SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Asgari Ücret Zammı Toplantısı Öncesi TİSK ve Hükümetten Önemli Açıklama

Yayınlanma:
ABONE OL

Ocak ayında yapılan zam sonrasında Temmuz zammına sayılı günler kalırken Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün ilk toplantısını yapmak üzere saat 14.00’te toplanacak. Ocak 2023’te yapılan yüzde 54.7’lik asgari ücret zammıyla yeni brüt tutar 10 bin 8 TL ve net tutar da 8 bin 506 TL olmuştu. Peki Temmuz 2023 zammıyla asgari ücret tutarı kaç TL olacak? Masada hangi rakam konuşuluyor? Temmuz ayından itibaren geçerli olacak olan yeni asgari ücret için TÜRK-İş, TİSK ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir araya gelerek aralarında uzlaşmaya çalışacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun bugün yapılacak olan ilk toplantısı öncesinde TİSK ve hükümetten gelen açıklamalar dikkat çekti. Her tarafta 5’er kişilik temsilcinin bulunacağı toplantıda yeni asgari ücret, oy çokluğu ile belirlenecek. Hükümet yetkilileri ise bu noktada hakem rolünde olacak. Komisyon bugün saat 14.00’te bir araya gelerek yaklaşık 2-3 saatlik bir toplantı yapması bekleniyor. İşçi ve işveren tarafındaki veriler incelenecek ve Çalışma Bakanlığı da Mart ayından bu yana sahada yaptığı çalışmaları aktarıyor olacak.

Peş Peşe Açıklamalar Yapıldı 

Öte yandan bugün gerçekleştirilecek olan toplantı öncesinde TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a ziyarette bulundu. Ziyaret sonrasında ise TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, zamla ilgili olarak “İstihdamı aksatmayacak sürdürülebilir ama dengeli, çalışanın da işverenin de beklentisini dikkate alan bir tutarın belirlenmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı. Daha sonra ise şunları söyledi:

TİSK’in duruşu belli. Ülkemizin ve çalışma hayatımızın önceliği olan her konu bizim için de önceliklidir. Şu an kamuoyunda asgari ücret güncellenmesine ilişkin bir beklenti var. Biz de bu beklentiyi karşılamak için Türk işverenleri olarak neler yapabilirizi masaya getireceğiz. Bu süreçte sosyal diyaloga önem veriyoruz. Yeni ekonomi programını nasıl destekleyebilirizi ve sorunların çözümüne nasıl katkı sağlayabilirizi düşünüyoruz. Çalışanlar tarafında beklentiye sahip konuları nasıl desteklerize odaklanıyoruz. Bunu sosyal diyalogla yapıyoruz. TÜRK-İŞ başta olmak üzere işçi kesiminin tüm üyeleriyle istişare halindeyiz. Bakanımız da sosyal diyalogu iyi bilen bir isim, uyumlu bir şekilde çalışacağımızı biliyoruz.

Zam Oranı Bayramdan Önce Duyurulabilir 

Öte yandan Akkol, asgari ücret zammının bayram öncesinde belirlemek istediklerini kaydetti. Akkol’un yanı sıra toplantı öncesinde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz şunları söyledi:

Halkımızın taleplerini, beklentilerini karşılamaya bütün gücümüzle gayret edeceğiz. Gece gündüz çalışacağız. Bu çerçevede özellikle enflasyon konusunun çok önemli öncelikli olduğunu belirtmek isterim. Bir taraftan enflasyonu düşürmeye dönük politikaları hayata geçirirken diğer yandan enflasyonun etkilerini, geniş toplumsal kesimlerde en aza düşürmeye dönük politikalarımızı da hayata geçireceğiz. Seçim beyannamemizde yine yazdığımız şekilde asgari ücretle ilgili çalışanlarla, emeklilerle ilgili temmuz ayında çeşitli çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Bu kapsamda da adımlarımızı atmaya başladık. Biliyorsunuz asgari ücretle ilgili hazırlıklar, toplantılar yapılmaya başlanacak.

İlk Sıra Asgari Ücret Zammının! 

Maaş zamları arasında asgari ücret zammı, şu anda ilk sırada bulunurken yeni asgari ücretin, Kurban Bayramı öncesinde belirleneceği tahmin ediliyor. Bayram sonrasında ise emekli ve memur zamlarına sıra geliyor olacak.

Refah Payı da Eklenecek! 

Öte yandan Türkiye Yüzyılı olarak adlandırılan bu dönemin ilk Kabine toplantısı da gerçekleştirildi. Toplantıda öncelikli olarak asgari ücret, daha sonra da memur ve emekli zamlarına dair adımların atılacağı kaydedildi. Zamlarla ilgili olarak ise şu adımların atılacağı belirtildi:

  • Maaş zamlarında sosyal devlet anlayışının uygulanacağı ve enflasyon farkıyla birlikte refah payının da geçerli olması bekleniyor.
  • İlk adımın alım gücünü artırmak ikinci adımın da alım gücünün korunması olması bekleniyor.
  • Tüm çalışanların maaşlarında gelir vergisi düzenlemesi yaparak sabit gelirli vatandaşların refah düzeyinin artırılması adına çalışmalar yapılacak.
  • Enflasyonu azaltacak yeni tedbirler alınarak refah düzeyinin korunması ve 1.5 yıl içinde tek haneli enflasyona düşülmesi bekleniyor.

author avatar
HaberX Editör Haber Editörü
Haberx.com için başta gündem ve siyaset olmak üzere, ekonomi, spor ve son dakika haber akışının sağlanmasını üstlenmektedir. Haberx.com için başta gündem ve siyaset olmak üzere, ekonomi, spor ve son dakika haber akışının sağlanmasını üstlenmektedir.

İlgili Haberler