Eylül ayının ilk Kabine Toplantısı sonrasında çeşitli açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mazot ve gübre desteği hakkında konuştu. Söz konusu desteğin 2024 yılı yerine Ekim 2023’te verileceğini müjdelemesi üzerine tüm çiftçiler Ekim ayının kaçında desteğin yatacağını araştırmaya başladı. 5 ay erken yapılacak olan ödemelerin günü merak edilirken, aynı zamanda tutar da büyük merak konusu oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Ekim ayında ödeneceği müjdelenen mazot ve gübre destekleriyle ilgili araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Ekim ayının kaçında ödemelerin yapılacağı merak edilirken ödemelerin tutarları da bir hayli merak edildi. Peki, mazot ve gübre desteğinin ayın kaçında yatacağı belli oldu mu? Mazot ve gübre desteği tutarı ne kadar? İşte detaylar ve merak edilenler…
Mazot ve Gübre Desteği Ayın Kaçında Hesaplara Yatacak?
Tarımsal destek ödemeleri kapsamında verilen mazot ve gübre desteğinin tarihi erkene çekildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ekim ayında verileceği müjdelenen mazot ve gübre destekleri, her hafta çiftçilere maddi imkanlar sunuyor olacak. Bu kapsamda önceki tarımsal destek ödemeleri her hafta Cuma günleri saat 18.00’de hesaplara yattığından, mazot ve gübre desteklerinin de Ekim ayının ilk Cuma günü yatırılması bekleniyor. Ancak bir takvim açıklanmadığından henüz tarih net değil.
Mazot ve Gübre Desteği Tutarı Ne Kadar?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mazot ve gübre desteğinin erkene çekildiğini açıklarken, tutarı da duyurdu. Ekim ayında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı desteğe başvuran tüm çiftçilerin Ziraat Bankası hesaplarına toplamda 11.5 milyar liralık ödeme yapılacağı bildirildi. Ayrıca, desteklerin kalem kalem tutarları da şöyle belirlendi:
- Nadas için dekar başına 40 liralık mazot desteği
- Yem bitkileri üreten çiftçilere 94 lira mazot, 21 lira gübre desteği
- Yağlık ayçiçeği, kolza (kanola) üreten çiftçilere 121 lira mazot, 21 lira gübre desteği
- Patates ve soya bitkisi üreten çiftçilere 172 lira mazot, 21 lira gübre desteği
- Kuru fasulye, mercimek, nohut, aspir üreten çiftçilere 103 lira mazot, 21 lira gübre desteği
- Fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı üreten çiftçilere 86 lira mazot, 21 lira gübre desteği
- Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale üreten çiftilere dekar başına 103 lira mazot, 46 lira gübre desteği,
- Çeltik üreten çiftçilere 250 lira mazot, 21 lira gübre desteği
- Kütlü pamuk üreten çiftçilere 345 lira mazot, 21 lira gübre desteği
- Diğer tarım ürünlerini üreten çiftçilere 86 lira mazot, 21 lira gübre desteği