Küresel bellek pazarında yaşanan arz daralmasının, önümüzdeki dönemde akıllı telefon fiyatlarına yansıması bekleniyor. RAM ve depolama bileşenlerindeki tedarik sıkışıklığı, üreticilerin maliyetlerini artırırken, sektörden fiyat artışına yönelik açıklamalar gelmeye başladı.
Akıllı telefon üreticileri tarafından kullanılan RAM ve NAND bileşenlerinin önemli bir kısmı, son dönemde yapay zeka odaklı sunucular ve veri merkezleri için ayrılıyor. Üreticilerin yüksek kapasiteli ve yüksek performanslı bellek çözümlerine yönelmesi, tüketici elektroniğinde kullanılan bellek türlerinde arzın azalmasına neden oluyor.
Nothing’in kurucusu ve Üst Yöneticisi (CEO) Carl Pei, bellek maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek, bu durumun akıllı telefon fiyatları üzerinde baskı oluşturduğunu ifade etti. Pei’nin açıklamaları, yalnızca şirket özelinde değil, genel pazar eğilimleri açısından da önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.
Bellek üretim kapasitesinin kısa vadede artırılmasının mümkün olmaması, fiyat baskısının önümüzdeki aylarda da sürmesine yol açabilir. Yeni yarı iletken tesislerinin kurulumu yüksek yatırım ve uzun süre gerektirdiği için, arz-talep dengesinin kısa sürede normale dönmesi beklenmiyor.
Benzer uyarılar daha önce büyük üreticiler tarafından da dile getirilmişti. Özellikle yeni nesil modellerde kullanılan bellek miktarlarının artması, maliyetlerin cihaz fiyatlarına daha belirgin şekilde yansımasına neden olabilir. Orta ve üst segment akıllı telefonlarda bu etkinin daha fazla hissedileceği öngörülüyor.
Küresel RAM daralmasının, akıllı telefon pazarında fiyatlandırma politikalarını yeniden şekillendirmesi beklenirken, önümüzdeki dönemde diğer üreticilerden de benzer açıklamaların gelmesi ihtimali bulunuyor.