Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • 2027 Audi SQ7 Yollara Hazırlanıyor: Tasarımı Büyük Ölçüde Ortaya Çıktı
    • BTC Türk, Kripto Para Çekme ve Yatırma İşlemlerini Geçici Olarak Durdurdu
    • Premier Lig’de Hakem Kameralarıyla Maçlar Artık Hakemin Gözünden İzlenecek
    • UEFA 2025-26 Şampiyonlar Ligi Katılım Ücretini Açıkladı
    • İstanbul’da 6 İş Yerine Silahlı Saldırı Düzenlendi
    • Fenerbahçe, Suç Duyurusunda Bulunduğunu Açıkladı
    • Zeynep Özder “Çok Uzak Çok Yakın” Dizisiyle Ekranlara Dönüyor
    • İslam Memiş’ten Piyasalara Yol Haritası: Altın, Gümüş ve Kripto Para Analizi
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » PKK Silahları BM Gözetiminde Teslim Edilecek

    PKK Silahları BM Gözetiminde Teslim Edilecek

    PKK, düzenlediği kongre sonrası silahlı faaliyetlerini sonlandırdığını duyurarak kendini feshetti ve silahların Birleşmiş Milletler gözetiminde teslim edileceğini açıkladı.
    Özge TekeliMayıs 12, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Türkiye, yaklaşık 50 yıllık terörle mücadelenin ardından tarihi bir dönüm noktasına ulaştı. Terör örgütü PKK, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği olağanüstü kongrenin ardından aldığı fesih kararıyla birlikte silahlı mücadeleyi sonlandırdığını duyurdu. Açıklamada, örgütün artık varlık göstermeyeceği ve tüm faaliyetlerini durdurduğu bildirildi.

    Silah bırakma sürecine ilişkin detaylar da netleşti. Örgüte yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre PKK mensuplarının teslim süreci Birleşmiş Milletler gözetiminde ve uluslararası gözlemcilerin katılımıyla gerçekleşecek. Teslim işlemleri üç aşamalı bir plan çerçevesinde yürütülecek.

    Silahlar Üç Noktada Teslim Edilecek

    Teslimat noktaları olarak, Irak’ın kuzeyindeki PKK kamplarının yoğunlukla bulunduğu bölgeler belirlendi. Buna göre silahların teslim edileceği alanlar Duhok vilayetinin Amediye bölgesi, Erbil’in Binar ve Köysancak kasabaları ile Süleymaniye’ye bağlı Seyid Sadık ilçesi olarak açıklandı. Süreç boyunca silahların toplanması ve teslim edilmesi, uluslararası komisyonların gözetiminde yapılacak.

    Silahların toplanması ve kamp alanlarının devriyle ilgili yeni bir yapı kurulması da gündeme geldi. Sürece ilişkin değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, PKK’ya bağlı olduğu bildirilen yaklaşık 3.500 kişinin herhangi bir suça karışmamış olmaları halinde Türkiye’ye dönerek teslim olabileceklerini ifade etti. Sürecin devamında örgüte ait tünel ve sığınakların imha edilmesi, tekrar yapılanmanın engellenmesi hedefleniyor.

    Siyasi Süreçte Kritik Adımlar Atıldı

    Terörle mücadelenin siyasi ayağında da önemli gelişmeler yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1 Ekim tarihli TBMM açılış konuşmasındaki “iç cephe” vurgusunun ardından Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 15 Ekim’de yaptığı “terörün bitirilmesi” çağrısı süreci hızlandırdı. Bu açıklamaların ardından siyasi partiler arasında yoğun bir diplomasi trafiği yaşandı.

    DEM Parti heyetinin Adalet Bakanlığı izniyle 28 Aralık’ta İmralı’da gerçekleştirdiği görüşme, sürecin kırılma noktalarından biri oldu. Görüşmeler, Ocak ve Şubat aylarında devam ederken, İmralı’dan gelen “silah bırakın” çağrısı örgüt içindeki kararların seyrini değiştirdi.

    Beştepe’de Tarihi Görüşme

    Sürecin en kritik görüşmesi ise 10 Nisan’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’i kabul ederek süreçteki siyasi diyaloğun önemini vurguladı. Bu görüşmenin ardından 21 Nisan’da yeni bir İmralı ziyareti yapıldı.

    Hükümetin ve siyasi partilerin kararlı adımlarıyla yürütülen süreç, sekiz aylık diplomasi ve güvenlik müzakerelerinin ardından tamamlandı. DEM Parti’nin duyurduğu bilgilere göre, 5-7 Mayıs tarihleri arasında toplanan PKK kongresinde örgütün kendini feshetme ve silah bırakma kararı resmiyet kazandı.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    İstanbul’da 6 İş Yerine Silahlı Saldırı Düzenlendi

    Ağustos 14, 2025

    2 Milyar TL’lik Suç Ağı Çökertildi: 34 Şüpheli Gözaltında

    Ağustos 14, 2025

    Sındırgı Depremi Sonrası AFAD Konteynerleri Yerleştirildi

    Ağustos 13, 2025

    Çanakkale’deki Orman Yangınında Mahsur Kalan 348 Kişi Sahil Güvenlik Tarafından Kurtarıldı

    Ağustos 13, 2025

    Pringles Türkiye’ye Geri Döndü: Fiyatı Dudak Uçuklattı

    Ağustos 13, 2025

    İki Ünlü Oda Kokusu Markası Piyasadan Toplatılıyor

    Ağustos 12, 2025
    En Yeni Haberler

    2027 Audi SQ7 Yollara Hazırlanıyor: Tasarımı Büyük Ölçüde Ortaya Çıktı

    BTC Türk, Kripto Para Çekme ve Yatırma İşlemlerini Geçici Olarak Durdurdu

    Premier Lig’de Hakem Kameralarıyla Maçlar Artık Hakemin Gözünden İzlenecek

    UEFA 2025-26 Şampiyonlar Ligi Katılım Ücretini Açıkladı

    İstanbul’da 6 İş Yerine Silahlı Saldırı Düzenlendi

    Fenerbahçe, Suç Duyurusunda Bulunduğunu Açıkladı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.