SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Rusya’daki Putin-Wagner Krizinde Son Durum Ne?

Yayınlanma:
ABONE OL

Rusya’nın paralı asker grubu Wagner’ın kurucusu Yevgeny Prigojin, Rusya’nın Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov’a karşı suçlamalarda bulundu ve ordunun yöneticilerle büyük bir savaşa girdiğini açıkladı.

Sert açıklamaların ardından zırhlı araçlar sokaklara indirilirken, Rostov’da Rus askeri karargahı olarak bilinen bir binanın kuşatıldığı öne sürüldü. Kremlin’den gelen açıklamalarda ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakında bir konuşma yapacağı öğrenildi.

Ukrayna ile savaşında ön saflarda yer alan Wagner ile Rus ordusundaki gerginlik bir süredir devam ederken dün akşam saatlerinde tırmanışa geçti.

Wagner’in kurucusu Yevgeny Prigojin, Şoygu ve Gerasimov’un Wagner askerlerini yok etmek için operasyonlar düzenlediğini iddia etti. “Rus Silahlı Kuvvetleri, Wagner PMC kamplarına füze saldırısı düzenledi. Birçok yoldaşımız hayatını kaybetti, bu savaşa nasıl cevap vereceğimize biz karar vereceğiz” diyen Prigojin, Şoygu ve Gerasimov’un cezalandırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca onlara karşı yol alan herkesi tehlike olarak değerlendireceklerini ve yol üzerindeki her şeyi anında yok edeceklerini belirtti.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Prigojin’e suçlamaların doğru olmadığını belirten bir yazı gönderdi. Ancak o sırada gözle görülür bir hareketlilik yaşanmaya başladı ve Moskova’daki caddelerde zırhlı araçlar gezmeye başladı.

Kremlin’den gelen haberde ise Putin’in her şeyden haberdar olduğu ve gerekli tüm önlemlerin alındığının altı çizildi.

Rus yetkililer, Yevgeny Prigozhin’i “iç savaş” çıkarmakla suçladı ve onun tutuklanmasını istedi. Rus komutanlar, Rus güvenlik şirketi Wagner’e “dur” çağrısı yaptı.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin, bugün yaptığı açıklamada başkentte güvenliği güçlendirmek için “terörle mücadele” önlemlerinin devreye alındığını ve yollarda ek kontroller yapıldığını belirtti. Rostov bölgesi valisi ise vatandaşlara evde kalmasını tavsiye etti.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), “silahlı isyan” çağrısı üzerine soruşturma başlattığını açıkladı ve Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın bir süre içinde televizyonda bir konuşma yapacağı duyuruldu.

author avatar
HaberX Editör Haber Editörü
Haberx.com için başta gündem ve siyaset olmak üzere, ekonomi, spor ve son dakika haber akışının sağlanmasını üstlenmektedir. Haberx.com için başta gündem ve siyaset olmak üzere, ekonomi, spor ve son dakika haber akışının sağlanmasını üstlenmektedir.

İlgili Haberler