Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Real Madrid – Juventus Maçında Milli Yıldızlar İlk 11’de Yer Alacak
    • Zeynep Sönmez Wimbledon’da Bir İlke İmza Attı
    • Ehliyet Yenileme İçin Son Günler: Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?
    • BYD Türkiye’de Fiyatlara Zam Yaptı: İşte, Güncellenen Rakamlar
    • Aile Hekimlerinin Maaş Kesintisi Şartı Değişiyor
    • TMSF, İstikbal Mobilya ve Akfel Gaz Grubu Hisselerini Satışa Çıkardı
    • Başakşehir Nuno Da Costa ile Anlaşma İmzaladı
    • Ne Volvo Ne Tesla! İşte 2025’in En Güvenli Otomobilleri
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Adıyaman’da KADEM Kadın Destek Merkezi’nin resmi açılışı yapıldı haberi

    Adıyaman’da KADEM Kadın Destek Merkezi’nin resmi açılışı yapıldı haberi

    Anadolu AjansıŞubat 4, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Adıyaman'da, Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Kadın Destek Merkezi'nin (KDM) resmi açılışı gerçekleştirildi.

    Vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından afet bölgesinde çalışmalarını yoğunlaştıran, kentte bir yıl önce faaliyete geçen merkezin resmi açılış törenine katıldı.

    Gümrükçüoğlu, burada yaptığı konuşmada, depremlerin ardından ilk Kadın Destek Merkezi'ni Adıyaman'da açtıklarını, o günlerde bölgede yaşanan sel felaketi sonrası merkezin faaliyetlerine ara verdiğini belirtti.

    KADEM'in 10 yıldan fazla sürede kadınlara farklı alanlarda destek olmaya çalıştığını, bu süreçte kadınların sadece hukuki ya da ekonomik sıkıntılar yaşamadığını gördüklerini dile getiren Gümrükçüoğlu, kadınların bazen oturup sohbet edebileceği, içini dökebileceği, derdini paylaşabileceği kişiler aradığını ifade etti.

    “Evde boş oturmaktan sıkıldım bir şeyler yapmak istiyorum.” diyen kadınlara da denk geldiklerini aktaran Gümrükçüoğlu, şöyle devam etti:

    “Maalesef şehirleşmede eski mahalle kültürünü kaybettik. Hele ki İstanbul için bunu söyleyebilirim. Çok yakın komşular bile birbirlerinden çok haberdar değil. O yüzden insanlar aslında evlerinde yalnız yaşıyor, bunu hissediyorum. Ya da 'Çocuğuma yetemiyorum, çocuğumun isteklerine veya sorularına tam cevap veremiyorum.' diyen kadınlar oldu. 'Bir şeyler yapmak istiyorum.' diyen kadınları görünce hemen kolları sıvayıp Kadın Destek Merkezlerimizi kurduk. Türkiye genelinde 5 farklı ilde merkezlerimiz var. Biri İstanbul'da, dördü deprem bölgesinde.”

    Gümrükçüoğlu, deprem bölgesine yaklaşık 12 milyon liralık ayni yardım ulaştırdıklarını, bölgeden destek veren kadınlarınla dayanışma içinde bu süreci yürüttüklerini söyledi.

    Bugüne kadar 5 merkezde 10 binden fazla kadına hizmet götürdüklerini vurgulayan Gümrükçüoğlu, “Sadece Adıyaman'da bugüne kadar 404 kişiye ulaşılmış, 238 saat eğitim verilmiş. 73 kadına bire bir psikolojik destek verilmiş. Çünkü her gelen psikolojik destek için gelmiyor. Herkesin farklı hikayesi, farklı sorunu var.” diye konuştu.

    – Depremzede kadınlar hikayelerini aktardı

    Gümrükçüoğlu'yla bir araya gelen depremzede kadınlar, hikayelerini ve destek merkezlerinde yaşadıkları güzel anıları anlattı.

    Hafize Aslan, konteynerde yaşamanın zor olduğunu, psikolojilerinin bozulduğunu ancak Kadın Destek Merkezleri vesilesiyle “nefes” aldıklarını dile getirdi.

    Çocuklarının da merkezde keyifli vakit geçirdiğini aktaran Aslan, depremi bu etkinliklerle unutmaya çalıştıklarını kaydetti.

    Yaklaşık 18 yıl önce evlenip kente yerleşen Ermeni asıllı Kristine Tatbaş ise eşinin ve oğlunun deprem sırasında evden kaçabildiğini, kendisinin de kızlarıyla evde kaldığını kaydetti.

    Tatbaş, “Onları uyandırmaya çalıştım, kalkmadılar. Korkmasınlar diye kaldırmak da istemedim. 'Ölürsem onların yanında ölürüm.' diyerek onlara sarıldım. Kızlarım benim ağırlığımı üzerlerinde hissettiklerinde 'Anne sen neden bizim üstümüzde duruyorsun?' dediler. Borular ve duvardaki saat hep başımıza düştü.” ifadelerini kullandı.

    Depremin ilk üç günü zamanlarını araçta geçirdiklerini aktaran Tatbaş, “Çocuklarımız su istedi, ben şişe buldum. Yağmur damlalarından şişeyi doldurdum, yağmur suyu verdim.” dedi.

    Üçüncü gün gelen ekmeği çocuklarının adeta pasta gibi yediğini ifade eden Tatbaş, “Allah'ım çok şükür. Ekmek ve su geldi.' diyerek, ağladığını kaydetti.

    Kadın Destek Merkezi'yle tanışma hikayesini de anlatan Tatbaş, “Burayı boyuyorlardı. 'Bu kırmızı evi niçin yapıyorlar?' dedim. Annem Ermenistan'dan geldi, onu da buraya getirdim. Halen 'Kırmızı eve gidiyor musun?' diyor. Burada boncuklarla bileklik yaptık, annem onu götürdü. Burası bize ve psikolojimize çok iyi geldi. Burada çok şey öğreniyoruz. Yani kırmızı evin faydası çok oldu.” diye konuştu.

    Depremzedelerden Nursel Ayık da okuma ve yazmayı merkezde öğrendiğini, burasının kendisine iyi geldiğini söyledi.

    Konuşmaların ardından depremde hayatını kaybedenler için dua edilirken Adıyaman'a özgü peynirli helva dağıtıldı.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    19 Mayıs Stadyumu’nun Yerine Ankara’da 45 Bin Kişilik Yeni Stadyum Yapılıyor

    Haziran 23, 2025

    Akdeniz’de 4.4 Şiddetinde Deprem

    Haziran 23, 2025

    Valilik Kararıyla Taksim ve Şişhane Metro İstasyonları Kapatıldı

    Haziran 22, 2025

    Osmangazi Kent Lokantası’nda Ferdi Zeyrek Anısına Vatandaşlara Ücretsiz Yemek Verildi

    Haziran 16, 2025

    Bingöl’de 4 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Haziran 15, 2025

    Malatya Pütürge’de 3.9 Büyüklüğünde Deprem Meydana Geldi

    Haziran 14, 2025
    En Yeni Haberler

    Real Madrid – Juventus Maçında Milli Yıldızlar İlk 11’de Yer Alacak

    Zeynep Sönmez Wimbledon’da Bir İlke İmza Attı

    Ehliyet Yenileme İçin Son Günler: Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

    BYD Türkiye’de Fiyatlara Zam Yaptı: İşte, Güncellenen Rakamlar

    Aile Hekimlerinin Maaş Kesintisi Şartı Değişiyor

    TMSF, İstikbal Mobilya ve Akfel Gaz Grubu Hisselerini Satışa Çıkardı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.