TBMM Genel Kurulu, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyeliği için yaptığı seçim sürecini tamamladı. Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden oluşan Karma Komisyon tarafından belirlenen 15 aday arasından 5 isim Genel Kurul’da yapılan oylamalar sonucu HSK üyeliğine seçildi.
Yargıtay kontenjanından aday gösterilen isimler arasında Fuzuli Aydoğdu, Ömer Faruk Aydıner, Mustafa Yapıcı, Hakan Yüksel, Hakan Türkön, İbrahim Temir, Ergün Şahin, Seyfi Han ve Şerafettin Saka bulunuyordu. Danıştay kontenjanında Aysel Demirel, Kemal Açıkgöz ve Cengiz Aydemir, avukat kontenjanında ise Alişan Tiryaki, Hasan Oğuz Altınkaynak ve Figen Şaştım aday gösterildi.
Birinci ve ikinci tur oylamalarda gerekli çoğunluk sağlanamayınca üçüncü turda en çok oyu alan iki aday arasında kura çekimi yapıldı. Sonuç olarak HSK’ya seçilen üyeler Hakan Yüksel, Seyfi Han, Fuzuli Aydoğdu, Cengiz Aydemir ve Alişan Tiryaki oldu.
Birinci tur oylamaya 344 milletvekili katıldı. Bu turda Fuzuli Aydoğdu, Hakan Yüksel ve Seyfi Han öne çıkan isimler oldu. İkinci tur oylamasına ise 363 vekil katıldı. Ancak her iki turda da üyeler için aranan çoğunluk sağlanamadı. Üçüncü turda kura yöntemi devreye girdi.
Seçim sürecinde Yeni Yol Partisi Milletvekili İdris Şahin, usul tartışması talep ederek Karma Komisyon raporunun sakat olduğunu ve Genel Kurul’un seçim yapmaması gerektiğini savundu. Komisyon Başkanı Cüneyt Yüksel ise bu iddiaların hukuki dayanaktan yoksun olduğunu belirtti.
CHP Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın ise süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşıyacaklarını açıklayarak parti üyelerini Genel Kurul’dan çekti.
TBMM’de tamamlanan HSK üyelik seçimiyle birlikte yeni dönem için kurulda görev yapacak isimler netleşmiş oldu.