Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Türkiye–İspanya Maçı Bilet Fiyatları Belli Oldu
    • Filenin Sultanları Bulgaristan’ı Mağlup Ederek Son 16’ya Yükseldi
    • Başak Karahan, Eski Sevgilisi Enes Batur’a Dava Açtı
    • 2025 Üniversite Kayıtları Online Yapılacak: Elektronik Kayıt Tarihleri ve Detayları
    • Ziraat Türkiye Kupası 1. Eleme Turu Başlıyor
    • Barış Alper Yılmaz, NEOM Transfer Teklifini Reddetti
    • Türk Gıda Kodeksi Krema ve Kaymak Tebliği Yayımlandı
    • MEB 1. ve 5. Sınıf Şube Belirleme Kurası Ne Zaman?
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Uzmanından “Kalp Krizi Vakalarında AB Birincisiyiz” Değerlendirmesi

    Uzmanından “Kalp Krizi Vakalarında AB Birincisiyiz” Değerlendirmesi

    Özge TekeliŞubat 9, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Altınbaş Üniversitesi’nde “Kovid 19 Sonrası Kalp Sağlığında Gençleri Neler Bekliyor?” konulu sağlık söyleşinde kalp krizi konusu masaya yatırıldı.

    Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, uluslararası ve ulusal istatistikler, her 5 insandan birinin kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor. Son yayınlardaki epidemiyolojik çalışmalara göre, 20 ila 40 yaş arasındaki genç insanlar da kalp krizini sıklıkla geçiriyor. Bu konu Altınbaş Üniversitesi’nde düzenlenen “Kovid 19 Sonrası Kalp Sağlığında Gençleri Neler Bekliyor?” konulu sağlık söyleşinde ele alındı.

    Açıklamada söyleşideki görüşlerine yer verilen Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Esen, kalp krizi artış yüzdesinin Türkiye’de çok yüksek olduğunu ve genç kalp krizi vakalarında AB ülkeleri arasında Türkiye’nin birinci olduğunu hatırlatarak, “Ülkemize has 3 önemli risk söz konusu. Yüksek oranda sigara içilmesi, özellikle gençlerin çok tüketmesi, yüksek kolesterol ve hareketsizlik. Esas olarak vücuda alınan 1 gr kalorinin bile aynı oranda yakılması gerekiyor. Biz vatandaşlarımıza sağlıklı beslen, Akdeniz Diyeti ile beslen ve harekete geç diyoruz. Günlük 5 bin adım atmalarını eğer yapamıyorlarsa 3 günde en az 7 bin 500 yüz adımı tamamlamalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Esen, kalp sağlığı açısından özellikle gençler arasında hızla yayılan elektronik sigara ürün grubunun büyük risk içerdiğine değindi. Bu alışkanlığın günümüzde 15’li yaşlarda başladığını ve bugüne kadar sigarayı bırakmak için önerilen bu ürünlerin aksine madde ve ilaç kullanımına zemin hazırladığını kaydetti.

    FDA’nın (Amerika Gıda ve İlaç Dairesi) hiçbir elektronik sigara ürününe sigara bırakmak için lisan vermediğini hatırlatan Esen “İngiltere’de yakın zamanda bu nedenlerle vape adı verilen tek kullanımlık elektronik sigara türü yasaklandı. Gencecik bir beyin daha bu yaşta nikotinle tanışıyor. Sigaraya ve başka bağımlılıklara geçiş daha hızlı ve kolay oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

    Esen, özellikle Omicron varyantının 25-45 arası yaş grubu kalp krizi vakalarında hızlı bir artışa sebebiyet verdiğinin ve virüs parçacıklarının damar duvarlarında patolojik sorunlara neden olduğunun altını çizerek, “Bu durumun Kovid 19’un geçirilmesini takip eden günlerde oluştuğu tespit edildi. Damar hastalığına sebebiyet vermesi nedeniyle artık hastalara ‘Kovid geçirdiniz mi?” diye sorarak tedaviye başlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

    Virüsten kaynaklı kalp damar sorunlarıyla karşı karşıya olduğumuzu hatırlatan Esen, “Zannedildiğinin aksine aşı kaynaklı değil. ‘Gelecek 10 yılda ne olacak?’ tam olarak bilememekle birlikte bir kalp hastalığı pandemisi görüleceğini öngörüyoruz.” dedi.

    Aşının ilk 48 saatinde fiziki aktivite yapıldığında, geçici sorunlar oluşabildiğinin, yaşamsal risk taşımadığının altını çizen Esen. “Aşı, kalp kasında ve zarında geçici bir reaksiyona sebep olabiliyor. Ama virüsün kendisinin verdiği zararla karşılaştırıldığında aşı, insan hayati açısından büyük sorunlara yol açmıyor.” bilgisini paylaştı.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Gözlüklerden Kurtulmanın Yeni Yolu: Lazer ve Kesisiz Göz Tedavisi

    Ağustos 24, 2025

    Bilim İnsanları Ozempic Benzeri Etki Yaratan Doğal Mekanizma Keşfetti

    Ağustos 23, 2025

    Türkiye Genelinde Devlet Hastanelerinde Çalışma Saatleri Yenilendi

    Ağustos 23, 2025

    İller Arası Aile Hekimliği Yerleştirme Kura Tarihi Belli Oldu

    Ağustos 7, 2025

    Bakır Tüketimi Yaşlılarda Bilişsel Performans Üzerinde Etkili mi?

    Temmuz 28, 2025

    Kimyasal İçermeyen Doğal Sivrisinek Kovucu Nasıl Hazırlanır?

    Temmuz 23, 2025
    En Yeni Haberler

    Türkiye–İspanya Maçı Bilet Fiyatları Belli Oldu

    Filenin Sultanları Bulgaristan’ı Mağlup Ederek Son 16’ya Yükseldi

    Başak Karahan, Eski Sevgilisi Enes Batur’a Dava Açtı

    2025 Üniversite Kayıtları Online Yapılacak: Elektronik Kayıt Tarihleri ve Detayları

    Ziraat Türkiye Kupası 1. Eleme Turu Başlıyor

    Barış Alper Yılmaz, NEOM Transfer Teklifini Reddetti

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.