SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Son 25 Yılda Antarktika’da Gerçekleşen Buz Kaybı Yüzde 40’a Ulaştı

Antarktika'daki buz sahanlıklarının son 25 yılda yüzde 40'tan fazlası eridi. Bilim insanları, bu dönemde yaklaşık 67 trilyon ton buzun eriyerek okyanus sularıyla birleştiğini tahmin ediyor.

Yayınlanma:
ABONE OL

Dünya, sıcak hava dalgalarından orman yangınlarına kadar iklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmaya çalışırken ülkeler, hızla eriyen buz tabakalarının neden olduğu kıyı bölgelerindeki sel gibi ek zorluklarla karşı karşıya kalabilir. Bu durumun en somut göstergesi, son 25 yılda büyük ölçüde küçülen Antarktika buz tabakasının kaybıdır.

Leeds Üniversitesi’nde Dr. Benjamin Davison liderliğindeki bir araştırma ekibi, Antarktika’nın buz sahanlıklarıyla ilgili yeni bir çalışma gerçekleştirdi. Bilim insanları, 1997’den 2021’e kadar olan son 25 yıl içinde Antarktika’yı çevreleyen 162 buz tabakasından 71’inin hacminin yüzde 40 oranında azaldığını ve bu eriyen buzların okyanuslara toplamda 7,5 trilyon tonluk su saldığını öne sürüyor.

Araştırmalar, Antarktika’nın batı tarafındaki hemen hemen tüm buz sahanlıklarının boyutlarında bir küçülme olduğunu gösterdi. Bununla birlikte, doğu tarafındaki buz sahanlıklarının çoğu ya aynı boyutta kaldı ya da hacim olarak genişledi.

İLGİLİ HABER Bilet Dükkanı Akıllı Seyahat Dünyasına Hoş Geldin İndirimi Başlattı
Antarktika'daki buz sahanlıklarının son 25 yılda yüzde 40'tan fazlası eridi. Bilim insanları, bu dönemde yaklaşık 67 trilyon ton buzun eriyerek okyanus sularıyla birleştiğini tahmin ediyor.

buzullar-eriyor2.jpg

Bilim insanları, son 25 yıl içinde yaklaşık 67 trilyon ton buzun eridiğini ve okyanus sularına karıştığını tahmin ediyorlar. Aynı dönemde ise buz sahanlıklarına 59 trilyon ton buz eklenmiş.

OKYANUS EKOSİSTEMİ ETKİLİYOR

Bu buz tabakalarının erimesine, okyanus sularının doğal akıntılarının önemli bir rol oynadığı bilinirken, Dr. Davison aynı zamanda buz kaybının sorumluluğunu küresel ısınmaya neden olan insan faaliyetlerine de bağlıyor.

Araştırma ekibi, Antarktika’daki buz sahanlığı kaybını tahmin etmek için 100.000’den fazla uydu radar görüntüsünü inceledi. Verilerin büyük bir kısmı CryoSat-2 ve Sentinel-1 uyduları tarafından sağlandı. Araştırmanın sonuçları, buz sahanlıklarının erimesinin kıtadaki buz sistemi ve küresel dolaşım açısından ciddi bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Bu nedenle eriyen buz sahanlıklarının okyanusa karışarak tatlı su sağlaması, okyanus sirkülasyon sistemini olumsuz etkileyebilir.

25 yıldan fazla bir süre içinde, bu tatlı suyun yaklaşık 66,9 trilyon tonunun Antarktika çevresindeki Güney Okyanusu’na girdiği de tespit edildi. Güney Okyanusu’nda meydana gelen bu seyrelme olayı, okyanus sirkülasyon sistemini doğrudan etkileyerek olumsuz sonuçlara yol açıyor. Okyanuslardaki ve kutuplardaki bu “yıpranma” iklim üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Leeds Üniversitesi’nden Profesör Anna Hogg, “Bu, iklimin ısındığını gösteren bir başka belirti. Bu çalışma, iklim değişikliğinin yol açabileceği diğer değişiklikleri anlamak için önemli bir referans sağlıyor.” dedi.

author avatar
HaberX Editör Haber Editörü
Haberx.com için başta gündem ve siyaset olmak üzere, ekonomi, spor ve son dakika haber akışının sağlanmasını üstlenmektedir. Haberx.com için başta gündem ve siyaset olmak üzere, ekonomi, spor ve son dakika haber akışının sağlanmasını üstlenmektedir.

İlgili Haberler