Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Doğal Gaza Zam Geliyor: 2 Temmuz’dan İtibaren Geçerli Olacak
    • Real Madrid – Juventus Maçında Milli Yıldızlar İlk 11’de Yer Alacak
    • Zeynep Sönmez Wimbledon’da Bir İlke İmza Attı
    • Ehliyet Yenileme İçin Son Günler: Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
    • BYD Türkiye’de Fiyatlara Zam Yaptı: İşte, Güncellenen Rakamlar
    • Aile Hekimlerinin Maaş Kesintisi Şartı Değişiyor
    • TMSF, İstikbal Mobilya ve Akfel Gaz Grubu Hisselerini Satışa Çıkardı
    • Başakşehir Nuno Da Costa ile Anlaşma İmzaladı
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Lösemi Tedavi Edilebilir Bir Hastalık

    Lösemi Tedavi Edilebilir Bir Hastalık

    HaberX EditörKasım 7, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Günümüzde löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna dikkati çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nden Prof. Dr. Sema Anak, “Çocukluk çağı lösemileri çocuklarda en sık görülen onkolojik hastalıktır. Lösemi hücrelerinin özelliklerinin belirlenmesi, çok ilaçlı ve programlı kemoterapiler ile başarı hızla artmış, yaşam oranları yükselmiş ve 1960’lardaki yüzde 10’luk başarı, bugün yüzde 90’a çıkmıştır.” dedi.

    Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Sema Anak, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında önemli açıklamalarda bulundu.

    Anak, çocukluk çağı lösemilerinin çocuklarda en sık görülen onkolojik hastalık olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

    “Çocukluk çağı lösemileri onkolojik olguların yüzde 30’unu oluşturur. Akut lenfoblastik lösemiler (ALL), lösemili olguların yüzde 80’ini oluşturur. ALL’lerin yarısı çocukluk çağındadır. 1948’de ilk kez kemoterapiyle parsiyel remisyon sağlanmasından itibaren hastaların klinik özelliklerine göre sınıflanması, lösemi hücrelerinin özelliklerinin belirlenmesi, çok ilaçlı ve programlı kemoterapiler ile başarı hızla artmış, yaşam oranları yükselmiş ve 1960’lardaki yüzde 10’luk başarı, bugün yüzde 90’a çıkmıştır. ALL’de çocuklarda son 50 yıldaki başarının en önemli bir başka nedeni de bilinen kemoterapileri en efektif dozda kullanan uygulama şemalarının ortaya konulmasıdır. Ayrıca gerektiğinde çok etkin hedefli tedaviler, kök hücre nakilleri başarıyı arttırır. Bunun yanında enfeksiyon, kanama gibi tedavi sürecinin en korkulan sorunlarına hızlı müdahale edilmesi, yani uygun tedaviler başarı için en önemli unsurlardan biridir.”

    Prof. Dr. Anak, çocukların tedavi sürecinde maddi ve manevi desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtti. Akut miyeloid lösemilerinin (AML) sıklığının ise yaklaşık yüzde 15 ila 20 civarında olduğu bilgisini paylaşan Anak, tedavi süreçlerinin daha meşakkatli, yaşam sürelerinin daha düşük olduğunu aktardı.

    losemi-tedavi-edilebilir-bir-hastalik2.jpg

    Ancak, son yıllarda bu durumun yüzde 70 civarına ulaştığını kaydeden Anak, “Yüzde 30 hasta hastalığın nüksetmesinden, yüzde 5 ila 10 hasta ise tedaviye bağlı yan etkilerle kaybedilir. Tedavi sürecinde çok ağır ve uzun bir süreçten geçen bu çocuklar, hem maddi hem de manevi desteklenmeye ihtiyaç duyarlar. Tedavi gereksinimleri devletçe karşılansa da, bu süreçte psikososyal destek, eğitimlerinde süreklilik, uygun beslenme çok önemlidir. Tüm yaşamları boyunca izlenmeli ve herhangi bir organ disfonksiyonu olduğunda hemen müdahale edilmelidir. Artık lösemi tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bize düşen bu hastalıktan kurtulan çocuklarımız için en iyisini yapmaktır. Onlara ayrılan bu haftada, en önemli konu farkındalığın artmasıdır.” yorumunu yaptı.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Aile Hekimlerinin Maaş Kesintisi Şartı Değişiyor

    Temmuz 1, 2025

    Sağlık Kanunu Teklifi Meclis’e Sunuldu: İşte Öne Çıkan Maddeler

    Haziran 24, 2025

    Japonların Sağlık Sırrı: 3×3 Aralıklı Yürüyüşle Formda Kalmak Mümkün Mü? Interval Walking Nedir?

    Haziran 24, 2025

    e-Nabız Mobil Uygulamasına Yüz Tanıma ve Parmak İzi Girişi Eklendi

    Haziran 23, 2025

    Kamu Hastanelerinde Tahlil Kısıtlaması: Hekimlerden Tepki Var

    Haziran 20, 2025

    Yer Elmasının Faydaları Nelerdir?

    Haziran 20, 2025
    En Yeni Haberler

    Doğal Gaza Zam Geliyor: 2 Temmuz’dan İtibaren Geçerli Olacak

    Real Madrid – Juventus Maçında Milli Yıldızlar İlk 11’de Yer Alacak

    Zeynep Sönmez Wimbledon’da Bir İlke İmza Attı

    Ehliyet Yenileme İçin Son Günler: Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

    BYD Türkiye’de Fiyatlara Zam Yaptı: İşte, Güncellenen Rakamlar

    Aile Hekimlerinin Maaş Kesintisi Şartı Değişiyor

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.