BURSA (İGFA) – MÜSİAD Bursa, Besin, Tarım ve Hayvancılık 1. Bölge Dal İstişare Toplantısı’nda dijital teknolojiler ve sürdürülebilir üretim metotları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
İlk bölgesel sektörel istişare ve dayanışma toplantısını Bursa’da düzenlemekten ötürü çok keyifli olduklarını belirten ve Besin, Tarım ve Hayvancılık Birinci Bölge Dal İstişare Toplantısının bölümlere taraf verecek nitelikte bir aktiflik olduğunu lisana getiren MÜSİAD Bursa Şubesi İdare Heyeti Lideri Alparslan Şenocak, “Cennet ülkemiz, verimli toprak ve iklim kaideleri ile dünyanın en değerli ziraî üreticilerinden biri pozisyonunda. Tarım, besin ve hayvancılık kesiminde teknoloji ve yenilik içeren uygulamaların kullanımı ise şimdi istek edilen düzeyde değil. Ülkemize has coğrafi-beşerî-ekonomik şartlar dikkate alınarak geliştirilecek yerli teknolojiler ile tarım dalında çok daha ileri bir pozisyona ulaşabiliriz. İşte muvaffakiyete giden bu yolda, sektörel odaklı faaliyetlerimiz stratejik kıymet taşıyor. Bu bağlamda donanımlı gençlerimizin ziraî üretime yönlendirilmesinin çok yararlı ve geleceğimiz açısından çok isabetli olduğunu bilhassa belirtmek istiyorum. Şuurlu tarım seferberliği ile ülkemizi çok hoş günlerin beklediğine inanıyoruz.” diye konuştu.
ÖZEN: ÜNİTE METREKAREDE ÜRETİM ARTIRILMALI
Tarım ve besinin pandemi ile birlikte tedarik zincirinin bozulduğu ve ülkelerin stratejik konusu haline geldiğini kaydeden MÜSİAD Besin, Tarım ve Hayvancılık Kesim Heyeti Lideri Cemal İhtimam de “Ekonomik manada dünyada 20-21’inci sıralardayken tarım hasılasında 10’uncu sıradayız. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde kısa vakitte birinci 5’e girecek potansiyelimiz var. Merkez Dal Heyeti olarak bu birinci 5’e nasıl girebiliriz noktasında kıymetli çalışmalar yapıyoruz. Ülkemizde tarımın güzelleşmesi için ünite metrekarede üretimin artırılması gerekiyor. Ülkemizdeki dayanak ve teşvikler, dünya ortalamasının üstündedir lakin buna rağmen üretimi artıramıyoruz. Zira ünite metrekarede üretimin artırılması gerekiyor. Teşviklerin bu bağlamda yalnızca üretime dönüşmesi değer arz ediyor. Arazi bütünleştirmesini sağlamanın yanı sıra gençlerimizi ziraî üretime çekmemiz de kural. Kentlerimizi teknoloji ağır kullanımlı tarım kentlere dönüştüren ve planlı tarım odaklı projelere tartı vermemiz gerekiyor. İç piyasanın gereksinimi olan eserin ihracatta kullanılmaması da bu noktada kıymetli.” dedi.
ÜYELER ORTASINDAKİ BAĞLAR GÜÇLENİYOR
MÜSİAD Bursa Şubesi İdare Şurası Lider Yardımcısı Halil Atalay ise “Gıda konusunun aktüel datalar ışığında ele alınması, dal faaliyetlerinin çok istikametli kıymetlendirilmesi, uygunlaştırılması, problemlerin tespit edilip tahlil teklifleriyle yetkili mercilere sunulması ve takibi Dal Heyetimizin temel gayeleri. Üyelerimiz ortasında toplumsal ve ticari bağları güçlendirmeyi misyon edinmiş durumdayız.” sözlerini kullandı.
Bursa’nın yüzde 40’ına yakın kısmında ziraî üretimin olduğunu tabir MÜSİAD Bursa Şubesi Besin, Tarım ve Hayvancılık Bölüm Heyeti Lideri Tayfun Kurdal ise, bu potansiyelin geliştirilmesi için sürdürülebilirlik odaklı çalışmaların yapılması ve teknolojinin daha aktif biçimde kullanılması gerektiğini lisana getirdi.
Toplantıda MÜSİAD Besin, Tarım ve Hayvancılık Bölüm Heyeti Lider Yardımcısı Emrullah Gökhan da Genel Merkezin yürüttüğü çalışmaları anlatan bir sunum gerçekleştirirken, toplantıda alınan kararların sektörel problemlerin tahlili noktasında rehber niteliğinde olduğunu söyledi.
Toplantının sonunda Cemal İtina, Alparslan Şenocak’a 1 yetimin 6 aylık tüm muhtaçlığının karşılanmasını temsil eden Yetim Hami Kartı takdim etti. Şenocak da Özen’e günün anısına armağan takdim etti. İstanbul Ticaret Odası İdare Konseyi Lider Vekili Ahmet Özer, 24. Devir AK Parti Bursa Milletvekili Lider Matlı, MÜSİAD Düzce Şube İdare Şurası Lideri Özgür Sağlam ve MÜSİAD Bandırma Şube İdare Heyeti Lideri Tolga Tetik de aktifliğe katıldı.