SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

HaberX

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Lider Savaş: İktidar Hatay’a fitre üzere hisse ayırıyor

Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Lütfü Savaş, asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat sarsıntısının akabinde Hatay’daki son durum hakkında değerli açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma:
ABONE OL

HATAY (İGFA) – Hataylıların hem genel ekonomik meseleler hem de zelzele nedeniyle çok güç vakitler geçirdiklerini vurgulayan Savaş, ‘’can kayıplarımız nedeniyle çok üzgünüz. Beşerler artık hayatlarına devam edebilmek istiyor, inşaat yapıp yapamayacaklarını bilmek istiyor. Kentimiz 7 kez yıkılıp 8. sefer kuruldu. 9. sefer nasıl daha sağlıklı bir halde yine inşaa edebiliriz diye çalışıyoruz. Tarihi dokudan ulaşıma ve yeşil alanlarımızı da koruyarak yaşanabilir ve çağdaş bir kent kuralım istiyoruz” dedi.

“YARDIM VE DAYANAKLAR GİTGİDE AZALDI”

Depremin akabinde yardımların ve takviyelerin gitgide azaldığını da söyleyen Lider Savaş şöyle konuştu: Birinci vakitler, bilhassa basın ve medya kentimize çok ilgi gösterdi. Gösterilen ilgi dayanağa dönüşmeden dünya daha şimdiki meseleleri konuşmaya başladı. Bundan ötürü bizler Hatay’ı gündemde tutabilmek ve yaşanan problemleri gidermek emeliyle çalışıyoruz. Yalnızca Hatay için değil öteki zelzeleden etkilenen vilayetlerin ayağa kalkması için çalışmalarımız var” diyerek zelzeleden etkilenen vilayetlerdeki ilginin azalmasından ötürü duyduğu üzüntüyü lisana getirdi.

İLGİLİ HABER Eski Karısını Bıçakla Yaralayan Sanığa 15 Yıl Hapis
Hatay Büyükşehir Belediye Lideri Doç. Dr. Lütfü Savaş, asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat sarsıntısının akabinde Hatay’daki son durum hakkında değerli açıklamalarda bulundu.

“İKTİDAR GELDİĞİNDEN BERİ GERGİNLİKLE İŞ YAPIYOR VE İNSANLARI KUTUPLAŞTIRIYOR”

Yaklaşan mahallî seçimler öncesi iktidar temsilcilerinin ölçülü bir hava sergilemesi gerekirken hiçbir olumlu bir hal sergilemediklerini söz eden Lider Savaş, “ Halkımız bu sıkıntı vakitlerde çok eza çekiyor. Ekonomik badireler arttı. İktidar hala bizi aşağı çekmek istiyor. Biz her türlü şeye hazırız. Toplum olarak ziyadesiyle çektik. İktidar geldiğinden beri, gerginlikle iş yapıyor ve insanları kutuplaştırıyor. İnsanlarımız bu durumdan çok yoruldu. Biz bütünleşerek iş yapmak zorundayız. İktidar, lokal idareler, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları başka telden çalarsa Hatay süratli bir biçimde kalkınıp eski durumuna kavuşamaz” dedi.

Ekonomik tablonun gitgide kötüleştiğini ve insanların hayli güç durumda olduğunu belirten Savaş şöyle konuştu: Ekonomik gidişat çok makûs. Minimum fiyatla geçinmeye çalışan insanlarımız insanlarımız var. Emekliler kan ağlıyor. Gezdiğim mahallelerde ruhsal çöküntü çok fazla. Biz insanlarımızı kaybediyoruz farkında değiller. Siyasette seçimi kazanmış olabilirler fakat insanları kaybetmek, dertlerine göz yummak kalkınmamızı yavaşlatıyor. Bu durum yalnızca insanlarımızı değil çocuklarımızın gelecekle ilgili derdini da arttırıyor. Maalesef durum bu türlü olunca çocuklarımız yurt dışına göç ediyor”

Depremin akabinde yaşanan altyapı problemleri hakkında da açıklama yapan Lider Savaş, “ Birçok su kuyumuz kurudu. Ve birçok yerde de borularda kopmalar oldu. 170 civarında yeni su kuyusu açtık. Birçok yere yeni isale çizgisi da döşedik. 183 civarındaki konteynerkentin pak ve kirli suyu HATSU tarafından bağlanıyor. HATSU’nun işleri 12 kat arttı. Belediye binalarımız kullanılamaz halde ve birçok işçimizi de kaybettik. Ona karşın sarsıntının birinci gününden itibaren insanlarımızın muhtaçlıklarını gidermeye çalışıyoruz” dedi.

“BAKANLIKLARIN, TAHLİL ORTAKLARIMIZ OLMALI HER MEVZUDA BİZLERE TAKVİYE VERMESİ LAZIM”

Yıkımın en çok olduğu Hatay’da kentin her sorunu için ilgili bakanlıklar ve mahallî idarelerin birlikte hareket etmesi gerektiğini de vurgulayan Savaş, “ Hatay’da yalnızca Hatay Büyükşehir Belediyesi yok. Türkiye acil müdahale planında 8 bakanlığın bu işin içinde olması lazım. Bakanlıklar bizim yetemediğimiz işleri yapmakla mükellefler. Bakanlıklar ve tahlil ortaklarımızın her hususta bizlere dayanak vermesi lazım. Hepimiz ortak çalışmak zorundayız” diyerek ortak hareket edilmemesi durumunda kentin yine eski günlerine kavuşması için badireler oluşacağını söyledi.

Hatay’ın zelzelesi yaşayan öbür vilayetlere nazaran çok daha fazla bir yıkım yaşadığını söyleyen Lider Savaş, “7 tane ilçemiz sarsıntıdan çok fazla etkilendi. Zelzele 6 ay evvel oldu fakat Hatay birçok evreyi geçti. Kentimiz için plan ve projeler yapıyoruz. Bakanlıkların ve bizlerin de Hatay için yapmak istedikleri var. Ancak bir belediye lideri olarak Hatay’ın daha sağlıklı ve güçlü yapılanmasını istiyorum. Etraf ve Şehircilik Bakanımız Sayın Özhaseki ile uyumlu çalışmaya çaba ediyoruz. Hatay’ın meselelerini ortak akılla çözmeye çalışıyoruz” dedi.

“KİMİN PARASINI KİME VERİYORSUNUZ”

AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman’ın telaffuzlarına bir soru üzerine yanıt veren Lider Savaş, “ Hatay Büyükşehir Belediyesinin yapamadığı işi biz yaptık diyor. Yıllarca yolları bitiremeyen, Belen’e kadar otobanı ovaya indiremeyen zihniyetin iki boru alıp Hatay Büyükşehir’in yapamadığını yapıyoruz demesi Hatay halkı için çok incitici. Kimin parasını kime veriyorsunuz. Hatay halkının vermiş olduğu vergilerin hakkını vermek ve halkın hizmetini yapmak senin misyonun. Hatay’ı daha süratli nasıl ayağa kaldırabilirim diyerek gayret etmesi gerekir. Hatay’ın hizmet katsayısını yükseltecek icraatlarda bulunması bizi daha memnun eder. Milletvekilinin, tüccarın, iş dünyasının ayağa kalkması için Hatay’ın özel afet bölgesi ilan edilmesini istiyoruz demesini bekliyoruz. Hatay’a yapamadıkları hizmetleri neden yapamadıklarını da anlatsınlar. ” dedi.

MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin CHP’li belediyelere karşı telaffuzlarının hatırlatılması üzerine Savaş, ‘Tüm belediyeler savcılıktan almış olduğu bilgiler doğrultusunda işçi alıyor. Şayet terörle temaslı olanlar varsa bizimle paylaşsınlar biz de onlarla iş yapmak istemeyiz. Türkiye Cumhuriyeti kadim bir devlet. İstihbarat ünitesindeki raporları ve bilgileri hiçbir belediye lideri yok saymaz ve ona nazaran çalışma yapar. Şayet yanlış beşerler varsa da arkadaşlarımız ilgiyi keser. 21 yıllık iktidarın misyonu ülkeyi sağ salim geleceğe taşımaktır. Sayın Bahçeli’den eğitim, iktisat, hukuk bahislerindeki sorunları duymak isterdim. Emeklinin durumu, enflasyonun son durumu, halkın ne yediği ve tarımdaki girdi çıktıları konuşması ve bilhassa de çiftçinin durumunun ne olacağı nasıl geçinecekleri açıklamasını isterdim. Mazot fiyatlarının birden bu kadar yükselmesini iktidara sormasını beklerdim” dedi.

“SAYIN ÖZHASEKİ İLE ÇALIŞMALARIMIZI PAYLAŞACAĞIZ”

Hatay’ın yine plan ve program dahilinde yapılanmasını Özhaseki ile paylaşacaklarını da söyleyen Savaş, “ Biz 112 akademisyenle bu mevzuyu uzun vakittir çalışıyoruz. İlerleyen vakitte uzmanlarla toplantı yaparak çalıştay gerçekleştireceğiz. Etraf, ulaşım ve birçok sorunun tahlili için çalışmalarımızı bakanımızla paylaşacağız. Kentimizin güçlü ve sağlam bir biçimde olması lazım” dedi. Savaş, Hatay’ın tekrar ayağa kalkabilmesi için Etraf ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile şu anda ahenk içinde çalıştıklarının altını çizdi.

Hatay’ın makul bölgelerinde yapılan kamulaştırma ile ilgili de konuşan Savaş, kamulaştırma kararının gönüllülük temelinde olması, zeytinliklere dokunulmaması gerektiği ve Hatay’ın nadide bereketli topraklarına sahip çıkılması gerektiğinin altını çizdi.

“ YIKIM ÇALIŞMALARI ÇOK SİSTEMSİZ VE HOYRATÇA YAPILIYOR”

Enkaz kaldırma çalışmalarının yılsonuna kadar kaldırılmasının mümkün olduğunu belirten Savaş, “ Bu yıkım çalışmaları hakikaten çok sistemsiz ve çok hoyratça yapılıyor. Kentin alt ve üstyapısına büyük ziyanlar veriyor. Elektrik, internet ve su kesintilerine sebep oluyor. Ayrıyeten önemli sıhhat probleme sebep olan asbest riskini de ortaya çıkarıyor. Enkaz kaldırma süreçlerinin halkın sıhhatine uygun bir biçimde yapılmasını istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Hatay da yabancılara toprak satışı problemine değinen Savaş, “Geçtiğimiz yıllarda birtakım vilayetlerde Türk vatandaşı olan yabancılara toprak almak yasaklanmış değil. Hatay’ın durumuna dair sosyolojik manada korkmuyorum fakat tedbir alması gerektiğini daima söylüyorum. Yabancılara kimlik verilmesinde ve mülkiyet satışında çok hassas davranılmalı” dedi.

author avatar
HaberX Editör Haber Editörü
Haberx.com için başta gündem ve siyaset olmak üzere, ekonomi, spor ve son dakika haber akışının sağlanmasını üstlenmektedir. Haberx.com için başta gündem ve siyaset olmak üzere, ekonomi, spor ve son dakika haber akışının sağlanmasını üstlenmektedir.

İlgili Haberler