Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Ehliyet Yenileme İçin Son Günler: Yenileme Randevusu Nereden Alınır?
    • “İlk Göktürk” Filminde Başrol Değişikliği: Volkan Keskin Kadroya Dahil Oldu
    • Orkun Kökçü’nün İstanbul’a Geleceği Saat Belli Oldu
    • YHT Hatlarında Yaz Tatiline Özel Ek Sefer Düzenlenecek
    • MEB’den LGS’de Usulsüzlük İddialarına Açıklama
    • 240 Kişinin Öldüğü Air India 171 Kazası Raporu Açıklandı
    • Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredilerine Yapılandırma Kolaylığı Getirildi
    • Filenin Sultanları Bugün İtalya ile Karşılaşacak
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » Polenler, solunum yolu rahatsızlıklarını tetikliyor haberi

    Polenler, solunum yolu rahatsızlıklarını tetikliyor haberi

    Anadolu AjansıMart 26, 2025
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    Medipol Acıbadem Bölge Hastanesinden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Cüneyt Saltürk, polenlerin solunum yolu rahatsızlıklarını tetiklediğini belirterek, önlem almanın önemine dikkati çekti.

    Medipol Sağlık Grubundan yapılan açıklamaya göre, havaların ısınmasıyla birlikte doğada polen miktarı artarken, alerjik hastalıklar da kendini göstermeye başlıyor. Bahar aylarında sıkça görülen hapşırık, burun akıntısı ve nefes darlığı gibi şikayetler, alerjisi olan kişilerde yaşam kalitesini düşürebiliyor.

    Açıklamada görüşlerine yer verilen Saltürk, polenlerin solunum yolunu etkileyerek alerji ve astımı tetikleyebileceğini belirtti.

    Polenlerin, özellikle rüzgarla çok uzak mesafelere taşınarak solunan havaya karıştığını aktaran Saltürk, “Alerjik bünyeye sahip bireylerde öksürük, hapşırma, burun akıntısı, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtilere neden olabilir. Ayrıca astımı olan hastalarda atakları tetikleyerek hastalığın kontrolünü zorlaştırabilir.” ifadelerini kullandı.

    Saltürk, gündüz saatlerinde dışarıda uzun süre kalınmaması gerektiği önerisinde bulunarak, şöyle devam etti:

    “Polenler özellikle sıcak ve kuru havalarda yoğunlaşır. Bu nedenle sabah erken saatlerde veya akşam saatlerinde dışarı çıkmayı tercih edin. Dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin ve duş alın. Polenler saç ve kıyafetlere yapışarak ev içine taşınabilir. Ev ve araba filtrelerini düzenli olarak temizleyin. Özellikle mart ayında polenlerin yoğun olduğu dönemlerde filtrelerin değiştirilmesi önemlidir. Sigara ve tütün dumanından uzak durun. Sigara, alerjik reaksiyonları şiddetlendirerek solunum yollarının hassasiyetini artırabilir. Alerjisi olan bireyler mart ayı başlamadan doktora başvurmalı. Önceki yıllarda polen alerjisi yaşayan kişilerin, bahar ayları öncesinde alerji testleri yaptırarak gerekli tedaviye başlamaları önerilmektedir.”

    Polen alerjisinin gündelik yaşamı olumsuz etkileyebileceğini kaydeden Saltürk, bu hastalıkların okul ve iş hayatında verimi düşürebileceğini aktardı.

    Saltürk, özellikle burun tıkanıklığı, nefes darlığı ve hırıltılı solunumun, günlük aktiviteleri zorlaştıracağına değinerek, “Ciddi vakalarda astım ataklarına neden olarak acil müdahale gerektirebilir. Polenler her yıl farklı yoğunlukta görülüyor. Rüzgarla geniş alanlara yayılıyor. Alerji geçmişi olan bireylerin her bahar döneminde kontrollerini ihmal etmemesi gerekmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    19 Mayıs Stadyumu’nun Yerine Ankara’da 45 Bin Kişilik Yeni Stadyum Yapılıyor

    Haziran 23, 2025

    Valilik Kararıyla Taksim ve Şişhane Metro İstasyonları Kapatıldı

    Haziran 22, 2025

    Osmangazi Kent Lokantası’nda Ferdi Zeyrek Anısına Vatandaşlara Ücretsiz Yemek Verildi

    Haziran 16, 2025

    Siirt’te 250 Çocuk İçin Emniyet Destekli Sünnet Şöleni Gerçekleştirildi

    Haziran 3, 2025

    Meteoroloji Uyardı: Doğu Karadeniz’de Kuvvetli Yağış

    Haziran 3, 2025

    Bingöl Deprem İle Sarsıldı: AFAD Verileri Paylaştı

    Haziran 1, 2025
    En Yeni Haberler

    Ehliyet Yenileme İçin Son Günler: Yenileme Randevusu Nereden Alınır?

    “İlk Göktürk” Filminde Başrol Değişikliği: Volkan Keskin Kadroya Dahil Oldu

    Orkun Kökçü’nün İstanbul’a Geleceği Saat Belli Oldu

    YHT Hatlarında Yaz Tatiline Özel Ek Sefer Düzenlenecek

    MEB’den LGS’de Usulsüzlük İddialarına Açıklama

    240 Kişinin Öldüğü Air India 171 Kazası Raporu Açıklandı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.