin ise adli makamlara sevk edildiğini bildirdi. Gümrükler Muhafaza birimleri tarafından yürütülen çalışmalarda, riskli olarak değerlendirilen taşıt ve gönderilerin X-Ray tarama sistemleri, temassız kontrol teknolojileri ve narkotik dedektör köpekler eşliğinde denetlendiği belirtildi.
Bakanlık, operasyonların risk analizi ve hedefleme esasına dayalı olarak planlandığını, bu sayede kaçakçılık girişimlerinin daha erken aşamada tespit edilebildiğini aktardı. Uyuşturucu ticaretine karşı yürütülen bu faaliyetlerin ülke genelinde kesintisiz biçimde sürdüğü vurgulandı.
Gümrükler Muhafaza Teşkilatının 2025 yılında da önemli miktarda yakalamaya imza attığı, geçen yıl toplam 33,6 ton uyuşturucu madde ele geçirildiği ve bunun yaklaşık 44,9 milyar TL değerinde olduğu hatırlatıldı.