Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Sağlık Bakanlığı Duyurdu: İlaç Kullanım Raporları Geçersiz Sayılabilir!
    • Bakanlık Dört Oda Kokusu Markasına Toplatma Kararı Verdi
    • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Hastaneye Kaldırıldı
    • Mattia Ahmet Minguzzi Cinayetinde Yeni Bilirkişi Raporu
    • Fransa’da Kamusal Alanlarda Sigara İçme Yasağı Genişletildi
    • Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi’nin Yayın Tarihi Belli Oldu
    • Sağlık Bakanlığı Biyogüvenlik Uzmanı Alımı Yapacak
    • Justin Timberlake 30 Temmuz’da İstanbul’da Sahne Alacak
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » Altınbaş Üniversitesi Organik Atıkların Yönetimi Konusunu Müfredatına Taşıdı

    Altınbaş Üniversitesi Organik Atıkların Yönetimi Konusunu Müfredatına Taşıdı

    Özge TekeliŞubat 2, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Altınbaş Üniversitesi, başlattığı “Sürdürülebilirlik ve Kompost Yapımı” dersiyle, organik atıkların yönetimi ve doğaya dönüşümü konularında öğrencilerin farkındalığını artırmayı hedefliyor.

    Üniversiteden yapılan açıklamada, su kıtlığının tehlike boyutlara ulaştığı ve dünyayı bekleyen kıtlık riskiyle, gıda ve suyun korunabildiği ölçüde baş edilebileceği belirtildi.

    Kıtlık tehlikesine karşı organik atık yönetiminin ve doğaya dönüşümünü sağlamanın kritik öneme sahip olduğu, organik atıklardan yapılan kompostla, verimliliğin artırılabileceği vurgulandı.

    Doğaya dönüşüm yolları arasında yer alan “bokashi kompost” yönetimiyle, organik atıklar değerlendirilerek gübreye dönüştürülüyor. Her yerde uygulanabilen bu yöntemde, organik gübrenin yapımında yumurta kabuklarından, kahve telvesine, yemek atıklarından karton veya talaşa kadar her türlü malzeme kullanılabiliyor. Çıkan tonlarca organik atıktan üretilen kompostun sadece 1 metre küpüyle, 7 dekar alanın toprak besin ağıyla aşılanması mümkün.

    Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesindeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, bu konuda farkındalığı artırmak amacıyla Sürdürülebilirlik ve Kompost Yapımı dersine başladı.

    Üniversite öğrencileri, müfredata eklenen bu yeni ders ile atıkların toprağa geri döndürülmesi konusunda, farkındalıklarını artıracak. Konu, BAP-Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamına da alınarak yeni projeler geliştirilecek. Dersler, İşletme Fakültesi’nin dış paydaşı Tarım Rotary Kulübü ile gerçekleştirilecek.

    Açıklamada görüşlerine yer verilen Altınbaş Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Özge Seçmeler, mutfak atıklarındaki yenilikçi ürün geliştirme temalı bitirme projelerinde, öğrencilerden gelen özgün fikirleri göz önüne aldıklarını belirterek, “Sıfır atık yaklaşımı ile restoranlarda mutfak reçetelerinde değerlendirilemeyen organik atıklarından kompost üretimi ve üretilen kompostun kalitesini de içeren bu dersi, müfredata aldık.” ifadelerini kullandı.

    “Bitkilerin İhtiyacı Karşılanıyor”

    Kompost üretiminin çevresel etkileri üzerine bilimsel araştırma yapan Altınbaş Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Gürel Tekelioğlu ise bitkilerin ihtiyacı olan fosfor, potasyum ve nitrojenin, bu yöntemle en iyi şekilde karşılanabildiğine işaret etti.

    Bu yöntemle atıkların yüzde 99 gibi yüksek bir oranla dönüştürülebildiğini vurgulayan Tekelioğlu, “Güvenli ve tutarlı şekilde toprak yapısı korunuyor. Bokashi kompost ile beslenmiş toprakta, haşere ve sinek oluşumu da engelleniyor. Çölde domates bile yetiştirebilirsiniz.” değerlendirmesinde bulundu.

    İşletmeci ve yönetici şef adaylarının mutfaklarını çok daha verimli yönetmelerini hedefleyen programın ilk dersi ise Tarım Rotary Kulübü Başkanı Dr. Semra Kaymak’ın katıldığı uygulamalı bokashi kompost yapımıyla gerçekleştirildi.

    Başta Antalya olmak üzere pek üreticiye bu eğitimleri verdiklerini kaydeden Kaymak, “Kompost malzeme ile beslenmiş toprakta yetişen bitki, güneş enerjisinden yüzde 20 daha fazla yararlanıyor. Sıfır atık ile iklimin korunmasına, evde başlanır. Toprağın; pestisit, mineral gübre üretimi ve taşınmasından kaynaklanan karbondioksit emisyonlarını azaltır.” şeklinde görüş belirtti.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    2025’te Rekor Kıran Altın İkinci Yarıda Yükselmeye Devam Edecek mi?

    Temmuz 14, 2025

    Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredilerine Yapılandırma Kolaylığı Getirildi

    Temmuz 12, 2025

    İslam Memiş’ten Altın ve Bitcoin Alım Uyarısı

    Temmuz 11, 2025

    Mehmet Şimşek Vergi İnceleme Oranlarını Açıkladı

    Temmuz 11, 2025

    Bitcoin Fiyatında Yeni Rekor: 113 Bin 400 Doları Aştı

    Temmuz 11, 2025

    Motorine Bir Zam Daha Geldi

    Temmuz 9, 2025
    En Yeni Haberler

    Sağlık Bakanlığı Duyurdu: İlaç Kullanım Raporları Geçersiz Sayılabilir!

    Bakanlık Dört Oda Kokusu Markasına Toplatma Kararı Verdi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Hastaneye Kaldırıldı

    Mattia Ahmet Minguzzi Cinayetinde Yeni Bilirkişi Raporu

    Fransa’da Kamusal Alanlarda Sigara İçme Yasağı Genişletildi

    Çekiç ve Gül: Bir Behzat Ç. Hikayesi’nin Yayın Tarihi Belli Oldu

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.