Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • PSG, FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda Yarı Finale Yükseldi
    • Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Hakkında Tutuklama Talebi
    • Melissa Vargas Milli Takımda Yerli Statüsünde Oynayacak
    • Oyuncu Beste Kökdemir Nikâh Sonrası Bebek Müjdesi Verdi
    • Kıvanç Tatlıtuğ “Olasılıksız” Dizisiyle Ekranlara Geri Dönüyor
    • Galatasaray Hakan Çalhanoğlu İçin Inter ile Resmi Temasa Geçti
    • DSÖ Tütün, Alkol ve Şekerli İçecekler İçin Vergi Artışı Önerisinde Bulundu
    • Bentley 13 Yıl Sonra Logosunu Değiştirdi
    Facebook X (Twitter) Instagram
    HaberX
    Anasayfa » Türkiye Vodafone Vakfı’nın Kırmızı Işık Uygulaması, Altın Ödül Kazandı!

    Türkiye Vodafone Vakfı’nın Kırmızı Işık Uygulaması, Altın Ödül Kazandı!

    HaberX EditörEylül 19, 2023Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Türkiye Vodafone Vakfı’nın kadınların şiddetten korunmasına destek olmak amacıyla 9 yıl önce başlattığı “Kırmızı Işık” mobil uygulaması, Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin (TÜAD) düzenlediği 11. Baykuş Ödülleri’nde büyük bir başarı elde etti. Uygulamanın Kalitatif Araştırması, “Sosyal Baykuş” kategorisinde altın ödül kazandı.

    Türkiye Vodafone Vakfı açıklamasına göre, toplumsal değişim ve gelişimin öncüsü olma hedefiyle faaliyet gösteren Türkiye Vodafone Vakfı’nın kadınların şiddetten korunmasına destek olmak üzere 9 yıl önce hayata geçirdiği ‘Kırmızı Işık’ uygulaması, aldığı ödüllere bir yenisini daha ekledi. Kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetleri ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlayan uygulama için Kalita Araştırma işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Kırmızı Işık Sohbet Robotu Kalitatif Araştırması’, Türkiye Araştırmacılar Derneği’nin (TÜAD) bu yıl 11’incisini düzenlediği Baykuş Ödülleri’nde “Sosyal Baykuş” kategorisinde altın ödül aldı. Uygulama, bugüne kadar toplam 378 bin kez indirildi ve aylık ortalama 1.000 aktif kullanıcı sayısına ulaştı.

    Açıklamada ödüle ilişkin değerlendirmeleri yer alan Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şunları kaydetti:

    “Kadına yönelik şiddet tüm dünyada önemli bir sorun. Dünya Bankası, kadına yönelik şiddeti, her 3 kadından birini hayatları boyunca etkileyen küresel bir salgın olarak nitelendiriyor. Ağır bir insan hakkı ihlali ve ciddi bir toplumsal sorun olan kadına yönelik şiddetle mücadelenin teknolojinin gücünü kullanarak daha etkin yapılabileceğine inanıyoruz. Bu inançla geliştirdiğimiz ‘Kırmızı Işık’ uygulamasıyla, kadınların şiddete maruz kaldığı anlarda kolluk kuvvetleri ya da yakınlarına kolaylıkla haber verebilmesini sağlıyoruz. Bu uygulamayla, mağdura yönelik ilk yardımı daha hızlı ve kolay ulaştırmayı ve bu sayede önleyici bir etki yaratmayı hedefliyoruz. Uygulamamız bugüne kadar 378 bin kez indirildi. Uygulamamız için gerçekleştirdiğimiz kalitatif araştırmanın Baykuş Ödülleri’nde altın ödüle layık görülmesinden mutluluk duyduk. Türkiye Vodafone Vakfı olarak, kadına şiddetle mücadelemizi sürdüreceğiz.”

    Acil Numaralar Tek Tuşla Aranabiliyor

    Kırmızı Işık uygulamasında acil durumlarda ulaşılması istenen 3 kişi tek tuşla kaydedilebiliyor. Şiddete maruz kalan kadınlar, tek tuş ile yakınlarına telefonla erişebiliyor ve tehlikede bulunduğunu bildiren ve nerede olduğu bilgisini içeren acil SMS gönderebiliyor.

    Uygulamayla, Alo 183, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı acil numaraları tek tuşla aranabiliyor. Ayrıca, en yakın Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin adresleri ve telefonları harita üzerinden bulunabiliyor. Kadınlar, şiddete maruz kalındığında neler yapılabileceği ile ilgili bilgilere de erişebiliyor.

    Ek olarak, uygulamanın kendine özgü gizlilik özellikleri (logo değiştirme, Siri üzerinden önceden belirlenen rastgele bir kelimenin söylenmesi ile acil SMS’in otomatik olarak gönderilmesi, vb.) sayesinde uygulamayı telefonlarında kendilerine şiddet uygulayan kişiden kolaylıkla saklayabiliyor. Android kullanıcıları acil SMS ve acil arama fonksiyonlarını telefonlarının ana sayfalarına pinleyip ihtiyaç duyduklarında tek tuşla bu fonksiyonlara erişebiliyorlar.

    Görme Engelli Kadınlar da Kullanabiliyor

    Kırmızı Işık uygulamasını görme engelliler de kullanabiliyor. Kırmızı Işık’ın fonksiyonlarına iOS kullanıcıları için Voice Over, Android kullanıcıları için Talk Back erişilebilirlik seçeneği eklendi. Bu eklenti sayesinde, dokunmayla seçilen öge okunarak görme engelli kadınlara sesli geribildirim sağlanabiliyor.

    Diğer yandan, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği videolarının eklendiği uygulamada yer alan ‘Şiddet Farkındalık Testi’ ile kullanıcılar testi tamamlayarak şiddet türleri hakkında bilgi sahibi oluyor. Uygulamada yer alan dijital asistan “Işık” ile kadınlar şiddet hakkında merak ettikleri soruların cevaplarına ulaşabiliyor. Uygulamada Türkçe, İngilizce ve Arapça dil seçenekleri bulunuyor.

    18-45 Yaş Arası Kadınlarla Görüşüldü

    “Sosyal Baykuş” ödülü, toplum sorunlarını en iyi anlayan ve tanımlayan sosyal araştırma projelerine veriliyor. Bu kategoride değerlendirilen araştırmaların kapsamının toplumsal anlamda bir fayda ve hizmet sağlaması bekleniyor.

    “Sosyal Baykuş” kategorisinde bu yıl altın ödül alan Kırmızı Işık Sohbet Robotu Kalitatif Araştırması için 18-45 yaş grubunda, kendisi şiddetin bir türüne maruz kalmış (siber şiddet, akran zorbalığı, cinsel, psikolojik, fiziksel şiddet) kadınlar, şiddete maruz kalmış kadın danışanları olan psikologlar ve kadın müvekkili olan avukatlar ile görüşüldü.

    Çalışmaya İstanbul, Ankara, İzmir, Tekirdağ ve Isparta’dan katılım sağlandı. Proje görüşmeleri, 7-14 Haziran 2022 tarihlerinde Kalita Araştırma Şirketi tarafından çevrimiçi grup tartışmaları ve bire bir görüşmeler yöntemiyle gerçekleştirildi.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Rekabet Kurumu, Spotify’ın Türkiye’deki Faaliyetlerini Mercek Altına Aldı

    Temmuz 5, 2025

    Youtube’da Tekrarlayan İçeriklere Gelir Desteği Kalkıyor

    Temmuz 3, 2025

    Ne Volvo Ne Tesla! İşte 2025’in En Güvenli Otomobilleri

    Temmuz 1, 2025

    Trump, TikTok’un Satın Alınması İçin ‘Çok Zengin Bir Grup’ Bulduğunu Açıkladı

    Haziran 30, 2025

    En İyi Kameraya Sahip Akıllı Telefonlar 2025

    Haziran 28, 2025

    WhatsApp’a Yapay Zekâ Destekli Mesaj Özetleme Özelliği Geliyor

    Haziran 26, 2025
    En Yeni Haberler

    PSG, FIFA Kulüpler Dünya Kupası’nda Yarı Finale Yükseldi

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek Hakkında Tutuklama Talebi

    Melissa Vargas Milli Takımda Yerli Statüsünde Oynayacak

    Oyuncu Beste Kökdemir Nikâh Sonrası Bebek Müjdesi Verdi

    Kıvanç Tatlıtuğ “Olasılıksız” Dizisiyle Ekranlara Geri Dönüyor

    Galatasaray Hakan Çalhanoğlu İçin Inter ile Resmi Temasa Geçti

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.