Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • 2027 Audi SQ7 Yollara Hazırlanıyor: Tasarımı Büyük Ölçüde Ortaya Çıktı
    • BTC Türk, Kripto Para Çekme ve Yatırma İşlemlerini Geçici Olarak Durdurdu
    • Premier Lig’de Hakem Kameralarıyla Maçlar Artık Hakemin Gözünden İzlenecek
    • UEFA 2025-26 Şampiyonlar Ligi Katılım Ücretini Açıkladı
    • İstanbul’da 6 İş Yerine Silahlı Saldırı Düzenlendi
    • Fenerbahçe, Suç Duyurusunda Bulunduğunu Açıkladı
    • Zeynep Özder “Çok Uzak Çok Yakın” Dizisiyle Ekranlara Dönüyor
    • İslam Memiş’ten Piyasalara Yol Haritası: Altın, Gümüş ve Kripto Para Analizi
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » TBMM Bu Hafta Enerji, Madencilik ve Ekonomi Düzenlemelerini Görüşecek

    TBMM Bu Hafta Enerji, Madencilik ve Ekonomi Düzenlemelerini Görüşecek

    TBMM bu hafta, enerji ve madencilik alanlarında yeni düzenlemeler ile ekonomik reformları içeren kanun tekliflerini görüşmek üzere toplanacak.
    Özge TekeliHaziran 23, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bu hafta enerji ve madencilik alanlarını ilgilendiren önemli kanun teklifini gündemine alacak. 24 Haziran Salı günü çalışmalarına başlayacak olan TBMM Genel Kurulu, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin tasarı üzerinde görüşmeler gerçekleştirecek.

    Teklif kapsamında projelere onay, teşvik ve ruhsat verilmeden önce Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı alınması zorunlu hale getirilecek. ÇED olumlu kararı olmadan yatırım başlatılamayacak, ihale düzenlenemeyecek ancak başvuru yapılması engellenmeyecek.

    Maden Kanunu’nda ise ruhsat bedellerinde yüzde 30 oranında indirim yapılması öngörülüyor. Ayrıca, ruhsat bedelinden ayrı olarak, aynı tutarda rehabilitasyon bedelinin tahsil edilmesi şart koşulacak. Elektrik üretimi amacıyla yürütülen madencilik faaliyetlerinde, zeytinlik alanlarda zeytin ağaçlarının taşınması ve sahada faaliyet yürütülmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın kamu yararı değerlendirmesi ile izin kapsamına alınacak.

    Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyeti yapılan her yıl için işletme ruhsat bedeli tutarında ek tahsilat gerçekleştirilecek. Yeni zeytin bahçeleri kurulması ya da ağaçların taşınması için Hazine taşınmazları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın onayı ile 10 yıl süreyle rayiç bedel üzerinden kiralanabilecek.

    Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik üretim tesisleri için gerekli taşınmazların temini amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 31 Aralık 2030 tarihine kadar kamulaştırma kararı alabilecek. Aynı döneme kadar devreye girecek yenilenebilir enerji tesislerine yönelik izin, kira ve irtifak işlemlerinde yüzde 85 indirim uygulanacak. Ayrıca, yerli kaynakların kullanımını teşvik etmek amacıyla mevcut indirimlerin süresi 5 yıl uzatılacak.

    Öte yandan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu da ekonomiye yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifini değerlendirecek. Ticari döviz alım satımı ve kıymetli madenler piyasasında faaliyet göstermek için Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan izin alınması zorunluluğu getirilecek. Ayrıca, fosil yakıtlı ve bazı hibrit otomobillerin ÖTV matrahlarında değişiklikler yapılacak.

    Vergi teşvikleri kapsamında verimli yatırımlara yüzde 60 oranında ve en fazla 10 yıl boyunca indirimli kurumlar vergisi uygulanması planlanıyor. LPG dağıtımında ise satın alınan ürün başka bir dağıtıcıya satılamayacak.

    Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu, Türkiye Petrolleri AO, Boru Hatları ile Petrol Taşımacılığı AŞ, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ’nin 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarını incelemeye devam edecek.

    İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde alt komisyonlar oluşturulacak. Ayrıca, TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu iklim değişikliği, meteoroloji ve tarımsal araştırmalarla ilgili uzmanları dinleyecek.

    Salı ve Çarşamba günlerinde, Mecliste grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları gerçekleştirilecek.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Özlem Çerçioğlu CHP’den İstifa Ettiğini Duyurdu

    Ağustos 14, 2025

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Terörle Mücadele İle İlgili Açıklama Yapacak

    Temmuz 11, 2025

    Murat Özçelik, CHP’den İstifa Etti: “İnancım Kalmadı”

    Temmuz 7, 2025

    Elon Musk Amerika Partisi’nin Kurulduğunu Açıkladı

    Temmuz 6, 2025

    Türkiye’nin İlk İklim Kanunu Yasalaştı

    Temmuz 3, 2025

    Çalışma Hayatı ve Askeri Personel Düzenlemelerini İçeren Yeni Kanun Teklifi TBMM’de

    Temmuz 1, 2025
    En Yeni Haberler

    2027 Audi SQ7 Yollara Hazırlanıyor: Tasarımı Büyük Ölçüde Ortaya Çıktı

    BTC Türk, Kripto Para Çekme ve Yatırma İşlemlerini Geçici Olarak Durdurdu

    Premier Lig’de Hakem Kameralarıyla Maçlar Artık Hakemin Gözünden İzlenecek

    UEFA 2025-26 Şampiyonlar Ligi Katılım Ücretini Açıkladı

    İstanbul’da 6 İş Yerine Silahlı Saldırı Düzenlendi

    Fenerbahçe, Suç Duyurusunda Bulunduğunu Açıkladı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.