Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Alzheimer ve Parkinson İçin Erken Teşhiste Çığır Açan Protein Haritası
    • E-Devlet’te Emekli Maaşı Hesaplama Uygulaması Güncellendi
    • Denizli’de Sulama Suyunu Kirleten Belediyeye Ceza
    • Fatih Altaylı’ya Cumhurbaşkanı’nı Tehdit Suçlamasıyla 5 Yıl Hapis İstemi
    • Beşiktaş, Kyle Walker-Peters Transferinden Vazgeçti
    • Eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş Havalimanında Gözaltına Alındı
    • BDDK Kredi Yapılandırma Düzenlemesi: Kimler Faydalanabilecek?
    • Türkiye Bulgaristan Karşılaşmasına Bursa’da Çıkacak
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » Gilindire Mağarası, Yenilenen Çehresiyle Ziyaretçilerini Bekliyor

    Gilindire Mağarası, Yenilenen Çehresiyle Ziyaretçilerini Bekliyor

    Özge TekeliHaziran 3, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Buzul Dönemi’ne ilişkin hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tutan Mersin’in Aydıncık ilçesindeki Gilindire Mağarası’nda turizm sezonu için yenileme çalışması yapıldı.

    Valilik koordinasyonunda, Çukurova Kalkınma Ajansınca yürütülen “Gilindire Mağarası Gezi Güzergahı Düzenleme İşi Projesi” tamamlandı. Proje kapsamında, mağaranın dışındaki taşların oyulmasıyla giriş noktası değiştirildi. Çevre düzenlemesi yapılan ve basamak inşa edilen mağaranın aydınlatma sistemi de yenilendi.

    Vali Ali Hamza Pehlivan, mağaradaki incelemesinin ardından gazetecilere, Gilindire’nin yenilenen yüzüyle turizm sezonuna hazır olduğunu söyledi.

    Pehlivan, mağaranın keşif hikayesine değinerek, “Mağara 1999’da bir çobanın dikkatini çeken kirpiyi takip etmesi sonucu keşfediliyor ancak burada insanoğlunun izleri yaklaşık 11 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Mağaranın oluşumu ise kimine göre 30 milyon yıl, kimi araştırmacılara göre 50 milyon yıl kadar geçmişe sahip.” ifadelerini kullandı.

    https://has-cdn.aa.com.tr/Arsiv/Goruntu/Preview/2024/06/03/64146758/20240603_3_64146758_101606128_preview.mp4

    Buzul Dönemi’ne ilişkin verileri saklı tutan mağaranın sonunda “Aynalıgöl” olarak bilinen sulak alanın olduğuna dikkati çeken Pehlivan, “Sarkıt ve dikitler hemen hemen her mağarada var ama içinde gölün oluşu buraya ayrı bir boyut katıyor. Gerçekten mağaraya ayrı bir değer katan, burayı daha cazip haline getiren yönlerinden birisi.” diye konuştu.

    Ziyaretçi Hedefi 100 Bin Üstü

    Pehlivan, mağarada yaz sezonu için tüm tedbirlerin alındığını belirterek, şunları kaydetti:

    “Mersin’de sayısız tarihi eserimiz, doğal güzelliklerimiz ve kültürel değerlerimiz var. Gerçekten insanların gezmesi, görmesi gereken sayısız eserimiz var. Gilindire Mağarası, gelmeye, gezmeye ve görmeye değer. Pandemi öncesi ortalama 100 bin ziyaretçi geliyordu. Yenileme çalışmalarından sonra ziyaretçi hedefimiz pandemi öncesi rakamı yakalayarak 100 binin üzerine çıkmak. İnanıyorum ki ilerleyen tarihlerde ziyaretçi sayısı çok daha fazla artacaktır. Böylesi doğa harikası bir yerin çok fazla insan tarafından gezilmesi ve görülmesi en büyük arzumuz. Bu konuda tanıtıcı faaliyetlere devam edeceğiz.”

    Gilindire Mağarası, çok sayıda ilginç figürlü sarkıt, dikit, sütun ve mağara incisi gibi oluşumlar barındırıyor. Denizden 45 metre yükseklikteki yamaçta olan, 555 metre yatay uzunluğa ve 46 metre derinliğe sahip mağarada dev boyutlara ulaşan damla taşlar, ana galeriyi çok sayıda salon ve odaya ayırıyor.

    Dördüncü zaman (kuvaterner) başındaki son iklim değişikliğiyle buzul sonrası döneme geçişte oluştuğu anlaşılan mağara, derinlikteki su nedeniyle halk arasında “Aynalıgöl” olarak da anılıyor. Su altındaki sarkıt ve dikitlerin atmosferik değişimlerden etkilenmediği, Buzul Dönemi’ne ilişkin hidrolojik ve atmosferik verileri saklı tuttuğu değerlendiriliyor.

    Mağarayı gezmek isteyenler, Aydıncık ilçe merkezine 4 kilometre mesafede Mersin-Antalya kara yolundan deniz tarafına saparak bölgeye ulaşabiliyor.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Gençlere Ücretsiz Tatil Fırsatı: Seyahatsever Başvuruları Başladı

    Temmuz 9, 2025

    Türkiye’den Kimlikle Seyahat Edilebilen Vizesiz Ülkeler 2025

    Haziran 26, 2025

    Evde Süt Mısır Haşlamanın En Pratik Yolu ve Püf Noktaları

    Haziran 24, 2025

    Doğum Sırası Zeka ve Karakter Üzerinde Etkili mi? İşte Son Araştırma Sonuçları

    Haziran 22, 2025

    Kanseri Yenen Oğlu İçin Çağrı Yaptı: “Oğlumun Hayalini Beraber Gerçekleştirelim”

    Mayıs 18, 2025

    POPEYES®, MALATYA CITY OUTLET AVM’DE HİZMETE AÇILDI!

    Nisan 8, 2025
    En Yeni Haberler

    Alzheimer ve Parkinson İçin Erken Teşhiste Çığır Açan Protein Haritası

    E-Devlet’te Emekli Maaşı Hesaplama Uygulaması Güncellendi

    Denizli’de Sulama Suyunu Kirleten Belediyeye Ceza

    Fatih Altaylı’ya Cumhurbaşkanı’nı Tehdit Suçlamasıyla 5 Yıl Hapis İstemi

    Beşiktaş, Kyle Walker-Peters Transferinden Vazgeçti

    Eski Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş Havalimanında Gözaltına Alındı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.