Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • 1 Temmuz 2025 Salı TV Yayın Akışı: ATV, Kanal D, Show TV ve Diğer Kanallarda Bugün Neler Var?
    • Kuşadası’nda Kabotaj Bayramı İçin Özel Sahil Güvenlik Botu Ziyarete Açılacak
    • 2025’in En Başarılı Üniversiteler Listesi Yayımlandı: Türkiye’den Sadece İki Üniversite İlk 500’de
    • David Fincher İmzalı “Squid Game: America” Los Angeles’ta Çekilecek
    • AFAD’dan Yangın Bölgesine Yardım: Hane Başına 162 Bin TL Ödeme Planı
    • Fenerbahçe Medicana Kadın Voleybol Takımı’na Mefa Group Sponsor Oldu
    • TOKİ 250 Bin Sosyal Konut Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?
    • 12 İlde Dolandırıcılık Operasyonu: 230 Gözaltı
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » YÖK Başkanı Özvar, “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”nda konuştu: haberi

    YÖK Başkanı Özvar, “2030’a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”nda konuştu: haberi

    Anadolu AjansıŞubat 7, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, “Yeni dijital meslekler olarak tarif edebileceğim yazılım ve yapay zeka tabanlı uğraşılar, en fazla talep edilen kariyerlerdir. Geçtiğimiz yıl başladığımız uzun süren çalışmalar ve istişareler neticesinde bu sene 17 yeni ön lisans ve lisans programı, 20 üniversitemizde 70'i aşkın sayıda açıldı. Programların sayılarını yine öğretim elemanlarının sayısına, ona nispetle ilgili üniversitelerde açmaya devam edeceğiz.” dedi.

    Özvar, Galatasaray Üniversitesi Aydın Doğan Konferans Salonu'nda düzenlenen “2030'a Doğru Yükseköğretim Vizyonu Toplantısı”na katıldı.

    Toplantıların 6'ncı ve sonuncusunu Marmara Bölgesi'ndeki 34 üniversiteyle İstanbul'da gerçekleştirdiklerini belirten Özvar, toplantının ardından yazılacak raporun üniversitelere sunulacağını söyledi.

    Özvar, 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren yüksek öğretimin sınırlı kesime hitap eden seçkinci bir kurum olmaktan çıkarak toplumun çok daha geniş kesimlerine ulaşmaya başladığını belirterek, bunun, sürecin dünya genelinde küreselleşmesine öncülük ettiğini kaydetti.

    Hızla gelişen teknolojinin eğitim anlayışını yeniden şekillendirdiğine dikkati çeken Özvar, dünya genelinde yüksek öğretime ulaşmanın ekonomik maliyetlerinin gün geçtikçe yükseldiğini vurguladı.

    Küresel ölçekte bilim ve teknoloji yarışının büyüyerek ülkeler arasında rekabeti artırdığını dile getiren Özvar, şunları söyledi:

    “Türk üniversitelerinin uluslararası akreditasyon standartlarını karşılamada ve küresel üniversite sıralamalarında üst sıralarda yer almada ciddi ve başarılı sınav verdiği, bugün uluslararası çevreler tarafından da kabul edilmektedir. En son açıklanan THE sıralaması, kaydettiğimiz mesafeyi ortaya koyması bakımından dikkate değerdir. THE 2025 sıralamasında eğitim bilimlerinde 35, mühendislikte 26, tıp ve sağlıkta 25, sosyal bilimlerde 24, işletme ve ekonomide 21, fen bilimlerinde 19, fizik bilimlerinde 18, bilgisayar bilimlerinde 17, sanat ve beşeri bilimlerde 11 ve psikolojide 5 üniversitemiz ilk 1000'e girmeyi başarmıştır. Ayrıca sıralamada değerlendirilen ana alanlardan 10'unda farklı üniversitelerimiz ilk 500'de kendine yer bulmuştur. Bunlar son derece memnuniyet verici ve bizleri gelecek için motive eden sonuçlardır.”

    – “Yaşanan değişim, mezunları başka becerileri kazanmaya zorlayabiliyor”

    Üniversiteler olarak mevcut durumla yetinmenin mümkün olmadığını, uluslararası rekabette alınması gereken ciddi mesafeleri bulunduğunu belirten Özvar, akademisyenlerin de bu noktadaki rolünü anımsatarak, “Üniversite öğretim elemanlarının akademik motivasyonu ve bilimsel üretkenlikleri meselesi… Bu husus yükseköğretim hayatımızın devamı ve ülkemizin kalkınmasındaki rolü bakımından tartışmasız en önemli gündem maddeleri arasında bulunmaktadır. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli genç nesillerin yetiştirilmesi, bilim ve teknoloji alanında kat edeceğimiz gelişme, ortaya koyacağımız bilimsel üretim seviyesiyle doğrudan alakalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

    Özvar, istihdama duyarlı programlar ile iş gücü piyasasının üniversite mezunlarından beklentileri konusuna değinerek, son yıllarda yaşanan hızlı teknolojik değişme, otomasyon ve yapay zekaya dayalı yeni çözümlerin geleneksel bazı mesleklerin önemini kaybetmesine neden olduğunu söyledi.

    Yaşanan değişimin, mezunları başka becerileri kazanmaya zorlayabildiğini ifade eden Özvar, şöyle devam etti:

    “Eğitim ve sektör ihtiyaçları arasında çıkabilecek uyumsuzluğa karşı YÖK hızla harekete geçerek, geçtiğimiz yıllardan itibaren birtakım önlemleri hayata geçirmeye başlamıştır. Bu önlemlerin başında, yeni ortaya çıkan ve ihtiyaç duyulan yetkinliklerin öğrencilerimize kazandırılması amacıyla üniversitelerimizi ön lisans, lisans ve lisansüstü program müfredatlarını sektör temsilcileriyle istişare halinde güncellemeleri yönünde teşvik etmek ve yönlendirmek bulunmaktadır. Bunun yanında aldığımız bir diğer önlem, iş gücü piyasalarında istihdamı kolaylaştırma hedefiyle üniversitelerimiz tarafından sunulan staj ve iş yeri uygulama imkan ve sürelerinin hem genişletilmesine hem de çeşitlendirilmesine destek vermektir.”

    Özvar, Organize Sanayi Bölgeleri'ndeki meslek yüksekokulu uygulamalarının, bu bakımdan güzel birer örnek olarak anılabileceğini kaydederek, “Sektörün beklentilerini karşılamak üzere tematik meslek yüksekokullarının desteklenmesi, yeni becerilerin kazandırılması için uygulamaya alınan bir başka model olmuştur.” dedi.

    – “Vakıf ve devlet üniversitelerimizde bu programları açmaya devam edeceğiz”

    Eğitimde yapay zeka konusunun önemine işaret eden Özvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Yeni dijital meslekler olarak tarif edebileceğim yazılım ve yapay zeka tabanlı uğraşılar, en fazla talep edilen kariyerlerdir. Geçtiğimiz yıl başladığımız uzun süren çalışmalar ve istişareler neticesinde bu sene 17 yeni ön lisans ve lisans programı 20 üniversitemizde 70'i aşkın sayıda açıldı. Programların sayılarını yine öğretim elemanlarının sayısına, ona nispetle ilgili üniversitelerde açmaya devam edeceğiz. Burada herhangi bir ayrım yapmıyoruz. Vakıf veya devlet fark etmez. Vakıf üniversitelerimizde de devlet üniversitelerimizde de bu programları açmaya devam edeceğiz. 12 ön lisans, 5 de lisans yeni, bu programların açılışı devam edecektir.”

    Prof. Dr. Özvar, geçen yıl üniversitelerde siber güvenlikle ilgili açılan bölümlerin de özellikle başarılı öğrenciler tarafından ilgi gördüğünü sözlerine ekledi.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    19 Mayıs Stadyumu’nun Yerine Ankara’da 45 Bin Kişilik Yeni Stadyum Yapılıyor

    Haziran 23, 2025

    Valilik Kararıyla Taksim ve Şişhane Metro İstasyonları Kapatıldı

    Haziran 22, 2025

    Osmangazi Kent Lokantası’nda Ferdi Zeyrek Anısına Vatandaşlara Ücretsiz Yemek Verildi

    Haziran 16, 2025

    Siirt’te 250 Çocuk İçin Emniyet Destekli Sünnet Şöleni Gerçekleştirildi

    Haziran 3, 2025

    Meteoroloji Uyardı: Doğu Karadeniz’de Kuvvetli Yağış

    Haziran 3, 2025

    Bingöl Deprem İle Sarsıldı: AFAD Verileri Paylaştı

    Haziran 1, 2025
    En Yeni Haberler

    1 Temmuz 2025 Salı TV Yayın Akışı: ATV, Kanal D, Show TV ve Diğer Kanallarda Bugün Neler Var?

    Kuşadası’nda Kabotaj Bayramı İçin Özel Sahil Güvenlik Botu Ziyarete Açılacak

    2025’in En Başarılı Üniversiteler Listesi Yayımlandı: Türkiye’den Sadece İki Üniversite İlk 500’de

    David Fincher İmzalı “Squid Game: America” Los Angeles’ta Çekilecek

    AFAD’dan Yangın Bölgesine Yardım: Hane Başına 162 Bin TL Ödeme Planı

    Fenerbahçe Medicana Kadın Voleybol Takımı’na Mefa Group Sponsor Oldu

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.