Yunanistan’ın birçok bölgesinde, Grup A streptokok enfeksiyonlarında yaşanan artış nedeniyle okullar geçici süreyle kapatıldı. Atina, Selanik, Serres ve Girit başta olmak üzere çeşitli yerleşim birimlerinde görülen vakalar sonrası yerel yönetimler, etkilenen okullarda dezenfeksiyon çalışmaları yaparak kamu sağlığını koruma amacıyla tedbirler aldı.
Selanik’te 20 Mayıs’ta 5 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybetmesiyle başlayan alarm durumu, Attika bölgesindeki Kalamaria, Oraiokastro ve Byron ile Girit ve Serres’te tespit edilen yeni vakalarla daha da ciddi boyutlara ulaştı. Yerel idareler, vaka görülen okullarda ve anaokullarında geçici kapatma kararı alırken, Byron Belediyesi 1. ve 5. Anaokullarını, Kalamaria Belediyesi ise 2. İlkokul ve 9. Anaokulu’nu kapattı. Girit’te Kastelli ve Rethymno’da anaokulları, Serres’te ise 4. ve 17. İlkokullar kapatılan kurumlar arasında yer aldı.
Yunanistan Ulusal Halk Sağlığı Kurumu (EODY) Başkanı Christos Chatzichristodoulou ise alınan bu önlemlere karşı çıktı. Devlet yayın kuruluşu ERT’ye yaptığı açıklamada, okulların kapatılması ve dezenfekte edilmesinin hastalığın yayılmasını önlemede etkili olmayacağını ve bu tür müdahalelerin olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirtti. Chatzichristodoulou, halkın enfekte çocukları en az 24 saat antibiyotik tedavisine başladıktan sonra evde tutması, ellerin sıkça yıkanması, kişisel eşyaların paylaşılmaması ve sınıf ortamlarının temiz tutulması gibi pratik hijyen kurallarına dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.
Grup A Streptokok Nedir?
Grup A Streptokok (GAS), hafif boğaz enfeksiyonlarından ağır ve yaşamı tehdit eden hastalıklara kadar farklı düzeylerde hastalıklara yol açabilen yaygın bir bakteri türü. EODY verilerine göre Yunanistan’da 2023 yılında 90, 2024’ün başından itibaren ise 24 invaziv GAS vakası bildirildi. Bu tür ağır enfeksiyonlar yüksek ateş, yutma güçlüğü ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Bakteri, öksürük ve hapşırıkla yayılan damlacıklar, kirli yüzeyler ve cilt yaraları yoluyla bulaşıyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf kişiler risk grubunda. Hastalığı önlemeye yönelik bir aşı bulunmazken, erken dönemde antibiyotik tedavisi hayati önem taşıyor.