Terör örgütü PKK’nın silahlı faaliyetlerine son verdiğini ve örgütsel yapısını feshettiğini duyurmasının ardından, konuya ilişkin siyasi çevrelerden peş peşe açıklamalar geldi. DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, yaptığı değerlendirmede sürecin Türkiye’nin demokratikleşme yolunda önemli bir eşik olduğunu belirtti.
PKK, geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği olağanüstü 12. kongresinin ardından aldığı kararı kamuoyuna duyurdu. Yayınlanan sonuç bildirgesinde, örgütün silahlı mücadeleyi sonlandırdığı, faaliyetlerini sona erdirdiği ve bundan sonraki sürecin Abdullah Öcalan’ın yönlendirmesiyle yürütüleceği ifade edildi. Açıklamada, PKK’nın tarihi misyonunun tamamlandığı vurgulandı.
DEM Parti cephesinden gelen ilk açıklama ise parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan’dan geldi. Parti genel merkezinde gerçekleştirilecek MYK toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakırhan, “Kongre Türkiye’ye hayırlı olsun. Artık demokratik bir Türkiye’yi inşa etmenin önünde bir engel kalmadı. Bu sürecin barışla sonuçlanmasını temenni ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
AK Parti kanadından da sürece ilişkin dikkat çeken açıklamalar yapıldı. Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “terörsüz Türkiye” hedefinin bu gelişmeyle yeni bir aşamaya taşındığını söyledi. Çelik, sürecin devlet politikası kapsamında yürütüldüğünü ve bütün yönleriyle titizlikle takip edileceğini kaydetti. Ayrıca, fesih kararının yalnızca Türkiye’de değil, örgütün dış yapılanmalarını da kapsayacak şekilde uygulanması gerektiğinin altını çizdi.
Çelik, açıklamasında siyasi diyaloğun ve meşru siyaset kanallarının güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Her olumlu aşama, yeni bir olumlu gelişmenin önünü açacaktır. Bu süreç, Türkiye’nin demokratik zeminini daha da sağlamlaştıracaktır.” dedi.