Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Filenin Sultanları İtalya’ya Tie-Break’te Mağlup Oldu
    • Manisa FK, Ferdi Zeyrek İçin Özel Yas Forması Hazırladı
    • Kerem Aktürkoğlu için PSV Eindhoven iddiası
    • Antik DNA Analizi Hastalıkların Hayvanlardan İnsanlara Geçişini Ortaya Koydu
    • MEB 2025 Eğitim Takvimi Yayınlandı: İlkokul Kayıtları Temmuz Ayında Başladı
    • Google, OpenAI’ın Windsurf Satın Alma Planını Reddetti
    • Ehliyet Yenileme İçin Son Günler: Yenileme Randevusu Nereden Alınır?
    • “İlk Göktürk” Filminde Başrol Değişikliği: Volkan Keskin Kadroya Dahil Oldu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Sanık” Sıfatıyla İfadesi Alınacak

    CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun “Sanık” Sıfatıyla İfadesi Alınacak

    HaberX EditörEylül 14, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    -CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a hakaret ettiği iddiasıyla açılan dava, yasama dokunulmazlığına rağmen yeni bir gelişmeyle tekrar gündeme geldi.

    İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi, Kılıçdaroğlu’nun dokunulmazlık kalkanı altında yer aldığı bir dosyada, yeni bilgi ve belgelerin ortaya çıkması üzerine dava dosyasını yeniden esasa kaydetti.

    Bu kapsamda yeniden başlayan yargılamada mahkeme, sanık Kılıçdaroğlu’nun ifadesinin alınması için ikamet adresi dikkate alınıp Ankara Asliye Ceza Mahkemesine talimat gönderdi.

    Davanın ilk duruşması için 7 Mart’a gün verilirken taraflara tebligat gönderildi.

    Davanın Geçmişi

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Suçlar Soruşturma Bürosunca hazırlanan iddianamede, 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın avukatının şikayeti üzerine Kılıçdaroğlu hakkında soruşturma başlatıldı.

    Şikayet dilekçesinde Kılıçdaroğlu’nun 26 Kasım 2014’te CHP’nin Beşiktaş’ta düzenlediği İstanbul Bölge Toplantısı’nda 17-25 Aralık operasyonlarıyla ilgili kullandığı sözlerde eleştiri boyutlarını aşarak hakaret içerikli ifadeler kullandığı aktarıldı.

    Soruşturma sonucunda Kemal Kılıçdaroğlu hakkında “kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

    İddianamenin gönderildiği İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 23 Şubat 2018’te yapılan duruşmada, Anayasa’nın 83. maddesi gereğince, Kılıçdaroğlu’nun sarf ettiği sözleri daha önce Meclis çalışmaları ile CHP Grup Toplantıları’nda söylemiş olması, Meclis çalışmalarında söylenen sözler ve ileri sürülen düşünceleri Meclis dışında tekrarlamak ve açığa vurmaktan sorumlu tutulmasının o oturumdaki Başkanlık Divanı’nın teklifi üzerine Meclisçe yasaklanması şartına bağlanmış olması sebebiyle davanın düşürülmesine karar verildi.

    Erdoğan Bayraktar’ın avukatı bu karara ilişkin olarak üst mahkeme olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine başvurdu.

    İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi, 8 Nisan 2021’de yerel mahkemenin kararını bozdu.

    Üst mahkemenin kararında, yerel mahkemenin davayı karara bağlanmasının ardından, 24 Haziran 2018’de yapılan 27. Dönem Genel Seçimleri’nde, Kılıçdaroğlu’nun yeniden İzmir milletvekili olarak seçildiği, yeniden milletvekili seçilen bir kişinin Anayasa uyarınca dokunulmazlık kazandığı bildirildi.

    Karara, bu nedenle yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dava şartı sürecinin sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi zorunluluğunun bozmayı gerektirdiği belirtildi.

    Yeniden görülmesine 17 Eylül 2021’de başlanan davaya tarafların avukatı katılırken dosya esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcılığına gönderildi.

    Mahkeme, bu davada durma kararı verdi.

    28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’ne katılmayan Kılıçdaroğlu, aday olduğu Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’ni de kaybetti.

    Cumhurbaşkanlığı, hakkında fezleke hazırlanan ve yeni yasama döneminde milletvekili seçilenlerin dosyasını yeniden Meclis’e, milletvekili seçilemeyenlerin dosyalarını ise Adalet Bakanlığına gönderdi.

    Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da aralarında bulunduğu yeni yasama döneminde milletvekili seçilemeyenlere ait 350 suç dosyası 20 Haziran 2023’de işleme konuldu.

    Bu kapsamda Bakanlık üzerinden mahkeme heyetine ulaşan evrakta Kılıçdaroğlu’nun yasama dokunulmazlığının kaldırıldığı belirtildi.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Cumhurbaşkanı Erdoğan Terörle Mücadele İle İlgili Açıklama Yapacak

    Temmuz 11, 2025

    Murat Özçelik, CHP’den İstifa Etti: “İnancım Kalmadı”

    Temmuz 7, 2025

    Elon Musk Amerika Partisi’nin Kurulduğunu Açıkladı

    Temmuz 6, 2025

    CHP Kurultay Davası Bugün: Mutlak Butlan ve Kayyum İhtimalleri Masada

    Haziran 30, 2025

    Ekrem İmamoğlu: “Ülkemizi Krize Sürükleyen Sistemden Kurtulmalıyız”

    Haziran 29, 2025

    Muharrem İnce 4,5 Yıl Aradan Sonra CHP’ye Dönüyor

    Haziran 24, 2025
    En Yeni Haberler

    Filenin Sultanları İtalya’ya Tie-Break’te Mağlup Oldu

    Manisa FK, Ferdi Zeyrek İçin Özel Yas Forması Hazırladı

    Kerem Aktürkoğlu için PSV Eindhoven iddiası

    Antik DNA Analizi Hastalıkların Hayvanlardan İnsanlara Geçişini Ortaya Koydu

    MEB 2025 Eğitim Takvimi Yayınlandı: İlkokul Kayıtları Temmuz Ayında Başladı

    Google, OpenAI’ın Windsurf Satın Alma Planını Reddetti

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.