Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Bilim Günde Kaç Yumurta Tüketilmesi Gerektiğini Açıkladı
    • Özlem Conker “Sevdiğim Sensin” Dizisine Katıldı
    • Zincir Marketlerde Dijital Etiket Uygulaması Başladı
    • Trendyol Süper Lig’de 2025-2026 Sezonu İlk İki Haftanın Fikstürü Açıklandı
    • Ahmet Türk’ün 8 Yıllık Yurtdışı Yasağı PKK Töreni İçin Kaldırıldı
    • Tire Belediyesi Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak
    • Chelsea PSG FIFA Kulüpler Dünya Kupası Finali Ne Zaman, Hangi Kanalda Yayınlanacak?
    • İslam Memiş’ten Altın ve Bitcoin Alım Uyarısı
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » İçişleri Bakanlığı Orhan Tavlı Hakkında Soruşturmaya İzin Vermedi

    İçişleri Bakanlığı Orhan Tavlı Hakkında Soruşturmaya İzin Vermedi

    HaberX EditörEkim 9, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Muğla Valiliği’nin internet sitesinde 11 Aralık 2021 tarihinde Muğla Valisi Orhan Tavlı, Ula Kaymakamı Baha Başçelik ve AKP’li Ula Belediye Başkanı Özay Türkler’in, Akyaka’da planlanan bir çevre yolu güzergahı üzerinde inceleme gezisi yaptıkları haberi yer almıştı. Haberde projenin Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı desteği ile Ula Belediyesi tarafından yapılacağı belirtiliyordu. MUÇEP Gökova Meclisi de projenin gerçekleştirileceği alanın Kesin Korunacak Hassas Alan statüsünde olduğunu, projenin geçeceği orman alanlarında yangın tehlikesi ve çevre kirliliğinin artacağı uyarısında bulunmuştu.

    MUÇEP üyeleri, 5 Nisan 2022 tarihinde Muğla Valiliği ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğü hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. MUÇEP üyelerinin suç duyurusu ile ilgili MUÇEP Gökova Meclisi Eş Sözcüsü Serdar Denktaş, 2 Kasım 2022’de yaptığı açıklamada, gelen cevaplarda sadece Orman Bölge Müdürlüğü’nde çalışan iki kişi hakkında inceleme yapıldığını, Vali Orhan Tavlı ile ilgili herhangi bir inceleme yapılmadığının belirtildiğini söylemişti. Denktaş, Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun’da hakkında suç duyurusunda bulunulan memurlarla ilgili incelemenin ancak üstleri tarafından yapılabileceğinin açıkça belirtildiğine dikkat çekmişti. MUÇEP, Vali Orhan Tavlı’nın kendisi hakkındaki suç duyurusunu da kendi kendine incelediğini ve bunun da usule aykırı olduğunu belirterek İzmir Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etmişti.

    BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KARARI KALDIRMIŞTI

    İzmir Bölge İdare Mahkemesi de itiraza ilişkin 24 Ocak’ta aldığı kararlarla Muğla Valiliği’nin suç duyurusu üzerine aldığı kararı kaldırmıştı. Mahkemenin kararında, “Muğla Valisi’nin de şikayet kapsamında olduğu ve aynı makamın itiraza konu kararı imzaladığı görülmekte olup buna göre, muhatap tutulduğu iddialar hususunda diğer kamu görevlileri hakkında soruşturma iznine dair idari tasarrufta bulunmasının objektifliğe uygunluk taşımadığı ve bu durumun kabul edilemeyeceği açıktır” denilmişti. Daha sonra karar bozularak soruşturma dosyası İçişleri Bakanlığı’na gönderilmişti.

    İÇİŞLERİ BAKANLIĞI DA SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ

    İçişleri Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nün 8 Ağustos 2023’te bakanlığa gönderdiği yazıda, dönemin “Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Ula Belediye Başkanı Özay Türkler hakkındaki iddialarla ilgili ön inceleme başlatılmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığı” gerekçesiyle ihbar ve şikayetin işleme konulmaması talep edildi.

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın olur verdiği yazıda, “Söz konusu yolun; yaz aylarında ve sadece trafik sıkışıklığında alternatif olarak kullanılmak üzere Vali Orhan Tavlı’nın Muğla ilindeki görevine başlamasından 3 ay önce Muğla Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Ula Belediyesine 17.03.2020 tarihli protokolle devredildiği, iddia edildiği gibi 18-20 metre genişliğinde bir otoyol güzergahı olmadığı anlaşıldığından, yapılacak herhangi bir işlemin olmadığı kanaat ve sonucuna varılmıştır. Muğla Valisi Orhan Tavlı ve Ula Belediye Başkanı Özay Türkler hakkındaki iddialarla ilgili ön inceleme başlatılmasını gerektirecek bir durumun bulunmadığı anlaşıldığından, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 10 gün içinde Danıştay’a itiraz yolu açık olmak üzere ‘ihbar ve şikayetin işleme konulmamasını’ tensiplerinize arz ederim” denildi.

    BÖLGE HALKI DANIŞTAY’A İTİRAZ ETTİ

    Bölge halkı da Danıştay’a başvurarak bakanlığın kararına itiraz etti. MUÇEP Gökova Meclisi’nden itiraza ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

    “Keşif yapılmadan, raporu alınmadan, orman envanteri araştırılmadan, kesilen ağaçların net olarak tespiti yapılmadan karar verilemez. Bu durum verilen kararın bozulmasını gerektiren bir husustur. Ayrıca İmar Planında olmayan bir yol inşaatı İmar Kanunu’na da aykırıdır. İmar ve şehir planlama açısından da bilirkişi incelemesi gereklidir. Suç duyurusu sonucunda otoyol projesinin devam ettirilmedi ve imalatın yarım bırakıldı ancak yasaya aykırı olarak başlatılan bu proje çalışması sırasında kesin korunacak hassas alan statüsündeki ormanda çok sayıda ağaç kesildi, doğal peyzaj bozuldu ve ekosisteme zarar verildi. Bölge İdare Mahkemesi’nin soruşturmaya yer olmadığı kararını tüm memurlar yönünden bozduğu, ancak İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan soruşturmanın Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri hakkındaki karar sanki kesinleşmiş gibi sadece vali ve belediye başkanı ile sınırlı tutulması usule ve esasa aykırıdır. Sonuç olarak, adı geçen kamu görevlileri hakkında verilen ‘ihbar ve şikayetin işleme konulmaması’ kararının kaldırılmasını, soruşturmanın Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nü ve Vali Orhan Tavlı’dan önceki dönem valilik yetkililerini de kapsayacak şekilde genişletilerek işleme konulmasını talep ediyoruz.”

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Ahmet Türk’ün 8 Yıllık Yurtdışı Yasağı PKK Töreni İçin Kaldırıldı

    Temmuz 11, 2025

    Tire Belediyesi Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak

    Temmuz 11, 2025

    Bursa Merkezli Narkotik Operasyonunda 304 Torbacı Yakalandı

    Temmuz 11, 2025

    Haziran Ayında Sıcaklık Rekorları Art Arda Kırıldı

    Temmuz 11, 2025

    Dört Üniversiteye Yeni Rektör Ataması Gerçekleştirildi

    Temmuz 11, 2025

    Galatasaray Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Sarıkaya Hayatını Kaybetti

    Temmuz 10, 2025
    En Yeni Haberler

    Bilim Günde Kaç Yumurta Tüketilmesi Gerektiğini Açıkladı

    Özlem Conker “Sevdiğim Sensin” Dizisine Katıldı

    Zincir Marketlerde Dijital Etiket Uygulaması Başladı

    Trendyol Süper Lig’de 2025-2026 Sezonu İlk İki Haftanın Fikstürü Açıklandı

    Ahmet Türk’ün 8 Yıllık Yurtdışı Yasağı PKK Töreni İçin Kaldırıldı

    Tire Belediyesi Sözleşmeli Personel Alımı Yapacak

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.