ANTALYA (İGFA) – Tam 10 yıldır devam eden proje kapsamında bu sene de Merkez ofis ve mağazalardan 30 kişilik Mavi istekli grubu, EKAD’ın Belek’teki kampına katılarak deniz kaplumbağalarının yumurtadan çıkıp denize ulaştıkları mucizevi anlara şahit olurken, yuvasında sıkışan yavru carettaların kurtarma çalışmalarına dayanak verdi.
EKAD Lideri Dr. Ali Fuat Canbolat’tan teorik eğitim aldıktan sonra yeniden Canbolat’ın rehberliğinde büsbütün bilimsel olarak yürütülen arazi çalışmalarına katılan çalışanlar, deniz kaplumbağalarının çevresel tesirlerden korunmaları ve hayati tehlikelerden arınmış bir biçimde denize adım atmalarına yardımcı oldu.
10 YILDIR BİYOÇEŞİTLİLİĞİ MUHAFAZAYA DEVAM
EKAD, 24 yılda 1.2 milyonun üzerinde Caretta Caretta’yı denizle buluşturarak Akdeniz’e hayat verirken, Indigo Turtles projesi de 10 yıldır bu güçlü hayat gayretine dayanak veriyor.
110 milyon yıldır yaşayan ve Akdeniz faunasının doğal bir kesimi haline gelmiş Caretta Caretta ve Chelonia Mydas deniz kaplumbağalarını korumak ismine Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) çalışmalarını Akdeniz’in en büyük yuvalama alanı Belek’te sürdürüyor. Yavru kaplumbağalar yumurtadan çıktıkları andan itibaren birçok tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Bırakılan yumurtaların yalnızca binde üçü erginliğe ulaşabiliyor.
EKAD’ın Mayıs-Eylül tarihleri ortasında Belek’te gerçekleştirdiği çalışmalara, Türkiye’den ve dünyanın farklı yerlerinden gelen yüzlerce üniversiteli gönüllünün yanı sıra, Mavi çalışanları, müşterileri, bursiyerleri ve takipçileri de katılıyor. İstekli gençler kıyıda kamp kurarak, ergin dişi kaplumbağaların yumurtalarını dış faktörlerden korumak, yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşmasını sağlamak için çalışıyor.
Biyoçeşitlilik ve gönüllülük konusunda kıymetli bir farkındalık yaratan proje kapsamında muhafaza çalışmaları başladığında bölgede yalnızca 350 yuva varken, bu sayı bugünlerde bin 652’ye ulaştı.