Sakarya’da, ağız ve diş sağlığına odaklanan 3. Uluslararası Dental Oral Enfeksiyonlar ve 2. Ağız Mikrobiyotası Kongresi resmi olarak başladı. Bu önemli etkinlik, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda gerçekleşiyor ve 3 gün boyunca devam edecek.
Kongrenin ana amacı, diş hekimliği alanında karşılaşılan oral dental enfeksiyonları ele almak ve bu alandaki antibiyotik kullanımını daha bilinçli bir şekilde yönlendirmektir. Aynı zamanda oral mikrobiyotanın rolü ve klinik hastalıklarla olan ilişkisi üzerine önemli bilgilerin paylaşılması da hedefleniyor.
Kongre başkanı ve SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Altındiş, AA muhabirine, dental oral enfeksiyonların diş hekimliği uygulamalarında en çok karşılaşılan temel sorunlardan biri olduğunu söyledi.
Bu enfeksiyonlarla mücadelede zaman zaman başarısız sonuçların ortaya çıkabildiğini belirten Altındiş, “Ağız mikrobiyotası konusu da ağızdaki bakteriyel ekosistemin var olması, korunmasıyla ilgili temel bir bilgi. İlerleyen yaşlarda ağızdaki yararlı bakteri çeşitliliğimiz azalmaya başlıyor. Bu azalmalarla diş kayıplarına kadar giden olumsuzluklar ortaya çıkıyor.” dedi.
Bilinçli ve gerektiği kadar antibiyotik kullanımının önemine değinen Altındiş, “Gereksiz, uygunsuz antibiyotik kullanıldığında birtakım bakteriler dirençli hale gelebiliyor. Bunlar da ölümcül, olumsuz sonuçları başlatabiliyor. Bu kongrenin ana mottolarından biri; dental enfeksiyonlarda akılcı antibiyotik kullanmak, ağız, diş sağlığıyla alakalı enfeksiyonların doğru tanısını yapmaya çalışmak ve sağlıklı antibiyotik kullanarak kalıcı tedavi sağlayabilmek.” ifadesini kullandı.
Altındiş, tedavilerde başarısızlık oluştuğu takdirde bu enfeksiyonların sistemik rahatsızlıklara, kalp ve başka tür hastalıklara yol açabileceğini kaydetti.
Akıllı antibiyotik kullanımı için bu kongreyi gerçekleştirdiklerini dile getiren Altındiş, “Kongremiz TÜBİTAK tarafından desteklenen bir kongre. Çok fazla öğrencimiz var burada. Bunların bir kısmı bu yaşlarda bu eğitimi alarak saygın bir diş kliniği uygulaması yapabilecekler diye düşünüyorum. Kongremizin diğer bir misyonu da teknik mesleki becerileri geliştirmek. Birtakım güncel diş hekimliği uygulamalarıyla bu konuda rol model meslektaşlarımızla da öğrenci ve katılımcılarımızı buluşturmak. Kongremiz 3 gün sürecek. Kurslarla ve sunumlarla devam edecek. 7 ülkeden farklı konuşmacılar da bizlerle beraber.” diye konuştu.
Kongrede, diş hekimliği öğrencilerine yönelik düzenlenecek bildiri yarışmasında dereceye girenlere çeşitli ödüller verilecek.
Etkinlik sonrası hazırlanacak kongre kitabı ile daha önce Prof. Dr. Mustafa Altındiş’in editörlüğünde oluşturulan “Diş Hekimliğinde Enfeksiyonlar ve Akılcı Antibiyotik Kullanımı” kitabı katılımcılara ücretsiz dağıtılacak.