02 Şubat 2026, Pazartesi
Anasayfa/Sağlık/Yapay Zeka ile Tasarlanan İlk İlaç, Faz 3 Klinik Denemelerine Başladı

Yapay Zeka ile Tasarlanan İlk İlaç, Faz 3 Klinik Denemelerine Başladı

Insilico Medicine’in yapay zeka destekli Rentosertib ilacı, idiyopatik pulmoner fibroz tedavisinde umut verici sonuçlarla Faz 3 klinik denemelere geçerek ilaç geliştirme süreçlerinde yeni bir dönemin kapısını aralamış oldu.

İlaç geliştirme alanında bir ilke imza atılıyor. Insilico Medicine tarafından tamamen yapay zeka ile tasarlanan Rentosertib adlı deneysel ilaç, onay öncesi son aşama olan Faz 3 klinik denemelere girmeye hazırlanıyor.

Rentosertib, ölümcül bir akciğer hastalığı olan idiyopatik pulmoner fibrozun tedavisi için geliştirildi. Hastalık, yalnızca ABD’de yılda yaklaşık 40 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Haziran 2025’te yayımlanan Faz 2 sonuçlarına göre ilacı yüksek dozda alan hastalarda akciğer kapasitesinde anlamlı artış gözlendi; plasebo grubunda ise düşüş yaşandı. Çalışmada ciddi yan etki rapor edilmedi.

Rentosertib’in en dikkat çekici özelliği geliştirilme süresinin geleneksel yöntemlere göre çok kısa olması. Insilico, yapay zeka platformu sayesinde 78 molekülü tarayarak 18 ayda erken keşif aşamasını tamamladı. Geleneksel süreçlerde bu aşama genellikle 4-5 yıl sürüyor.

Faz 3 denemelerin başarılı olması ve düzenleyici onayın alınması durumunda Rentosertib, tamamen yapay zekayla keşfedilen ilk onaylı ilaç olarak tarihe geçecek. Bu gelişme, ilaç geliştirme süreçlerinde yapay zekanın rolünü artırabileceğine işaret ediyor.

Avatar fotoğrafı
Oluşturan