Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • PSG, Real Madrid’i Yenerek Finale Yükseldi
    • Filenin Sultanları VNL 3. Haftaya Güçlü Başladı
    • Instagram’a Yeni Rosalia Yazı Stili Geldi
    • Gençlere Ücretsiz Tatil Fırsatı: Seyahatsever Başvuruları Başladı
    • Beşiktaş, Etienne Youte Kinkoue Transferi İçin Harekete Geçti
    • WhatsApp, Grup Mesajları İçin Konu Bazlı Cevap Dönemini Başlattı
    • T.C. Kimlik Kartıyla Süper Lig Maçlarına Giriş Dönemi Başlıyor
    • Daimler Truck 5 Bin Kişilik İş Gücü Azaltmasına Gidiyor
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » Marmara mercanları uzun süreli müsilaj karşısında savunmasız kalabilir haberi

    Marmara mercanları uzun süreli müsilaj karşısında savunmasız kalabilir haberi

    Anadolu AjansıMart 19, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    GÜLSELİ KENARLI – İstanbul Üniversitesi (İÜ) Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu Eryalçın, Marmara Denizi'nde 2021 yılındaki müsilajdan olumsuz etkilenen mercanların yeni ve aylar sürebilecek aynı felaket karşısında savunmasız kalabileceğini söyledi.

    Marmara Denizi'nin bazı noktalarında son birkaç aydan bu yana görülen müsilaj, 2021'de büyük zarar gören ve birçok tür için yuvalama, barınma gibi ekosistem hizmetleri sağlayan mercanları yeniden tehdit ediyor.

    AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Eryalçın, Marmara Denizi'nde başta Prens Adaları olmak üzere birçok bölgede mercanları takip ettiklerini ve ellerinde 2012'den bu yana veri bulunduğunu belirtti.

    Farklı tehditler nedeniyle bazı mercan türlerinin aşırı azaldığına dikkati çeken Eryalçın, “2012'den bu yana başta Prens Adaları'nda olmak üzere mercanları takip ediyoruz. 2015-2016'da yüzde 80-90, müsilaj felaketiyle 2021'de türlere bağlı olarak yüzde 50 ile yüzde 80 arasında kitlesel ölümler oldu. Zaten çok azalmış sayılardan bahsediyoruz. Çok ciddi tehlike çanları çalıyor. Bazı türler adeta bölgesel olarak yok olmanın eşiğinde.” dedi.

    Büyük boylu mercan kolonilerinin artık yaşamadığını, mercanların tükenmesini engelleyecek küçük kolonilerin ise şu anda tamamen tehdide açık olduğunu ifade eden Eryalçın, aylar boyunca etkili olabilecek yoğun müsilaj örtüsü karşısında mercanların savunma mekanizmalarının yetersiz kalacağını vurguladı.

    Eryalçın, “Önce kısmi ölüm başlıyor, daha sonra bu bütün koloniye doğru yayılabiliyor, eğer kısmi ölüm küçük kalırsa mercan bunun üstesinden gelebiliyor. O yüzden müsilajla bir süre mücadele edebiliyorlar ancak 2021 yılında olduğu gibi aylar boyunca bu yük devam ederse buna küçük boylu kolonilerin pek fazla dayanma şansı kalmayacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

    Mercanların “Denizlerin hayvan ormanları” olarak adlandırıldığını aktaran Eryalçın, sarı gorgon mercanlarının Marmara Denizi'nde en yaygın bulunan tür olarak hala orman niteliğini koruduğunu ve en son sayımlarında metrekarede 10 ila 50 mercan tespit ettiklerini bildirdi.

    – “Yapacağımız şey Marmara Denizi'ni korumak, iyileştirmek”

    Rakamların olumlu olmasına karşın demografik yapıda değişimler meydana geldiğinin altını çizen Eryalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Yaşlı gruplar az sayıda olsalar da bunların varlığı çok önemli çünkü popülasyonun dengede olmasını sağlarlar. Tehlikelere karşı diğerlerini korurlar. Müsilaj geldiği zaman ya da bir sediment yükü bu canlıların üstüne indiği zaman büyükler şemsiye görevi görür ve Prens Adaları'nda da bu büyük koloniler bu görevi layığıyla yerine getirdiler. Gerçekten müsilaj zamanında onlar bir şemsiye gibi müsilajın ağır yükünü toplayarak aşağıdaki küçük boyları korudular. Şu anda demografik yapı tamamen küçüklere doğru kaydı. Yani büyük koloniler, büyük mercanlar neredeyse 2021'deki müsilajdan sonra öldü, kalmadı. Mercanlarla birlikte sağladıkları ekosistem hizmetleri de kaybedildi.”

    Eryalçın, Marmara'da “Spinimuricea klavereni” ve “Paramuricea macrospina” türlerinin Akdeniz'e endemik, denizin 50 metre altında yaşayan mercanlar olduğunu, bunlardan hassas olan “Paramuricea macrospina” türünün 2021'deki müsilajdan sonra toparlanamayarak bölgesel olarak yok oluşun eşiğine geldiğini söyledi.

    Mercan taşıma olarak adlandırılan mercan fragman naklinin bozulmuş alanların restorasyonu için uygulandığını, Marmara Denizi'ndeki mercanların taşınmaması gerektiğini ifade eden Eryalçın, şartlar düzelirse uygun bölgelerden buraya taşıma yapılabileceğinden bahsetti.

    Doç. Dr. Eryalçın, sözlerini şöyle tamamladı:

    “Taşımak bunlar için hiçbir şekilde çare değil, taşıyarak bunları kurtaramazsınız. Nereye taşıyacaksınız? Müsilaj bölge tanımıyor, her yeri etkiliyor. Ege Denizi'ne de götüremezsiniz, gen havuzları farklı. Ege Denizi'nde de küresel iklim krizinden dolayı sıcaklık anomalileri sebebiyle ölümler gerçekleşiyor. Yani bir tehlikeden alıp başka tehlikeye sürüklemenin zaten manası yok. Yapacağımız şey Marmara Denizi'ni korumak, iyileştirmek. Özellikle büyük ölçekli balıkçılıktan korumanız lazım çünkü müsilajdan zaten koruyamıyoruz.”

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    19 Mayıs Stadyumu’nun Yerine Ankara’da 45 Bin Kişilik Yeni Stadyum Yapılıyor

    Haziran 23, 2025

    Valilik Kararıyla Taksim ve Şişhane Metro İstasyonları Kapatıldı

    Haziran 22, 2025

    Osmangazi Kent Lokantası’nda Ferdi Zeyrek Anısına Vatandaşlara Ücretsiz Yemek Verildi

    Haziran 16, 2025

    Siirt’te 250 Çocuk İçin Emniyet Destekli Sünnet Şöleni Gerçekleştirildi

    Haziran 3, 2025

    Meteoroloji Uyardı: Doğu Karadeniz’de Kuvvetli Yağış

    Haziran 3, 2025

    Bingöl Deprem İle Sarsıldı: AFAD Verileri Paylaştı

    Haziran 1, 2025
    En Yeni Haberler

    PSG, Real Madrid’i Yenerek Finale Yükseldi

    Filenin Sultanları VNL 3. Haftaya Güçlü Başladı

    Instagram’a Yeni Rosalia Yazı Stili Geldi

    Gençlere Ücretsiz Tatil Fırsatı: Seyahatsever Başvuruları Başladı

    Beşiktaş, Etienne Youte Kinkoue Transferi İçin Harekete Geçti

    WhatsApp, Grup Mesajları İçin Konu Bazlı Cevap Dönemini Başlattı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.