Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), milyonlarca memur, emekli ve sözleşmeli personelin merakla beklediği Haziran ayı enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı. Açıklanan verilere göreHaziran ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık bazda %1,37 oranında artarken, yıllık enflasyon %35,05 seviyesine geriledi.
TÜİK verilerine göre yılın ilk altı ayında enflasyon sırasıyla Ocak’ta %5,03, Şubat’ta %2,27, Mart’ta %2,46, Nisan’da %3,00, Mayıs’ta %1,53 ve Haziran’da %1,37 oldu. Böylece altı aylık kümülatif enflasyon oranı %15,71 olarak gerçekleşti.
Bu oran, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş zammını doğrudan belirlerken, memur ve memur emeklileri için ise toplu sözleşme gereği yapılacak %5’lik artışa ek olarak, enflasyon farkı da maaşlara yansıtılacak. Altı aylık TÜFE’nin %6’lık eşiği aşması nedeniyle memurlar, bu farkı da maaşlarında görecek.
Ekonomistlerin Tahminlerinin Altında Kaldı
AA Finans’ın düzenlediği enflasyon beklenti anketine katılan ekonomistler, Haziran ayında TÜFE’nin %1,53 oranında artacağını öngörmüştü. Ancak TÜİK’in açıkladığı %1,37’lik artış, piyasa beklentilerinin hafif altında kaldı.
Bağımsız araştırma grubu ENAG ise Haziran ayı enflasyonunu TÜİK’ten oldukça farklı olarak %3,05, yıllık enflasyonu ise %68,68 olarak hesapladı. ENAG ile TÜİK arasındaki bu fark kamuoyunda enflasyon hesaplama yöntemlerine yönelik tartışmaları bir kez daha gündeme getirdi.
Zamlı Maaşlar Temmuz’da Hesaplara Yatacak
TÜİK’in 6 aylık enflasyon verilerinin kesinleşmesiyle birlikte, memur ve emeklilerin alacağı zam oranları da belli oldu. Temmuz ayında maaşlara yansıyacak zam oranı, toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı dahil edilerek hesaplanacak. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise doğrudan %15,71 oranında zam alacak.
Memur ve emekli maaşlarına ilişkin detaylı zam oranlarının, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından kısa süre içinde resmi olarak açıklanması bekleniyor.