Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • 6 Temmuz 2025 TV Yayın Akışı: Bugün Hangi Kanalda Ne Var?
    • Beşiktaş, Jens Cajuste Transferinde Napoli ile Anlaşmaya Vardı
    • PSG, FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda Yarı Finale Yükseldi
    • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Hakkında Tutuklama Talebi
    • Melissa Vargas Milli Takımda Yerli Statüsünde Oynayacak
    • Oyuncu Beste Kökdemir Nikâh Sonrası Bebek Müjdesi Verdi
    • Kıvanç Tatlıtuğ “Olasılıksız” Dizisiyle Ekranlara Geri Dönüyor
    • Galatasaray Hakan Çalhanoğlu İçin Inter ile Resmi Temasa Geçti
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » TCMB Başkanı Karahan soruları yanıtladı: (2) haberi

    TCMB Başkanı Karahan soruları yanıtladı: (2) haberi

    Anadolu AjansıŞubat 7, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, “Aralık ayında belli bir alan oluştuğunu değerlendirerek indirimlere başladık ama faiz indirimlerinin miktarı veya sayısı, enflasyon görünümünün gidişatına bağlı olacak.” dedi.

    Karahan, yılın 1. Enflasyon Raporu'nun tanıtımı amacıyla ilk kez İstanbul Finans Merkezi'ndeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Yerleşkesi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında başkan yardımcıları Hatice Karahan ve Osman Cevdet Akçay ile soruları yanıtladı.

    Para Politikası Kurulunda (PPK) aylık enflasyona ve “mevsim etkilerinden arındırılmış” ifadesinden ocakta “ana eğilim” ifadesine dönüldüğünün dile getirilmesi üzerine Karahan, şunları söyledi:

    “Öncelikle ana eğilime olan vurguyu çıkarmadık. Ana eğilim, yine izlediğimiz en önemli göstergelerden olmaya devam ediyor, sadece aylık vurgusunu çıkardık ama ona da düzenli bakmaya devam ediyoruz. Neden böyle bir değişiklik yaptık? Bildiğiniz gibi, az önce de vurguladığım gibi ocak, şubat, temmuz ve ağustos aylarında para politikasının etki alanı dışında kalan faktörler nedeniyle ana eğilim artıyor, bütün göstergeler artmıyor ama B ve C endeksleri artıyor, piyasanın da en çok baktığı göstergeler bunlar.

    Burada mevsimsellikten arındırma yöntemlerinin belli eksiklikleri var. Teknik bir konu, bu artışlar bizim patikamız içerisinde yani biz yıl sonu tahmini verirken ocak ve şubat aylarında, temmuz ve ağustos aylarında bu B ve C endeksinin enflasyonunun yüksek geleceğini biliyoruz ancak piyasanın bir bölümü bunu 'Enflasyonda da görünüm bozuldu' şeklinde yorumlayabiliyor. Bu da politikamızın etkinliğini ve iletişimini bozuyor, bir belirsizlik yaratıyor. Burada tamamen bu amaçla, daha genel olarak ana eğilimi takip ettiğimizi vurgulamak adına böyle bir değişiklik yaptık. Yoksa zaten uzun dönemli hedeflere ulaşabilmemiz için aylık ana eğilimin kalıcı olarak düşmesi oldukça kritik önemde. Her türlü ana eğilim göstergesini takip ediyoruz. Metinde yapılan değişiklik, herhangi bir politika yönünde farklı bir beklenti yaratma amaçlı kesinlikle değil.”

    – “Otopilotta değiliz, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendiririz”

    Karahan, faiz indirimi konusunda hem mevcut verileri hem de öngörüleri dikkate aldıklarını, talep koşulları ve beklentiler dikkate alındığında indirim için uygun olduğunu değerlendirdiklerini, bunun için de zaten epey beklediklerini söyledi.

    Daha önceki dönemde piyasada indirim beklentilerinin oluştuğunu anımsatan Karahan, “Biz, bunun erken olduğunu düşünerek, iletişim kanallarını kullanarak erteledik, aralık ayında belli bir alan oluştuğunu değerlendirerek indirimlere başladık ama faiz indirimlerinin miktarı veya sayısı, enflasyon görünümünün gidişatına bağlı olacak. Otopilotta değiliz, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendiririz.” ifadelerini kullandı.

    – “Stopajdaki artışın önümüzdeki dönemde tekrar dolarizasyona dönüşü ya da talepte artışı tetikleyeceğini düşünmüyoruz”

    Stopaj artışına ilişkin soru üzerine Karahan, şunları kaydetti:

    “Piyasada örtülü faiz indirimi olarak yorumlayanlar oldu ama bu sonuçta bankacılığın TL fonlama maliyetini artıran bir durum değil, genele yayılan bir gevşeme ya da azaltan minvalde bir unsur değil. Bunu faiz, sıkılaşma, gevşeme olarak yorumlamak doğru değil, sadece mevduat fiyatlamalarını etkiliyor. Bu, bizim için ne açıdan önemli? Birincisi, dolarizasyonda ciddi bir düşüş gördük, TL payının yüzde 60'lara çıktığını gördük, bunun devam etmesi önemli. Bu konuda gerekli önlemleri, tedbirleri alıyoruz, bu konuda makroekonomik-makroihtiyati düzenlemelerimiz de var.

    Bankalar, bunlara uymak için zaten Türk lirasına geçişi destekleyecek fiyatlamaları yapıyorlar. Beklentilerin, enflasyon beklentisinin düzelmesiyle birlikte, bunu hane halkı tarafında da reel sektörde de artık görüyoruz, daha düşük faizlerle de insanları Türk lirasında kalmaya ikna edebildiklerini düşünüyoruz. Dolayısıyla buradaki, stopajdaki artışın önümüzdeki dönemde tekrar dolarizasyona dönüşü ya da tekrar bir talepte artışı tetikleyeceğini düşünmüyoruz.”

    – “Hane halkı, görünürlüğü yüksek kalemlerin fiyatlarına daha duyarlı”

    Karahan, yapılan revizyon sonrasında özellikle hane halkının beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında gelecek dönemde hafif de olsa bozulma bekleyip beklemediklerinin sorulması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

    “Farklı kesimler, farklı enflasyon dinamiklerine maruz kalıyor. Burada beklentileri oluşurken de oluştururken de herkesin süreci farklı. Mesela piyasa katılımcıları daha çok gelen verilere, bunun beklentilerle ne kadar uyumlu olduğuna, uygulanan politikalara ve söylemlere bakarak ileriye yönelik bir beklenti oluşturuyor. Reel sektör, gerçekleşen enflasyona duyarlı, son rakamlar da bunu teyit ediyor. Hane halkı da gerçekleşen enflasyona duyarlı ama daha ziyade burada genel manşetten ziyade görünürlüğü yüksek kalemlerin fiyatlarına daha duyarlı. Gıda fiyatları, akaryakıt, bütçesinde yüksek yer eden kira gibi kalemlerdeki gelişmelere duyarlı ama enflasyon düşüyor, bütün kalemlerde düşüyor, bazılarında diğerlerine göre daha hızlı düşüyor, bazılarında daha yavaş düşüyor ama bu düşüş devam ettikçe beklentilere olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Bizim revizyonumuzun özellikle hane halkının beklentilerine pek bir etkisinin olacağını düşünmüyoruz.”

    (Sürecek)

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Memur ve Emekli Maaş Zammı Netleşti: Haziran Enflasyonu Açıklandı

    Temmuz 3, 2025

    Haziran Ayı Enflasyon Verisi 3 Temmuz’da Açıklanacak

    Temmuz 2, 2025

    Haziran 2025 Enflasyon Beklentisi Açıklandı: Ekonomistlerin Tahmini Ne Yönde?

    Temmuz 1, 2025

    19 Mayıs Stadyumu’nun Yerine Ankara’da 45 Bin Kişilik Yeni Stadyum Yapılıyor

    Haziran 23, 2025

    Valilik Kararıyla Taksim ve Şişhane Metro İstasyonları Kapatıldı

    Haziran 22, 2025

    Osmangazi Kent Lokantası’nda Ferdi Zeyrek Anısına Vatandaşlara Ücretsiz Yemek Verildi

    Haziran 16, 2025
    En Yeni Haberler

    6 Temmuz 2025 TV Yayın Akışı: Bugün Hangi Kanalda Ne Var?

    Beşiktaş, Jens Cajuste Transferinde Napoli ile Anlaşmaya Vardı

    PSG, FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda Yarı Finale Yükseldi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Hakkında Tutuklama Talebi

    Melissa Vargas Milli Takımda Yerli Statüsünde Oynayacak

    Oyuncu Beste Kökdemir Nikâh Sonrası Bebek Müjdesi Verdi

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.