Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    • GÜNDEM
    • DÜNYA
    • EKONOMİ
    • POLİTİKA
    • TEKNOLOJİ
    • SPOR
    • 3. SAYFA
    • SAĞLIK
    Öne Çıkanlar
    • Tarım Sigortalarından Çiftçiye 7,3 Milyar Lira Destek
    • Gelibolu Belediyesi İtfaiye Eri Alımı İçin Başvuruları Açtı
    • Kyle Walker-Peters Yarın İstanbul’a Geliyor
    • Samsung, Akıllı Telefon Pazarında Liderliği Geri Aldı
    • Beşiktaş, Oxlade-Chamberlain ile Yollarını Ayırdı
    • 32. Dönem POMEM Sınav Sonuçları Açıklandı
    • 2025-2026 KYK Yurt Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?
    • Orkun Kökçü: “Beşiktaş Formasıyla Sahaya Çıkmak İçin Sabırsızlanıyorum”
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Haber X
    Anasayfa » Yüksek Hava Sıcaklıkları Haziran Ayına Kadar Devam Edebilir

    Yüksek Hava Sıcaklıkları Haziran Ayına Kadar Devam Edebilir

    HaberX EditörOcak 4, 2024Updated:Ocak 19, 2024
    Paylaş Facebook Twitter Pinterest Copy Link Telegram LinkedIn Tumblr Email
    #image_title
    Paylaş
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email WhatsApp Copy Link

    İklim değişikliği ve küresel ısınma nedeniyle dünya tarihindeki en sıcak 10 yıl, 2010-2022 arasında yaşanırken, El Nino etkisiyle 179 günde sıcaklık rekorunun kırıldığı 2023, tüm zamanların en sıcak yılı oldu.

    AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Kurnaz, El Nino’nun, dünyadaki bütün ortalama sıcaklıkların artması anlamına geldiğini, bu nedenle zaten yüksek olan sıcaklıkların daha da yükseldiğini belirtti.

    Atmosfer sıcaklığına paralel aşırı hava olaylarının da arttığını ve daha da şiddetlendiğini, El Nino’nun, sıcaklığın yanında yağışların ve kuraklıkların da şiddetini artırdığını bildiren Kurnaz, bu nedenle 2023’ün yaklaşık yarısının sıcaklık rekorlarıyla geçtiğini aktardı.

    Kurnaz, “2023, şimdiye kadar insanlığın yaşadığı en sıcak yıldı, yaklaşık son 125 bin yılda bu kadar sıcak bir yıl yaşamadık. Özellikle yılın ikinci yarısında yani temmuz ayından itibaren El Nino etkisinin de işin içine girmesiyle normalin çok üzerinde sıcaklıklar başladı. Bundan önceki en sıcak yıllar, El Nino’nun etkili olduğu 2016 ve 2020’ydi. 2023, her ikisini de çok açık arayla geçiyor. Paris Anlaşması’nda da sıkça konuşulan 1,5 derece hedefini bu sene geçiyoruz gibi görünüyor.” bilgisini verdi.

    el-nino2.jpg

    Libya’nın Derne kentinde geçen yılın eylül ayında yaşanan sel felaketini, 2023’te gerçekleşen “en aşırı hava olayı” olarak nitelendiren Kurnaz, “Bazı felaketler vardır ve bunları bekleriz, Karadeniz’deki aşırı yağışlar gibi. Ona göre köprü, ev yaparız, mesela dere yatağına ev yapmayız. Libya, böyle bir sel felaketinin olmasını beklediğimiz bir yer değil, Akdeniz o derece dev ve yağış getirecek bir fırtınanın olmasını beklediğimiz bir yer değil. Dolayısıyla El Nino bütün bu beklemediklerimizi getiriyor, beklediklerimizi de şiddetlendiriyor.” görüşünü paylaştı.

    Türkiye ve Avrupa’yı Çok Ciddi Sıcaklıklar Bekliyor

    El Nino’nun etkilerinin 2024’te de devam edeceğinin altını çizen Kurnaz, buna bağlı olarak şiddetli hava olaylarının ve yüksek sıcaklık değerlerinin süreceği uyarısında bulundu.

    Kurnaz, şöyle devam etti.

    “En azından mart, nisan ayına kadar bunun sürmesini bekliyoruz. El Nino’yu hızlı bir şekilde öngörmek mümkün değil, bugünden bakıp haziran ayında ne olacağını söylemek çok kolay değil ama öngörüler El Nino’nun gittikçe şiddetleneceğini söylüyor. Bu yaşadığımız El Nino’nun, şimdiye kadar gördüklerimizin en şiddetlisi olma olasılığı yüzde 50’nin üzerinde. Bu da gelecek yazın neredeyse ortasına kadar Türkiye ve Avrupa, çok ciddi sıcak bir dönemden geçecek demek.”

    Sıcaklık rekoru kırılan günün, tarihte o güne ait en sıcak gün anlamına geldiğini kaydeden Kurnaz, sıcaklık rekorlarının 2024’ün Haziran ayına kadar sürebileceği hatta hazirandan sonra da devam edebileceği tahmininde bulundu.

    Prof. Dr. Levent Kurnaz, sözlerini şöyle tamamladı:

    “Türkiye’de El Nino etkisiyle biraz daha normalin üzerinde nem bekliyoruz. Zaten Türkiye çok kurak 3 sene geçirdi, bunun üzerine aynı oranda kurak bir 3 sene daha beklemiyoruz. İnşallah biraz daha sulu bir kış ve ilkbahar geçiririz çünkü gerek tarımın gerek büyük şehirlerin son derece yüksek bir su ihtiyacı var, barajlarımızın dolması gerekiyor.”

    En Sıcak Gün Sayıları

    Kurnaz’ın verdiği bilgilere göre, her günün geçmiş yıllardaki aynı güne ait sıcaklık değeriyle kıyaslandığı hesaplamada, sıcaklık rekoru kırılan gün sayısı, 2013’ten bu yana aşağıdaki gibi gerçekleşti:

    YIL REKOR KIRAN GÜN SAYISI TOPLAM GÜN SAYISI EN SICAK GÜN SAYISININ YILA ORANI
    2023 179 365 %49,04
    2022 49 365 %13,42
    2021 19 365 %5,21
    2020 59 366 %16,12
    2019 20 365 %5,48
    2018 7 365 %1,92
    2017 50 365 %13,70
    2016 153 366 %41,80
    2015 48 365 %13,15
    2014 3 365 %0,82
    2013 3 365 %0,82
    Google News Takip Edin
    Share. Facebook Twitter WhatsApp Copy Link

    İlgili Haberler

    Gelibolu Belediyesi İtfaiye Eri Alımı İçin Başvuruları Açtı

    Temmuz 15, 2025

    2025-2026 KYK Yurt Başvuruları Ne Zaman Başlayacak?

    Temmuz 15, 2025

    Bakan Göktaş 15 Temmuz Şehit ve Gazi Ailelerini Ziyaret Etti

    Temmuz 15, 2025

    64 İlde FETÖ Operasyonu: 306 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Temmuz 15, 2025

    İstanbul Polisinden 116 Suç Eylemine Karışan Örgüte Operasyon

    Temmuz 15, 2025

    Bakanlık Dört Oda Kokusu Markasına Toplatma Kararı Verdi

    Temmuz 14, 2025
    En Yeni Haberler

    Tarım Sigortalarından Çiftçiye 7,3 Milyar Lira Destek

    Gelibolu Belediyesi İtfaiye Eri Alımı İçin Başvuruları Açtı

    Kyle Walker-Peters Yarın İstanbul’a Geliyor

    Samsung, Akıllı Telefon Pazarında Liderliği Geri Aldı

    Beşiktaş, Oxlade-Chamberlain ile Yollarını Ayırdı

    32. Dönem POMEM Sınav Sonuçları Açıklandı

    Facebook X (Twitter) WhatsApp
    • Hakkımızda
    • Kullanım Şartları
    • Çerez Politikası
    • Gizlilik İlkeleri
    • Künye
    • İletişim
    © 2025 Tüm Hakları Saklıdır Haberx.com
    • Sunucu Barındırma : Moz Medya

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.